Osvitanova.com.ua

Резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2017 року 23 вересня було оголошено Міжнародним днем жестових мов. Розберімося, чим відрізняється жестова мова від мови жестів, чи варто вчити її людям без порушень слуху і які є можливості вивчити жестову мову на онлайн-курсах. 

Жестова мова vs мова жестів

Мова жестів та жестова мова – різні поняття. Знання мови жестів надає можливість краще зрозуміти наміри і настрій людини через інтерпретацію її рухів, жестів чи пози. А от мова, на якій спілкуються люди з порушеннями слуху, називається жестовою мовою. Ви, напевне, бачили, процес спілкування жестовою мовою, це відтворення рухів руками, які означають букви, слова і речення.

Розробником жестової мови вважається французький аббат Шарль-Мішель де Л’Епе, який у 1760 році заснував у Парижі Інститут глухих. 

Як вивчається жестова мова

Вивчення жестової мови починається з дактиля (абетки). Кожна літера відповідає комбінації пальців правої долоні. Дактиль використовується для імен, географічних назв та тих слів, які ви не знаєте, як показати жествоою мовою. Потім вивчаються слова і цілі речення, які найчастіше використовуються у повсякденному житті. Звісно, що «говорити» або показувати слова по буквах займає багато часу, тому в жестовій мові є загальноприйняті позначення слів, виразів та речень.

Навіщо вивчати жестову мову

Ставлення до людей з вадами слуху в нашій країні почало змінюватись. Колеги з ГО «Відчуй» визначили декілька причин, чому жестова мова привертає увагу і навіть стає модною. 

Повага до людей. Можливо, для когось це не є вагомою причиною, і тут кожен вирішує сам для себе. Але чим більше людей будуть мати базові навички спілкування жестовою мовою, тим комфортнішим буде життя людей з вадами слуху. Про таке можна і потрібно мріяти – тенденція в цьому напрямку вже є.
  Активізація моторики пальців позитивно впливає на весь організм. Ще в II столітті до нашої ери в Китаї було відомо про вплив дій, які виконують руками, на розвиток головного мозку людини. Стародавні китайці стверджували, що вправи для рук і пальців гармонізують тіло та розум, позитивно впливають на діяльність мозку. На відміну від тварин, людина здатна виконувати своїми пальцями дуже тонкі та точні дії. І, щоб їх здійснювати, кисті рук задіюють великі зони мозку. Існує прямий взаємозв’язок – що більше ми робимо дрібної роботи пальцями, то краще ми тренуємо мозок і тим ясніше стає наша свідомість. Саме тому, наприклад, фахівці радять займатися рукоділлям. А чому б не жестова мова?
  Новий метод тренування пам’яті. Якщо ви коли-небудь вивчали іноземну мову, то вам відомо, що в процесі навчання треба запам’ятовувати багато інформації. Зокрема, нові слова – як вони звучать та пишуться. Для жестової мови – так само, просто запам’ятовувати ви будете положення пальців та рук. І це нова робота для мозку. Усі танцюристи знайомі з таким терміном, як м’язова пам’ять. Роблячи багато па у танці, танцюрист не думає про всі рухи, які потрібно зробити. Їх пам’ятає його тіло. Жестова мова тісно пов’язана з цим видом пам’яті, і саме його доводиться тренувати під час навчання. 
  Можливість додати навичку спілкування жестовою мовою у своє CV. Будь-який HR зверне увагу на резюме, в якому зазначено, що людина володіє китайською, японською мовою або, наприклад, хінді. Навіть якщо знання цієї мови не потрібне для вакансії, на яку претендує людина, сам факт такої навички вже привертає увагу і навіть викликає бажання познайомитись з такою людиною. А тепер уявіть, якщо у резюме зазначити жестову мову? Безумовно, це здивує і виділить власника резюме серед інших кандидатів. Якщо ваша робота буде пов'язана зі спілкуванням з людьми, знання жестової мови може знадобитись. 
  Отримати нові відчуття. Якщо ви коли-небудь пробували щось нове, то ви зрозумієте, про що йде мова. Згадайте ту мить, колись ви перший раз ставали на лижі або ковзани, полетіли літаком, побачили океан, або почали розуміти іноземну мову, яку вивчаєте. Відчуття абсолютно нового – неповторне і незабутнє. Жестова мова може відкрити вам новий світ, якого ви ще ніколи не торкалися. Це світ повної тиші. Це не тільки нові відчуття, але й нові можливості зрозуміти тих, хто постійно живе там, де немає звуків.

Отже, чи варто вчити жестову мову – вирішувати вам. Уявіть собі, якщо одного разу у метро, в парку або в звичайному кафе ви зустрінете людину, яка вас не може почути. Можливо, лише одне ваше запитання: «Доброго дня! Чим вам допомогти?» зробить її трохи щасливішою.
 

Як правильно називати людину, яка не чує

Людина, яка не чує, або людина з порушеннями слуху – ось два коректних варіанти. Неправильно казати «глухонімий», тому що глухонімих людей не існує. Люди, що не чують, можуть видавати звуки, але не можуть навчитися говорити, тому що не чули зразка мови.

Хоча Українське товариство глухих (УТОГ) вирішило, що їх треба називати глухі або слабкочуючі, все ж слово глухий може мати негативне (образливе) забарвлення. 

Курси жестової мови

4 ресурси для вивчення жестової мови

Курс на ВУМ
Курс для вчителів інклюзивних класів
Курс на МЕГОГО
Телеграм-канал проєкту Відчуй

P. S. Подивіться фільм «Привіт сім’ї». За сюжетом, головна героїня – ділова жінка (Сара Джессіка Паркер) разом зі своїм бойфрендом їде на різдвяну зустріч з родиною свого хлопця. Фільм за жанром комедійний, але підіймати багато важливих питань. Один з членів родини має вади слуху і в його присутності вся родина спілкується, теревенять між собою жестовою мовою. 

{{read_more|Читайте також| 242, 4618}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: