Osvitanova.com.ua

Для школярів та студентів одними з найважливіших критеріїв вибору роботи на літо є: гнучкий графік роботи, можливість працевлаштування без попереднього досвіду, навчання від працедавця та можливість стабільного підробітку. Але, крім цього, це чудова пора спробувати себе у новому та визначитись, до якої професії лежить душа. Аліса Лаговська, керівник з рекрутингу сайту з пошуку роботи Jooble розповіла всі тонкощі пошуку роботи для молоді. 

Для старших школярів та студентів одними з найважливіших критеріїв вибору роботи на літо є:

гнучкий графік роботи, можливість працевлаштування без попереднього досвіду, навчання від працедавця та можливість стабільного підробітку.

Але, крім цього, це чудова пора спробувати себе у новому та визначитись, до якої професії лежить душа. Аліса Лаговська, керівник з рекрутингу сайту з пошуку роботи Jooble розповіла всі тонкощі пошуку роботи для молоді. 

Згідно з даними Jooble, найпопулярнішими вакансіями для школярів та студентів є:

кур’єр (піший, вело), промоутер, офіціант, продавець, касир, оператор в кол-центрі, стажування/робота за студентською програмою в країні та за кордоном, таємний покупець, віддалена робота в інтернеті (копірайтинг, робота з соціальними мережами, переклади, онлайн-опитування тощо).

На що звертати увагу при пошуку роботи

1. Сфера роботи та чи може потім цей досвід знадобитись у майбутньому

Існують різні підходи до пошуку підробітку серед молоді. Це може бути робота заради мінімального досвіду в обраній професії, або просто підробіток заради отримання прибутку. Для отримання додаткового досвіду, можна пошукати спеціалізоване стажування/практику по цікавій для людини спеціальності. Ймовірніше стажування буде або не оплачуваним, з нижчою оплатою у порівнянні з роботою, але дасть неоціненний досвід.

Більше плюсів має робота, яка може принести користь в майбутньому. Оскільки такі студенти по закінченню навчання мають значну конкурентну перевагу, у порівнянні з однолітками. Вони вже мають не просто досвід роботи, а спеціалізовані знання в певній сфері. У багатьох компаніях є десятки «історій успіху», коли стажист через декілька років стає керівником підрозділу, філії, директором ресторану або просто експертом у своїй справі. Робота ж направлена суто на заробляння коштів теж має право на існування, але в перспективі кар’єри не має особливих переваг.

2. Професійність складення вакансії та умови роботи

Нерідко студентам та школярам пропонують заробити «легкі гроші» та часто навіть більше ринкової пропозиції, і ті, повіривши гарній картинці, погоджуються. Але така робота може бути шахрайською схемою, марною тратою часу або, ще гірше, злочинною діяльністю. Перед виходом на роботу варто попросити пояснити – при виконанні яких умов ви отримаєте винагороду та у яких числах конкретно її очікувати. 

3. Репутація компанії
Необхідно звертати увагу на репутацію компанії, в яку працевлаштовується студент або школяр. Можна почитати відгуки про компанію, а також запитати в знайомих, чи чули вони щось про неї, і так отримати правдиві рекомендації та зауваження з приводу роботи. Якщо перед початком виникають сумніви щодо ймовірної чесності працедавця, то краще не втрачати час та пошукати більш надійні пропозиції.

4. Законність працевлаштування

Складіть трудовий договір між роботодавцем та вами у письмовій формі. Для оформлення на роботу потрібно мати: паспорт чи свідоцтво про народження, дозвіл від одного з батьків (якщо не виповнилось 16 років), довідку про проходження медичного огляду.

5. Права підлітка. За загальним правилом, прийняття на роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. З досягненням 14 річного віку, також за згодою одного з батьків або особи, що його замінює допускається прийняття дитини на роботу для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю й не порушує процесу навчання, тобто здійснюється у вільний від навчання час. Усі особи молодші 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду. Роботи, на яких забороняється застосування праці осіб молодше 18 років: нічні роботи, понаднормові роботи, робота у вихідні дні, важкі роботи, роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, підземні роботи, роботи, що пов'язані з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Роботодавці, зазвичай, не позначають те, що на певну вакансію підходить неповнолітній. Здебільшого такі вакансії маркуються як робота для студентів та вже при розмові з роботодавцем потрібно уточнювати чи є обмеження по віку, що пов’язані зі специфікою роботи.

{{read_more|Читайте також| 2718, 4545}}

Тенденції робіт для молоді

Рівень заробітку школяра/студента в місяць цілком залежить від його знань і вмінь, амбіцій, самодисципліни, а також тайм-менеджменту. Важливу роль у формуванні обсягу прибутку грає і вид діяльності — найбільш високооплачуваним сегментом для студента вважається IT-сфера (дехто програмує вже зі школи). Також популярною та непогано оплачуваною є робота кур’єром, оскільки наразі працює безліч сервісів з доставлення продуктів та замовлень, а також офіціантом. Важко виділити найменш оплачувані вакансії, оскільки багато що залежить саме від обсягу часу, який студент чи школяр готовий приділити роботі. 

Якщо говорити про тенденції, що спостерігаються у пошуках підробітків для неповнолітніх, то зазвичай школярі та студенти розраховують на більший дохід, ніж пропонує працедавець. Але такі питання вирішуються шляхом перемовин кандидата та працедавця. Традиційно, найбільше вакансій для школярів\студентів у сфері продажу. На другому місці сфера послуг (кур'єри, оператори контакт-центрів, адміністратори) і вакансії в готельно-ресторанному бізнесі. Не слід забувати про онлайн-напрям, популярністю користуються робота з текстами, розшифрування, SMM-просування, переклади. Літом буде актуальною і сезонна робота для студентів, учнів старших класів, наприклад, вожатий (вихователь) у дитячому таборі. Чудова можливість і заробіток отримати, і оздоровитись.

Де шукати роботу

Шукати підробіток можна на сайтах з пошуку роботи, обов'язково звертаючи увагу на слова у вакансіях «готові взяти студента». Крім того, результативним буде пошук через батьків, знайомих, друзів, групи з пошуку роботи у соціальних мережах. Також, якщо цікавить робота у певній компанії чи закладі можна, не зважаючи на відсутність  підхожих вакансій, написати в месенджер або зайти та поцікавитись, чи не потрібна допомога. Можна пошукати завдання, що не потребують особливих знань та кваліфікації, на сервісах замовлення послуг на кшталт «Кабанчика», зареєструвавши свій профіль та час від часу отримувати підробіток. Якщо вам легко дається якийсь предмет, то можна спробувати розпочати репетиторську кар'єру, запропонувавши свої послуги офлайн в районі проживання чи зареєструвавшись на сайтах з базами репетиторів. Літо – чудовий час підтягнути знання однолітків або молодших дітей та отримати постійних учнів на навчальний рік.

Робота для молоді — це не лише підробіток на літо, а й можливість отримати мінімальний досвід та практику в обраній професії. Головне під час пошуку роботи — знати свої права та обирати компанії чи клієнтів, які гарантують дотримання своїх зобов'язань та забезпечують безпеку праці. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: