Osvitanova.com.ua

Як говорити з дітьми про ПРОСТИТУЦІЮ?

Питання від дитини «А хто такі повії/проститутки?» може застати батьків зненацька.

Що найчастіше відповідають? «Погані жінки», «Займаються сексом за гроші», «Сплять з усіма підряд», «Ті, хто погано вчився в школі, а тепер хоче легкого заробітку».

Це приклад невдалих відповідей. Не забуваймо, що у суспільстві «повія» має два значення:
– задіяна у проституції жінка і
– та, яка виглядає й поводиться певним чином.
Обидва значення важливо обговорити та пояснити.

1. Нагадаю, що проституція – не вибір, не робота, не секс. Проституція – це неопір зґвалтуванню за гроші. Рекомендую фільм «Живий товар» (можна дивитися з підлітками 13+).

На запитання 8-річного сина про повій я відповіла, що це – секс за гроші. І відразу закрила тему. Не знаю, як у нього, а в мене виник дисонанс з тим, що я казала йому раніше: секс – це приємно і тільки за взаємною згодою».

2. Проституція – це насильство, і таврувати когось «повіями», «шалавами» не можна. Ні зовнішній вигляд, ні поведінка не роблять дівчину/жінку поганою або «брудною». Кожна людина може самовиражатися так, як їй хочеться, якщо це не завдає шкоди іншим.

Якщо ми ділимо жінок на правильних і неправильних, то дозволяємо злочинцям робити з «неправильними» все, що завгодно. Їх можна бити, ґвалтувати, ображати – вони «заслужили».

Але при цьому будь-якої миті наших доньок, племінниць, сестер, подруг можуть записати в «повії». Для цього не потрібно багато. Іноді достатньо, щоб у дівчинки в 12-15 років виросли груди 2-3 розміру. «Ого, які відростила! Чоловіки вже шиї звернули!».

«У нас у селі місцеві жінки охрестили дівчину повією. Яскрава була, красива, на язик гостра. А потім місцеві хлопці після гульні заштовхали її в машину і всю ніч ґвалтували. Повія ж!» – написала підписниця.⠀

Тому нам усім потрібно припинити таврувати жінок «повіями», сміятися з мізогінних жартів, анекдотів і почати пояснювати дітям, чому це не ок. Як? Пропоную варіанти відповідей, на які ви можете опиратися.

– Мамо, тату, хто такі повії?

– Це лайка. Слово використовують, щоб образити, принизити дівчат і жінок, показати, що вони погані, недостойні, поводяться неправильно, але це не ок. Ніхто не заслуговує на такі слова. Домовмося, що ти не будеш їх використовувати.

– А чому Дані/Сані/Маші можна, а мені ні?

– Вони можуть поки що не розуміти, яку шкоду завдають іншим, обзиваючись. Дорослі теж можуть говорити погані слова, робити неправильні вчинки. Але це не означає, що ми маємо за ними повторювати. У нас з тобою є інший вибір.

– Хто такі повії?

– Іноді це слово використовують як лайку, щоб образити, принизити людину. Але також його використовують для позначення дівчат та жінок, які змушені погоджуватися на секс за гроші. З бідності чи з примусу. Іноді їх втягують у проституцію обманним шляхом. Ти чутимеш, що вони самі цього хотіли, бо дуже люблять секс, але це неправда. Я не хочу, щоб тебе втягнули у проституцію. Там багато насильства та болю. І я також не хочу, щоб ти використовував (-ла) інших людей як товар. Секс – це завжди рівні, добровільні стосунки дорослих людей, які будуються на взаємній згоді, повазі та задоволенні.

Доповнення від Лю Богдан: «Секс між дорослими прекрасний, якщо партнери однаково сильно цього хочуть. Якщо ж хтось із них сексу не хоче (у цей момент/з цією людиною/у принципі), але терпить через страх, потребу, почуття обов'язку, тому що боїться засмутити чи розсердити партнера – такий секс викликає багато страждань і шкодить здоров'ю. Хороші люди не завдають шкоди іншим людям, навіть якщо хтось готовий терпіти страждання заради грошей».

І закінчу словами чоловіка-підписника: «Моя думка про жінок формувалася у дитинстві й підлітковому віці старшими чоловіками: є шалави для сексу, відпочинку, а є хороші – для «народжувати, готувати, прибирати». Змінити це переконання було непросто! Зараз у мене син, і я хочу, щоб він розумів: жінки – не товар, не повії, не обслуга. Вони такі ж особистості з такими ж правами. І якщо більшість чоловіків транслюватимуть цю думку, проституція як явище нарешті зникне. Принаймні, мені б дуже цього хотілося».

Джерело Фейсбук Юлії Ярмоленко

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: