Osvitanova.com.ua

Все частіше в контексті навчання в приватних школах чуємо про білінгвальне навчання і білінгвальні класи. Ми попросили Іванову Людмилу Василівну, директорку «Міжнародної американської школи й університету», в якій навчаються діти з трьох до вісімнадцяти років, розповісти про особливості білінгвального навчання, які варто знати батькам.

Білінгвальний клас – виклик сьогодення

Сучасний світ так швидко змінюється, що наші діти мають бути готові до застосування знань як у своїй країні, так і за кордоном. Щоб бути активним гравцем у площині інвестицій та міжнародних компаній, людина має стати конкурентоздатною. 

Цього ми й прагнемо в нашому навчальному закладі – AISU. Діти в нас навчаються українською мовою і здобувають українську академічну середню освіту. При цьому паралельно вони вчаться за міжнародною програмою. 

Зокрема, залучення методик і технік системи міжнародного бакалаврату (International Baccalaureate) дозволяє тримати руку на пульсі, не лише показувати дітям зв’язок академічної освіти з повсякденним життям, але і постійно практикувати. 

Поєднавши українську академічну програму з міжнародними програмами, ми отримуємо той універсальний освітній продукт, який робить учнів конкурентоздатними на ринку праці й пристосованими до викликів життя.

Як реалізується концепція навчання двома мовами

Навчання в школі відбувається двома мовами: українською та англійською. З п’ятого класу учням починають викладати носії мови. Тобто не суто англійську, а звичайні предмети англійською. У білінгвальній системі передбачені українські та англійські дні. 

Усі вчителі школи мають сертифікати, які підтверджують не тільки знання англійської мови, але й володіння методикою викладання предметів. Значна частина вчителів школи має відповідну акредитацію International Baccalaureate (IB). 

Викладання предметів англійською починається з дошкільного підрозділу. Діти з трьох років відвідують заняття з математики та Science англійською.

Ми навчаємо дітей, використовуючи найсучасніші ресурси – залучаємо до експериментів, проводимо дослідження, організовуємо уроки на вулиці, екскурсі та квести, застосовуємо проєктний підхід і використовуємо різні формати подачі інформації. 

Якщо дитина має перейти в іншу школу...

Така дитина повністю адаптована до продовження навчання в будь-якій українській школі, вона вивчає ті самі предмети, які є  у звичайних навчальних закладах. Але водночас така дитина готова продовжити навчання і в школі за кордоном, брати участь у міжнародних програмах та олімпіадах. По закінченню нашої школи учні готові вступати й навчатись у закордонних вишах. Тому що в нас вони вчаться англійською.

Занурення в англомовне середовище

Англомовне середовище створюють не лише викладачі – носії мови, але і самі учні. Практично в кожному класі є діти-носії мови, які приїхали з-за кордону і навчаються у нашій школі. Також щотижня учні беруть участь у розмовних клубах, які теж дають можливість спілкуватися англійською мовою з викладачами з різних країн світу, розширювати свої горизонти й вдосконалювати комунікаційні навички. За бажанням діти відвідують гуртки, тренери в яких також частково англомовні.

Умови вступу до білінгвального класу

Ми приймаємо дітей до Міжнародної американської школи та університету протягом навчального року за деяких умов.

У нас передбачені пробні дні. Кожна дитина під час пробного дня повноцінно бере участь у навчальному процесі, а отже може зрозуміти, чи готова сприймати відповідну систему навчання, чи готова до комунікації з дітьми в англомовному середовищі.

Ми оцінюємо рівень англійської через тестування і вирішуємо, як допомогти дитині надолужити потрібний вокабуляр, щоб вона змогла приєднатися до відповідного класу. До нас приходили діти, які займалися з репетиторами та носіями мови й вільно володіли англійською, але для навчання потрібна термінологія – з хімії, фізики, біології тощо.

Міжнародний чи білінгвальний клас – який обрати?

У школі можна вчитися або в міжнародному класі або білінгвальному. З цього року в нас працюють міжнародні класи як відповідь на запит батьків-іноземців, які приїхали в Україну на певний час. До міжнародного класу також можуть переходити учні з білінгвальних класів, які там навчалися понад два роки.

У міжнародних класах навчальні предмети вивчають англійською. При цьому зберігається українська система освіти. Школа ліцензована, й учні отримують державні документи про освіту.

Що дає учням навчання за системою International Baccalaureate

Випускники шкіл з системою ІВ можуть вступати у вищі навчальні заклади світу без екзаменів. Програма дуже цікава, непроста і підходить тільки для цілеспрямованих та академічно сильних учнів. 

Наразі школа проходить акредитацію на програму IB. 

Джерело фото AISU

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: