Osvitanova.com.ua

Вищі навчальні заклади не завжди забезпечують студентів необхідними практичними знаннями. Тому конкуренція з боку неформальних закладів освіти сприятиме осучасненню підходів до навчання. Про це під час форуму «Україна 30. Освіта і наука» (нижче відео форуму) заявила керівниця першої української кіношколи Ukrainian Film School Альона Тимошенко. Нижче основні ідеї з її виступу.

У своєму виступі Альона Тимошенко зазначила, що розвиток творчих професій має велике значення для держави, адже через культуру відбувається презентація та популяризація України у світі, тому розвитку цієї галузі треба також приділяти увагу.

Однак можливості традиційної освіти не відповідають вимогам часу. Для творчих професій, таких як акторська майстерність чи продюсування, не потрібно 5 років університету – достатньо 1-2 років практики, вважає експертка.

Українські вищі навчальні заклади у галузі культури часто не мають сучасної технологічної бази та контакту з кіноіндустрією, тому студенти шукають альтернативу. Неформальна освіта стала реальним конкурентом традиційної освіти, вважає керівниця першої української кіношколи Ukrainian Film School Альона Тимошенко.

Однією з найбільших проблем державних закладів є відсутність сучасної матеріальної бази, коли студенти не можуть практикуватись на професійному обладнанні, в реальних умовах.

«Виші часто відірвані від того, що відбувається на ринку. Вони не знають, які є тренди, які є гранти, можливості для студентів. Натомість наша мета – привести студента на знімальний майданчик з перших днів навчання, а не після отримання диплому», – зазначила Тимошенко.

Наприклад, випускниця школи Алеся Романова дебютувала в головній ролі української стрічки «Віддана», Стас Верещук став сценаристом фільму «Наставник» про життя Валерія Лобановського, студенти беруть участь у пітчингах Держкіно та Українського культурного фонду, співпрацюють з Netflix. 

На думку Тимошенко, чия школа щороку випускає понад 800 фахівців у галузі кіновиробництва, неформальна освіта більш гнучка і націлена на результат.

«Ukrainian Film School зараз є конкурентом вищих навчальних закладів, тому що до нас приходять навчатися й отримати практику з інших вишів. Ми даємо можливість працювати в професії вже під час навчання. Для творчих професій, таких як акторська майстерність чи продюсування, не потрібно 5 років університету – достатньо 1-2 років практики», – впевнена Тимошенко.

Вона додала, що сучасний світ вимагає навчатися протягом всього життя. Тому українській системі освіти варто змістити акцент на практику, переглянути умови акредитації для приватних закладів та вітати здорову конкуренцію за студентів.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: