Osvitanova.com.ua



За літо випускники шкіл визначаться з подальшим навчанням або підуть працювати, в них розпочинається важливий новий етап в житті. В будь-якому випадку їм не завадить мудре напутнє слово, яке застереже від кількох помилок. Нижче дивіться поради британської акторки українського походження леді Хелен Міррен з її промови перед студентами Тулейнского університету в Новому Орлеані у 2017 році.

Деякі з вас вже мають чіткий план того, куди доросле життя повинна привести вас. Цей план був у вас з п'ятирічного віку. Деякі з вас взагалі не мають ніякого плану, але не переживайте: у всіх все виходить, в незалежності від наявності або відсутності плану. Мій племінник кинув школу в 16 років і став барменом в Лондоні, потім штукатуром, а в підсумку перетворився на успішного сценариста в Голлівуді. Я, наприклад, не вчилася в школі драматичного мистецтва, хоча і мріяла про це, я замість цього вступила до педагогічного інституту, куди я зовсім не хотіла. Але і я, і мій племінник, в результаті опинилися там, де повинні були бути.

Секрет в тому, щоб прислухатися до свого серця, хапатися за можливості, коли вони надаються, а потім намагатися з усіх сил. У вас буде виходити й не виходити, ви пройдете через злети й падіння — іноді навіть в один і той же день, але важливо пам'ятати, що, як і похмілля, перемоги й невдачі не тривають вічно, все це проходить і приходить новий день. Просто спробуйте, щоб він пройшов не даремно.

Щоб допомогти вам у цьому, я поділюся кількома правилами, які я засвоїла, збираючи свої життєві тріумфи й провали. Я їх називаю «Топ-5 правил щасливого життя від Хелен».

Правило №1. Не поспішайте вступати в шлюб

Я вийшла заміж за Тейлора досить пізно, а вийшло все так добре. Завжди надавайте вашому партнерові свободу і підтримку для того, щоб він досяг своєї мети.

Правило №2. Ставтеся до людей по-людськи

Колись дуже давно одна актриса, яка була моєю подругою, дала мені важливий урок. Ми сиділи на задньому сидінні машини, яка везла нас на знімальний майданчик, так ось, вона курила — в доісторичні часи можна було курити в машині, і дістає вона, значить, сигарети й перед тим як підпалити, пропонує сигарету водієві. Начебто, нічого такого, так? Але для неї це був не просто водій, а людина за кермом, якій, може, страшно хотілося закурити. Сьогодні ми б за таке отримали звинувачення в спробі вбивства, але для мене тоді це був урок на все життя. Тому пам'ятайте, що кожна людина, незалежно від її статусу, заслуговує на повагу й щедрість.

Доповнення до правила номер два. Неважливо, якої ви статі й раси, будьте феміністами. У всіх країнах, де я побувала, від Швеції до Уганди, від Сінгапуру до Малі, коли жінку поважають, коли їй надають можливість реалізовувати свої амбіції й мрії, життя стає краще для всіх. Я не визначала себе як феміністку аж до останнього часу, але я завжди жила як феміністка і була впевнена в тому, що жінки можуть все те, що і чоловіки. Але приєднатися до феміністичного руху мені здавалося занадто політичним кроком. З часом я зрозуміла, що фемінізм — це не абстрактна ідея, а необхідність, якщо ми (а під цим «ми» я маю на увазі вас, шановне панство) хочемо рухатися вперед, а не назад, до невігластва і злісної заздрості. Так що тепер я офіційно феміністка і вас до цього ж закликаю. Доповнення до доповнення: ніколи більше не дозволяйте групі старих сварливих і багатих білих чоловіків визначати державну політику у сфері охорони здоров'я в країні, де 50,8% населення — жінки, а 37% населення — не білої раси.

Правило №3. Ігноруйте всіх, хто критикує те, як ви виглядаєте

Особливо якщо він або вона — якась посередність, що копошиться в інтернеті. А якщо це ви — та людина, яка копошиться в інтернеті, то припиніть це, просто припиніть зараз же, вставайте і займіться чимось!

Правило №4. Не бійтеся страху

Так, іноді потрібно боятися деяких речей, наприклад, коли ви збираєтеся стрибнути з вишки в порожній басейн. Або сісти за кермо п'яними. У такі моменти – злякайтеся наслідків і не робіть цього. Якщо вам потрібна додаткова інформація для прийняття рішення, пройдіться по ортопедичному відділенню лікарні. Але в ті моменти, коли інші ваші страхи кидають вам виклик, на кшталт: «А я впораюся?», «Чи достатньо я підготовлений?», «А раптом не вийде?», подивіться страху прямо в його мерзенну пику і пройдіть повз нього вперед. А коли ви успішно пройдете випробування, одразу дайте страху копняка під зад. 

Правило № 5. Не ускладнюйте

Ви впораєтесь з будь-яким днем, маючи в наборі всього кілька практичних установок про те, що можна і не можна робити. наприклад:

Не можна ставити гарячі чашки на дерев'яну поверхню, натерту воском.
І взагалі, не натирайте воском дерев'яних поверхонь.
Дякуйте, коли є за що.
Не піддавайтеся прокрастинації, особливо в тому, щоб подякувати, коли подяка заслужена.
Не втрачайте почуття гумору.
Чиніть опір булінгу.
Відкрийте серце для любові.
Не плутайте секс і любов. Любов зазвичай триває довше двох хвилин.
Не паліть і не жуйте тютюн.
Не пірнайте у воду, не знаючи, наскільки там глибоко.
І ще раз: не піддавайтеся прокрастинації.
Взагалі-то список міг бути довшим, але я склала його сьогодні вранці в останній момент.

Мало не забула: телефонуйте своїм батькам хоча б раз на тиждень. Говоріть їм, що ви їх любите. А вже потім просіть надіслати грошей. А не навпаки.

Дорогі батьки, – тут моя промова стає серйозною – будь ласка, не забувайте, що як би не засмутили або шокували вас ваші діти, це все звичайна річ. Покоління моїх батьків народилося в кінці Першої світової війни, вони пережили економічну кризу, а потім і Другу світову війну. І, звичайно, за весь свій героїзм вони були винагороджені моїм поколінням, яке вирішило відкинути все, за що батьки боролися. І знаєте, що? Ми все ж мали рацію. Молоді люди ніколи не бувають неправі, тому що вони несуть в собі енергію й ідеалізм, який відроджує людське життя на планеті й горить крізь простір і час.

Тому ви потрібні нам, щоб виправити те, що можна, щоб знайти відповіді на такі важливі й навіть страшні питання нашого неймовірного сучасного світу. Як так, що у нас вийшло всунути все, що можна, від частоти пульсу до всіх книжок і пісень, в наші айфони, але ми так і не змогли за шість років нічого зробити для того, щоб дітей в Сирії не труїли газом?

Як так, що ми взяли й зробили грізні хвороби, наприклад СНІД, вірусами, які можна контролювати за допомогою сучасних ліків, але не змогли зробити нічого для мільйонів людей, які біжать від смерті й не мають даху над головою, в кращому випадку — чекають рішення своєї долі в таборах біженців?

Як так, що у нас більше, ніж будь-коли, мільярдерів молодше 40 років, а тут в Америці ми бачимо багато людей, які живуть в злиднях?

Ось для чого ви потрібні, друзі. Ми розраховуємо на вас. Ми хочемо, щоб ви були «поколінням емпатії», «поколінням небайдужих», «поколінням, що змінило правила». Ось як я бачу ваше покоління, але ще я думаю, що ви радикальні й сміливі. Я сподіваюся, що такими ви й залишитеся, тому що ви робите те, що потрібно і коли потрібно. Простіше кажучи, ваші рішення, прийняті під впливом внутрішнього голосу, завжди правильні.

Тобто, навіть якщо ви сьогодні заявитеся додому серед ночі з новим татуюванням, то значить це татуювання — те, що вам необхідно. Якщо тільки це не портрет Майка Тайсона. Ці татуювання не йдуть нікому. Але ця річ нас всіх об'єднує: татуювання. У леді Хелен Міррен теж є татуювання, вона у мене в такому місці, в якому тільки моряки й шахраї її можуть робити. Зараз розповім.

Коли я була вже дорослою, але ще дуже молодою, у ті славні й дивні часи на початку 1970-х років, я всюди шукала відповіді на свої питання: на Сході, на Заході й всюди. І ось я знайшла натхненну відповідь в приказці майя, яка говорить так багато в декількох словах, і витатуювала цей напис на лівій руці. Це проста фраза: «Inlakesh». Вона означає: «Ти — моє друге «я». Ми єдині. Я — твоє друге «ти». Майя здогадалися, що якщо я — це ти, я несу за тебе відповідальність. А якщо ти — це я, то ти несеш за мене відповідальність. Вони так витончено сказали: «Ми всі — в одному човні». Пам'ятайте про це. Цей постулат стане вам в пригоді, коли ви будете поліпшувати цей божевільний світ.

Я знаю, що у вас вийде. Ваш світ буде дуже відрізнятися від того світу, який собі уявляли мої батьки. Смартфон був би для них такою ж дивовижною річчю, як зелені чоловічки з Марса. А для вас — це перший з набору інструментів, коли треба щось полагодити. Роботи, штучний інтелект, досягнення медицини, постійний пошук нових знань – ваше життя буде бентежливим, повним відкриттів, дивовижним.

Але при цьому універсальні істини, які нам відкрили Шекспір, Конфуцій, Мойсей, Христос, ваші бабуся з дідусем і індіанці майя, вони ніколи не зміняться.

Ти — це я, а я — це ти. Пам'ятайте — «Inlakesh».

І ще, шановні випускники, не забувайте і тих слів, які ви вивчили в університеті: «Життя прекрасне!».

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: