Osvitanova.com.ua

«Ділитися — це піклуватися» – так вчили нас, тож ми хочемо, щоб і наші діти це зрозуміли. Та іноді так важко змусити їх поділитися чимось з іншими дітьми. А насправді варто врахувати вік дитини й до певного віку не вчити їх ділитися. Тутка розповідає, коли варто починати це робити!

Діти молодшого віку не розуміють, що означає — ділитися

Малюки ще замалі, щоб зрозуміти суть моменту «поділитися». Тож не варто пояснювати, що їм варто ділитися з іншими дітьми, бо вони цього не зроблять, а слова полетять на вітер.

Тож необхідно дочекатися, поки дитина підросте, скажемо так — доросте до свого емоційного та психологічного сприйняття і сама зрозуміє, що ділитися і турбуватися — дуже потрібна річ.

Розуміння, що речі належать їм, дасть малюкам можливість розвинути індивідуальність та самоусвідомлення

Найперша причина, чому менші діти не розуміють, що треба ділитися, — вони ще не мають усвідомлення власного «я», своєї індивідуальності. Тож якщо дитина хапає щось і каже: «Це моє», — вона не жаднюга. Вона так просто тестує свою індивідуальність.

Діти думають, що поділитися — це віддати свою іграшку назавжди

Ще один фактор, який ускладнює справи — це фактор часу. Менші дітки ще його не сприймають. Тож коли батьки думають, що дати погратися іграшкою іншій дитині — це нічого страшного, то малюк сприймає цей жест як дарування речі назавжди. Не може мале усвідомити того, що забавкою пограються, а потім їй її віддадуть. Те ж саме відбувається тоді, коли ми кажемо: «Тепер черга іншої дитини погратися».

{{read_more|Читайте також| 4920, 4607}}

Дитина не контролює своїх поривів

Нічого дивного в цьому немає, бо дитина ще не навчилася керувати своїми бажаннями. Вона не хоче ділитися — і все, крапка.

Як можна підказати дитині, що ділитися — це добре

Бувають випадки, коли малюк справді може поділитися чимось з вами. Зробить він це радше випадково чи несвідомо, з метою вивчити вашу реакцію. Якщо це сталося — похваліть дитину, скажіть, що вона — чемна і мила, і дружньо поділіться у відповідь. Якщо такі випадки стаються з волі дитини, використайте їх як виховний момент.

Якщо хтось забирає у вашої дитини іграшку — треба все їй пояснити. Дайте дитині проявити емоції, поплакати, що забавку забрали. Розкажіть, що свої речі треба тримати міцно, бо вони належать їм. А діткам, що відбирають іграшки, треба порадити спитати спершу дозволу, а не виривати з рук.

Все ж, тиснути на дитину і змушувати ділитися не варто. А з віком дитина навчиться адекватно сприймати це слово і навіть сама захоче чимось поділитися.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: