Osvitanova.com.ua

За останні роки в Україні в кілька разів зросла кількість дітей з виявленими розладами аутистичного спектра (РАС). Так у 2005 році було зареєстровано всього 650 дітей з РАС, а у 2018 році –  вже понад 7,5 тисяч. Серед причин такого зростання – більша увага до проблеми з боку батьків і лікарів, а також зміна критеріїв діагностики РАС. Але й ця цифра не зовсім відповідає дійсності через складність зі своєчасним виявленням і встановленням діагнозу, особливо в сільській місцевості та невеликих містах.

Для оцінки кількості дітей з РАС краще орієнтуватися на статистику ВООЗ, згідно з якою РАС фіксують у 1 дитини зі 160. Відповідно до цього показника кількість дітей з РАС в Україні потенційно становить до 75 000.

Батьків дітей з РАС насамперед хвилює адаптація їх дітей в соціумі й зокрема профорієнтація. Якраз про це я і хочу розповісти в цій статті – в яких сферах їх діти можуть розкритися найкращим чином».

Майже в усіх. І в спектрі, і без – все залежить від інтересів дитини та її індивідуальних здібностей. Але таких професій, для яких людина з РАС не підходить в принципі – немає.

Багатьом не підходять такі види діяльності, як продажі та просування, бо можуть перевтомлювати через те, що людина з РАС надто сильно напружується і витрачає багато ресурсів.

Але і тут можна створити такі умови й так налаштувати процеси в компанії, що ці види діяльності цілком комфортними будуть для людини зі спектром.

В багатьох фармацевтичних компаніях, до прикладу, на майже всі перемовини у сегменті B2B фахівці йдуть у парі. Початок презентації проводить людина-екстраверт, яка вміє за перші хвилини справити про себе і компанію позитивне враження.

Далі йде наукова частина (і це вважається в цих перемовинах саме «важкою артилерією»), яку підхоплює аналітик з хард скіл в хімії, фармацевтиці, який дуже детально орієнтується у складі, ціноутворенні, перевагах препарату у порівнянні з іншими.

Закриває продаж і досягає домовленостей – перша людина, що починала пітч. А науковці доступною мовою передають суть складних явищ і понять. Одна людина не може і не має уособлювати всі потрібні для закриття угоди риси – це вже роботодавці давно зрозуміли.

У людей зі спектром розвинені такі якості, як системність, перфекціонізм, бажання систематизувати інформацію і впорядковувати її. Їм комфортно працювати, якщо в їх діяльності є якась логічна послідовність. І через це ми неминуче приходимо до інженерії, IT та науки. До тих сфер, які зазнали суттєвих змін за останній час.

Вже недостатньо на багатьох посадах бути просто гарним спеціалістом. Дуже багато науковців та розробників наразі активно комунікують з зовнішніми та внутрішніми клієнтами, роблять проміжні та фінальні презентації.  На таких посадах дуже важливо вміти зацікавити й «продати» ідею іншим співробітникам.

Презентувати те, що входить в зону спеціального (особливого) інтересу людини в спектрі, не є перепоною, і великі аудиторії її не лякають зовсім. Їм важко дається не сама комунікація, їх просто психологічно виснажують ситуації, в яких багато хаосу, невпорядкованості й нелогічності. 

Людина з РАС може стати юристом (не адвокатом, який часто буває в судах). Істориком чи аналітиком, який працює з великими масивами даних. Для таких людей підходять деякі професії в фінансах і маркетингу, взагалі в тих сферах, де потрібно щось впорядковувати чи категоризувати.

Через їх схильність до фотографічної пам'яті, запам'ятовування великих обсягів інформації, вони знайдуть себе зокрема на службі в поліції, бо можуть якісно аналізувати зображення, співставляти, шукати щось в базах відео- чи фотоматеріалів.

Є реальні приклади, як люди з РАС реалізувались в дизайні, проєктуванні, архітектурі, не дивлячись на те, що в декого з них комунікаційні навички були слабо розвинені.

Не останню роль у профорієнтації людей зі спектром відіграє сфера діяльності компанії і її цінності. Вони скоріше нададуть перевагу стартапу в галузі екології, ніж гіганту-виробнику тютюнових виробів або алкоголю. «Правильне», на їх думку, їх притягує, а неправильне, на їх думку, вони сприймають як помилку.

Я створила ініціативу Spectrojob, мета якої започаткувати наукові та інженерні студії для «двічі виняткових» дітей (twice-exceptional-2e) 6-12 років в Києві та впроваджувати HR-консалтинг свідомих компаній стосовно політики Inclusion & Diversity, які готові працевлаштовувати людей з РАС.

Моя мета – покращувати якість життя дітей та дорослих зі спектром, допомагати їм розвивати свої здібності й знаходити зайнятість, в якій вони якнайкраще могли б розкритися. Я готова консультувати компанії, як їм організувати інклюзію, зменшити пов'язані з цим ризики та адаптувати працівників з РАС. Але мені потрібна підтримка небайдужих. Пишіть мені в месенджер з питаннями, запитами на консультацію та пропозиціями.

Титульне фото – кадр з фільму про відому науковицю «Темпл Грандін»

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: