Osvitanova.com.ua

Про процес участі в Еразмусі, мотивацію, інновації та підводні камені Studway поговорив з координаторкою Національного офісу Еразмус+ в Україні Світланою Шитіковою.

Еразмус+ – це найбільша програма Євросоюзу для обміну студентами між відомими університетами Швеції, Естонії, Фінляндії, Італії, Іспанії та інших країн Європи. Програма покриває витрати на навчання, трансфери, страхування та надає щомісячну стипендію чи гранти.

За останні 6 років понад 11 тис. українських студентів та працівників університетів скористались перевагами обмінів, а до України приїхало більше 5,5 тис. студентів та працівників з держав-членів ЄС.

Цьогоріч 40 українців отримали можливість навчатися на програмах «Еразмус Мундус» для магістрів. Отже, матимемо 288 випускників спільних освітніх програм. Це найбільша кількість стипендій серед інших країн Східного партнерства – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдови.

Координаторка Національного офісу Еразмус+ в Україні Світлана Шитікова розповіла про можливості, які дає програма українським студентам.

Що таке Еразмус+

Еразмус+ – це знайомство з Європою та вищою освітою держав-членів ЄС, можливість навчитись спілкуватись і працювати в міжнародній команді, отримати спільний або подвійний диплом європейських університетів, покращити мовні навички та інші компетентності і, зрештою, отримати гарну роботу в Україні завдяки кваліфікації за кордоном.

Це можливість обмінюватись досвідом та успішними практиками з колегами задля розвитку університетів і впровадження інновацій.

А більш світоглядно я б назвала це натхненням. Еразмус+ – це готовність змінюватися, перевтілюватися та розвивати свою країну. Це, можливо, навіть своєрідна філософія молоді й студентства задля того, щоби знайомитися, дружити і обов’язково розвивати партнерства, які в подальшому сприятимуть розвитку співпраці між країнами у більш широкому сенсі цього слова.

Як Україна приєдналася до програми

Україна увійшла в цю програму з 2014 року в статусі країни-партнера на основі стратегії співпраці ЄС з країнами Східного партнерства. З самого початку програма відкрила для України практично 30 освітніх напрямів серед майже 40 конкурсів.

І якщо ми говоримо назагал, то у відкритій базі Еразмус+ більше 4 тисяч проєктів саме за участі України.

Хто може стати учасником

Про такі можливості студент чи студентка може дізнатися через спеціальний відділ в університеті, який відповідає за міжнародну співпрацю чи мобільність.

Всі умови відбору прописуються в угоді між закладом вищої освіти України та європейськими університетами, з якими можливий обмін. Потім вони публікуються відкрито, як правило, на сайтах чи інформаційних ресурсах університету зі зрозумілими чіткими правилами відбору.

Ця інформація також поширюється через наш веб-сайт та фейсбук. Ми робимо багато репостів промоційної діяльності університетів, які пропагують і надають можливості участі в проєктах.

Загалом існує два напрями фінансування навчання студенів.

За напрямом «Міжнародна академічна мобільність» можливі короткострокові обміни для молодших бакалаврів, магістрів, аспірантів та докторантів на навчання від 3 до 12 міс. та на практику – 2-12 міс.

Напрямок «Спільні магістерські програми» передбачає повний курс навчання на спільних освітніх програмах Еразмус Мундус з отриманням повної вищої освіти в Європі на рівні магістра.

Тут може брати участь як студент чи студентка, так і будь-хто незалежно від віку і статусу, хто вже має щонайменше ступінь бакалавра або навчається на 4 курсі.

Хто вже має ступінь магістра може подаватися на спільні PhD програми в межах напряму Марі Складовської Кюрі, Програми ЄС «Горизонт 2020».

Де шукати інформацію про Еразмус+

Передусім інформація про профінансовані проєкти має публікуватись на сайті університетів незалежно від того є в них відділ академічної мобільності чи немає.

Це відповідальність кожного університету, його зобов’язання у рамках угод та хартій, які він підписує з європейським університетом.

Заклади вищої освіти повинні дотримуватися своїх зобов’язань, зокрема, щодо інформування студентів, інакше це порушення угоди, а відтак і псування власної репутації та може призвести до закриття проєкту.

Якщо ж інформації на сайті університету ви не знайшли, то варто спробувати її подивитись на інформаційних ресурсах Національного Еразмус + офісу в Україні та команди експертівВиконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури або порталу Програми ЄС Еразмус+.

Іншими корисними ресурсами для учасників мобільності є Асоціація випускників Еразмус Мундус – ЕМА та Асоціація студентів Еразмус+: ESN. Остання також має філію в Києві: ESN – KyivІнформаційний центр Еразмус+ напрямів молодь та Європейського Корпусу Солідарності публікує інформацію про можливості для неформального навчання та волонтерства.

Що робити, якщо університет не співпрацює з Еразмус+

Обмін студентами відбувається на основі міжінституційної угоди в межах виграного проєкту. Проте студент чи студентка можуть самостійно ініціювати пошук партнерів для участі в конкурсах наступного року та самостійно домовитись з іноземним закладом про укладання такої угоди зі своїм університетом.

Якщо ж мова йде про отримання стипендії на навчання на спільній магістерській програмі Еразмус Мундус, то не важливо – є угода чи ні.

Еразмус+ – це потужна база відкритих ресурсів за різними напрями, яка включає е-платформу бази проєктів та їх результатів. І на цих ресурсах (які вказані вище) кожен студент може знайти відкриту можливість для себе на певному етапі.

Як подати документи на Еразмус+

Кожна програма має свої нюанси й іноземні університети мають право подавати свій перелік вимог, однак аплікаційний пакет все одно є більш-менш загальним.

Якщо ти береш участь у програмі «Спільні магістерські програми Еразмус Мундус» для магістрів, то потрібно враховувати наперед, що конкурси відкриваються щороку з жовтня і тривають до лютого.

Перший крок – зайти на сайт та звернути увагу на розділ «КА1 – Академічна мобільність». Далі – обрати позицію «Гранти для студентів, випускників…» та перейти за розділом «Магістерські програми…».

Тепер треба переглянути каталог «Еразмус Мундус Програми (Erasmus Mundus Joint Master Catalogue)» та обрати бажану для навчання.

Далі вже можна вивчати сайт кожної програми, знайомитися з університетами-партнерами. Там же можна знайти розділ «How to Apply» з описом пакету документів та терміни їх подачі.

Звісно, кожна Еразмус Мундус програма має свою окрему аплікаційну форму та необхідний пакет документів. Та, як правило, загальними для всіх є: мотиваційний лист, резюме (Europass), рекомендаційні листи (мінімум 2), диплом та додатки, виписка із залікової книжки (якщо студент 4 курсу), сертифікат щодо рівня володіння мовою, копія переліку навчальних дисциплін з оцінками, копія закордонного паспорту, фото.

Може трапитися так, що інформація, яка необхідна для повного збору аплікаційних документів, справді, відсутня на сайтах. Тоді на допомогу учасникам приходить Еразмус+. Студент чи студентка можуть зв’язатися з координатором відповідної магістерської програми (розділ «Контакти» на сайті кожної окремої програми) та проконсультуватися напряму. Посередників для вступу на таку програму не потрібно.

Якщо ж вступаємо на конкурси грантів за обміном, то звертаємось до відділу міжнародних зв’язків свого університету, в якому кожному нададуть всю необхідну інформацію та пакет документів.

Які університети співпрацюють з Еразмус+

Програма Еразмус+ відкрита абсолютно для всіх університетів, і ми співпрацюємо з різними закладами, допомагаємо їм розвивати потенціал для участі в конкурсах та використання відкритих ресурсів.

Навіть одним із додаткових критеріїв успіху проєктів за напрямом – «Розвиток потенціалу вищої освіти та мобільності» – є залучення новачків-університетів, тих, хто ніколи не брав участі у програмі чи має сьогодні обмежену кількість проєктів. Всі регіони України вже активно залучені до впровадження проєктів Еразмус+.

Які університет може долучитися до Еразмус+

Всі проєкти Еразмусу+ зорієнтовані на підтримку стратегій інституційного розвитку. Якщо університет має бачення – що потрібно змінювати, як розвивати заклад, то це один з головних критеріїв успішності долучення.

Ми маємо базу закладів вищої освіти України, тому контактуємо напряму, спілкуємося як із керівництвом, так і з відділами міжнародної співпраці. У деяких закладах немає таких відділів, але є керівники, викладачі, студентські ради, студентське самоврядування. Тому спілкуємося і через них.

Звичайно, знаходимо інформацію онлайн, на сайті, з різних інтернет-джерел про заклад, вивчаємо – чи є в цьому закладі стратегія розвитку, чи план діяльності включає міжнародну співпрацю, якщо ж ні, то зв’язуємось та розповідаємо про можливості та перші кроки. Щорічно проводимо велику кількість безкоштовних, проте якісних семінарів та тренінгів.

Ще одним із важливих принципів програми є інклюзивність. У нас, на жаль, ще не зовсім розвинута інфраструктура для більш широкого залучення всіх категорій населення, тому важливо разом напрацьовувати такий потенціал.

Наш офіс не приймає заявки, бо ми не надаємо фінансування. Залежно від напрямів конкурсу, заявки університетами подаються спільно з партнерами до відповідного Національного агентства Еразмус+ в країнах-членах програми Еразмус+, або Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури Європейської Комісії.

Індивідуальні ж особи, подають або до своїх університетів, або до інших організацій чи партнерств.

Як співпрацюють українські та європейські виші

Партнерство розбудовується через комунікацію, викладачі беруть участь у конференціях, семінарах, тренінгах, інших проєктах тощо. Там вони налагоджують контакти для подальшої співпраці.

Також існує багато баз пошуку партнерів в Еразмус+. Крім того, ми активно підтримуємо контакти з посольствами та іншими міжнародними організаціями, такими як Британська Рада, Французький інститут, Німецька служба академічних обмінів, Національні агентства Еразмус+, аби через них налагодити взаємодію з іноземними закладами.

Ми мали успішний досвід роботи з Київською консерваторією (Національна музична академія України імені П.І. Чайковського), яка до цього взагалі не мала практики міжнародної мобільності з державами-членами ЄС.

У рамках одного з міжнародних заходів ми організували зустріч Іспанської консерваторії з представниками Київської консерваторії, де вони налагодили контакти та домовились про співпрацю.

Тепер київські викладачі працюють з іспанськими, італійськими, німецькими та іншими колегами, виграють велику кількість грантів на мобільність для своїх студентів, працівників.

В Україну приїжджають для майстер-класів потужні маестро, аби тренувати співаків, диригентів та інших студентів. Вони завжди захоплюються нашими студентами та їх рівнем виконання.

До речі, такий кейс добре демонструє, що українська освіта та її досвід цінні для іноземців. Так розвивається, нарощується повага і до України, її досвіду та успішних практик.

Якою буде програма під час пандемії COVID-19

Єврокомісія реагує швидко на виклики, і вже є рекомендації для проєктів із мобільності обов’язково мати комбінований формат.

Це значить, що теоретична частина освітнього матеріалу буде викладатись онлайн або через відкриті ресурси. А от напрями, які потребують практичної роботи в лабораторіях, з інноваційним обладнанням розвиватимуть через фізичну мобільність.

Тобто Еразмус+ поділиться на віртуальну і фізичну мобільність. Проте вже багато країн відкрили кордони для студентів із метою навчання та практики. Триває процес подачі на візи. І ще багато залежить від університетів та обмежувальних заходів країн через COVID-19: деякі відкрили фізичну мобільність, деякі тільки віртуальну або змішану.

Що передбачає нова програма Еразмус+ на 2021-2027 роки

Ще не опубліковано останню версію керівництва до Програми, бо всі деталі узгоджуються різними інституціями Європейської Комісії. Проте відомо, що продовжать діяльність напрями, які вже були відкриті.

Активно розвиватиметься віртуальний обмін та підготовка у сферах освіти та молоді. Більше фінансування отримають напрями на підтримку сфери молоді, молодіжної політики, розвитку потенціалу молодіжних організацій.

Нові напрями з розвитку потенціалу професійної (професійно-технічної) освіти дозволять долучатись закладам фахової передвищої та професійно-технічної освіти й вивчати успішні практики у партнерів з Європи.

Напрями з розвитку потенціалу вищої освіти та Жан Моне продовжуватимуть надавати підтримку університетам задля впровадження реформ у сфері вищої освіти. Розвиток потенціалу у сфері спорту допоможе спортивним організаціям розвивати міжнародну співпрацю.

Будуть створюватися нові платформи співпраці, окремі сайти для обміну інформацією та корисними професійними ресурсами. Вже відкриті: eTwinning – потужний портал для вчителів, де є можливості обміну для школярів і працівників шкіл, YOUTH WIKI – інформаційний портал, EUROPASS – платформа, яка допомагає із працевлаштуванням та правильно оформлювати документи за європейськими стандартами для працевлаштування та інші.

Чи повертаються студенти після закінчення програми в Україну

Таке дослідження проводила Асоціація випускників Еразмус Мундус і вони прийшли до висновку, що десь 50% студентів залишаються за кордоном працювати в міжнародних організаціях чи корпораціях. Але завдяки своїй професійній діяльності вони все одно надають підтримку Україні через розвиток співпраці у тому секторі, в якому працюють за кордоном.

Ми називаємо цей процес brain circulation, тобто поширення знань, а не відтік – brain drain. Вони стають Послами України у світі.

Більшість все ж таки повертаються, проте не завжди знаходять відповідну роботу з тим досвідом який отримали завдяки Еразмусу+. Разом з тим, багато студентів, які пройшли Програму, хочуть ділитися досвідом з Україною. Тому сьогодні серед випускників програми Еразмус Мундус ми знаємо фахівців, які працюють в органах влади, представляють чи очолюють міністерства та інші організації.

А якщо когось після навчання чи стажування, наприклад, запросили на практику, стажування чи викладати в іноземному закладі, то вони фактично одразу стають залученими у розвиток співпраці з Україною.

Українці в іноземних університетах допомагають організовувати заходи, роз’яснювати особливості і специфіку роботи закладів вищої освіти України. Тобто Еразмус+ – це безпрограшний варіант для України у будь-якому випадку: ви працюєте на Україну, якщо не в ній безпосередньо, то за її межами також.

Як говорив «батько» програми Еразм Роттердамський «Give the light and the darkness will disappear by itself» та «The hope of the nation depends on the proper education of its youth». Разом з усіма учасниками програми ЄС Еразмус+ ми переконані що Еразмус+ якраз і надає таке світло для потужного розвитку молоді та України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: