Osvitanova.com.ua

Вміння заводити здорові дружні стосунки науковці вважають важливою навичкою, однак її користь і значення сягає набагато глибше, ніж складова культури. Як батьки можуть допомогти дітям завести друзів, чому в різних країнах поняття дружби сприймається по-різному і яку роль дружні взаємини відіграють в еволюції, досліджувала bbc.

Еволюційні переваги тісних соціальних зв’язків

Багатьом із нас пандемія коронавірусу та повномасштабна війна росії проти України показала, хто наші найближчі друзі. Ми обмежили свої стосунки невеликим колом близьких людей. Для дітей ситуація стала ще більш драматичною.

Найкращий друг – це не просто людина, з якою нам приємно проводити час, це той, кому ми повністю довіряємо. У дитинстві ми вважаємо їх ледь не родичами, їхні домівки можуть бути такими ж знайомими, як і наші власні.

У дорослому житті ми знаємо, що можемо їм зателефонувати чи написати в месенджері їм у будь-який момент, щоби поділитися радістю або поскаржитися на невдачу.

«З найкращим другом завжди є відчуття близькості, усвідомлення, що людина поруч із вами, що вона вас підтримує», – каже Ребекка Грабер, викладачка психології з Університету Сассекса у Великій Британії. – Хоча зазвичай йдеться про уявну підтримку, а не про реальну», – додає вона.

Як свідчать дослідження, у тісних соціальних зв'язках є безперечні еволюційні переваги. Але якими саме будуть ці зв'язки –варіантів багато. Розуміння цього допоможе тим, хто прагне знайти найкращого друга, але поки що не може.

«Традиційно ми сприймали дружбу як частину культури. Проте це – глибше й фундаментальніше явище», – каже Лідія Денворт, авторка книги «Дружба: еволюція, біологія та надзвичайна сила соціальних зв'язків».

Спостерігаючи за іншими видами, як-от бабуїнами та дельфінами, ми усвідомили, яке важливе значення має близька дружба, каже Денворт.

Такі дружні стосунки не обов'язково мають бути ексклюзивними. Ви можете мати не одного, а багатьох друзів, головне, що ці зв'язки підтримуються з часом.

Як і люди, дельфіни заводять друзів на ґрунті спільних інтересів. Дослідження 2019 року показало, що самці дельфінів, які шукають їжу в глибоких водах, зазвичай взаємодіють з самцями, які також дотримуються такої практики.

Такі міцні зв'язки можуть тривати десятиліттями й мають вирішальне значення для успішного спарювання кожного самця, зазначає Мануела Біззоззеро, дослідниця з Університету Цюриха й провідна авторка дослідження.

Вченим відомо, що міцні дружні стосунки допомагають подолати негаразди юнацького життя й павіанам.

Приматолог Жанна Альтманн із Принстонського університету з'ясувала 2003 року, що дружба між дорослими самками павіанів збільшує шанси на виживання їхніх немовлят.

Інше дослідження показало, що павіани з міцними соціальними зв'язками менш схильні до стресу, й що жінки намагаються завести нові стосунки, коли близьку подругу вбивають хижаки.

«Близькі друзі допоможуть вам відбиватися від левів, – каже Денворт. – Нам теж потрібна допомога у боротьбі з левами, саме це й роблять наші друзі».

Як подружитися

Знаходити друзів і підтримувати з ними стосунки — це навичка, яка розвивається з часом.

Приблизно з чотирьох років діти починають усвідомлювати, що інші люди можуть мати думки, інтереси та почуття, які відрізняються від їхніх.

Ця нова здатність, яку називають «теорія розуму», допомагає дітям заводити друзів, каже Ейлін Кеннеді-Мур, клінічний психолог і авторка «Посібнику для дітей, як заводити та зберігати друзів».

У дітей зазвичай прагматичний погляд на дружбу, вони утворюють тісні зв'язки з однолітками на ігровому майданчику чи з однокласниками, каже Кеннеді-Мур.

«Це підхід – люби того, хто поруч. Діти мають перевагу, адже багато часу протягом дня вони проводять разом з двома десятками однолітків, – каже дослідниця. – У дорослому віці потрібні цілеспрямовані зусилля, щоб знаходити та розвивати дружбу».

Згідно з одним дослідженням, дорослим потрібно провести разом близько 50 годин, щоб стати приятелями, 90 годин, щоби вважати одне одного друзями й понад 200 годин, щоб стати близькими друзями, які мають емоційний зв'язок.

Психологи кажуть, що дружба допомагає дітям підготуватися до близьких стосунків, зокрема й романтичних.

«Найкраща дружба схожа на закоханість, – каже Кеннеді-Мур. – Близькі дружні стосунки допомагають дітям практикувати навички, які їм знадобляться в інтимних стосунках протягом усього життя. Вони вивчають інших людей і себе, вчаться справлятися з такими почуттями, як самотність, ревнощі та розчарування».

Якщо діти не розповідають про друзів вдома, це не означає, що у них їх немає, каже дослідниця. Вони можуть віддавати перевагу спокійнішому стилю спілкування з іншими.

Батьки можуть допомогти дітям у створенні дружніх стосунків, влаштовуючи зустрічі з однолітками.

«Діти зазвичай стають друзями, займаючись цікавими речами разом, отже, ви можете допомогти їм, знайшовши заняття, які відповідають їхній особистості» – радить Кеннеді-Мур. Вона рекомендує батькам навчити дітей дієвої формули: «Дивися, що робить інша дитина, а потім приєднуйся до справи, не перериваючи її».

Корисно для здоров'я

Добрі дружні стосунки корисні для психічного й фізичного здоров'я. Дослідження показують, що дружба позитивно впливає на серцево-судинне та нейроендокринне здоров'я, а також на імунну систему.

Згідно з дослідженнями дружба має більше користі для здоров'я, ніж схуднення або фізичні вправи.

Близькі друзі й міцна родина знижують ризик смертності на 50%.

Самотність та ізоляція впливає на смертність так само як куріння 15 сигарет щодня, показало опитування 20 тисяч американців.

Гарвардське дослідження, яке розпочалося у 1938 році під час Великої депресії й відстежувало понад 700 чоловіків протягом усього їхнього життя, виявило, що задоволеність людей своїми стосунками у віці 50 років була кращим провісником фізичного здоров'я пізніше, ніж рівень холестерину.

Ці висновки свідчать про важливість ставлення до дружби як до «мети всього життя, – каже Денворт. – Ніколи не пізно заводити нових друзів, але краще починати раніше».

Головне – це якість і взаємність стосунків, а не число друзів, зазначають вчені.

Такі зв'язки допомагають дітям справлятися з труднощами. Діти, які мають найкращого друга, менше відчувають самотність і депресію та мають вищу самооцінку.

Одне дослідження виявило, що близькі друзі допомагають дітям із сімей з низькими доходами легше переносити життєві негаразди.

Проте саме по собі звання «найкращого друга» не є гарантією якісних стосунків. Як показує дослідження 2007 року, надмірне обговорення проблем може посилювати симптоми депресії та тривоги.

Діти, які ще не знайшли свого особливого друга, мають багато можливостей попереду. До того ж у дитинстві дружба є досить мінливою. Дітям важко усвідомити, що навіть найкращі друзі згодом можуть віддалитися, каже дослідниця Ребекка Грабер.

«Діти не вміють переживати втрату цих стосунків», – каже Грабер. Вона додає, що батьки мають обговорювати з дітьми такі речі та підтримувати їх.

Різниця культур

Вибір одного найкращого друга не завжди вважають ідеальною моделлю стосунків. У багатьох культурах заведено проводити час із ширшим колом людей, яке складається з родини та однолітків.

У невеликих сільських спільнотах діти ходять до школи зі своїми двоюрідними братами й сестрами, вважаючи їх друзями, а не родичами, каже Еван Кіллік, антрополог з Університету Сассексу.

«У західних міських суспільствах мати близького друга – дуже важливо, тому що ми не маємо розгалуженої мережі родичів», – пояснює дослідник.

В одному нещодавньому дослідженні вчені порівнювали дружбу вихідців з Радянського Союзу і канадців. Вони виявили, що для перших дружба означає більш інтимний зв'язок, який ґрунтується на довірі та близькості. У канадській моделі – більший акцент на повазі незалежності людей і менше очікувань від друзів. «Ніхто не думає, що близький друг має бути поруч у біді, попри будь-що», – каже Дусерен.

Такій різниці у ставленні до дружби може бути історичне пояснення, каже Дусерен.

«У Радянському Союзі було надзвичайно ризиковано мати близькі стосунки, навіть у сім'ях, – каже вона. – Треба було обрати кількох людей, кому ви могли б повністю довіряти.

Хоч би ким був ваш друг, товаришем по дитячому майданчику, родичем, людиною, на яку завжди можна покластися, чи навіть дельфіном, який любить глибоководне полювання, мати союзника у житті, безперечно, важливо.

Хтось має такі зв'язки з раннього дитинства. Комусь це вдається пізніше. Але, як зазначає Денворт, знайти найкращого друга ніколи не пізно.

{{read_more|Читайте також| 2581, 2177}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: