Osvitanova.com.ua

Майже кожний житель нашої планети чув про Леонардо да Вінчі – видатного італійського художника, архітектора, скульптора, вченого, філософа, мислителя, інженера, винахідника й одного з найвидатніших людей мистецтва епохи Високого Відродження. Життя, робота і творчість цієї людини назавжди змінили світ і уявлення про нього. Чого тільки варті його «Вітрувіанська людина», «Таємна вечеря» і «Мона Ліза» або проєкти небачених в його епоху винаходів?! Леонардо да Вінчі був генієм. І водночас звичайною людиною, таким же, як і всі ми. Але що дозволяло йому творити денно і нощно, генерувати все нові ідеї, створювати неймовірні проєкти й бути одним з кращих людей свого часу? Один з дослідників життя і творчості італійця Майкл Гелб – американський письменник і дослідник в області сутності творчості та гармонійної взаємодії розуму і тіла написав 13 книжок про Леонардо да Вінчі. В одній з них – «Думай як Леонардо да Вінчі»  – він зазначає сім творчих принципів майстра, яких може дотримуватись кожний і розвивати так свій творчий потенціал. Коротко про них нижче.

1. Допитливість / Curiosita

Допитливість в різній мірі властива кожній людині. Ви напевно звертали увагу на те, що діти, наприклад, завжди задають безліч питань з приводу абсолютно всього: «Чому море синє?», «Як птахи літають?», «Звідки береться дощ?». Особливо це характерно для дітей до 5 років. Таким чином вони отримують інформацію про навколишній світ. Однак, на думку Майкла Гелба (і багатьох психологів, до речі також), рівень допитливості знижується з часом, адже діти починають ходити в школу, де, як правило, на багато питань відповіді вже є, а ті питання, відповідей на які немає, просто забуваються.

Щоб творча активність завжди була на високому рівні й дозволяла творити й знаходити все нові ідеї, людина повинна залишатись протягом всього свого життя. І допитливими потрібно бути саме по-дитячому – цікавитися всім: що, як, чому, звідки, навіщо? Всі подібні питання повинні служити паливом для творчої діяльності й вказувати напрям для роботи.

2. Незалежність мислення / Dimostrazione

Для творчості необхідно вміти мислити різнопланово і дивитися на одні й ті ж речі і явища з різних сторін. З плином часу кожна людина знаходить свою точку зору на що-небудь, виробляє свою позицію і своє ставлення. Це, звичайно ж, добре, але дуже часто призводить до однобокості мислення: людина шукає підтвердження тільки тому, що відповідає її баченню, цікавиться тільки тим, що їй «підходить», оточує себе відповідними матеріалами. А будь-які інші думки й точки зору вона починає відкидати. Дійсно творча людина повинна остерігатися цього – їй необхідно мати різнобічне бачення і розглядати все з різних позицій, що дозволить бути у своєму мисленні незалежним, нетривіальним і об'єктивним.

3. Гострота сприйняття / Sensazione

Тут мається на увазі вміння людини по-справжньому радіти життю і його прагнення до цього, а також до того, щоб проживати «по повній програмі» кожен момент, бачити сенс в дрібницях і бути щасливим. Уважність до дрібниць є дуже важливою для творчості. Багато сучасних людей розучилися (ніколи не вміли!) відчувати своє життя: подих вітру, аромат квітів, відблиски сонця на воді, мерехтливі зірки в небі – все це не береться до уваги, люди черствіють і стають несприйнятливими ні до чого, крім нагальних справ і повсякденних турбот. Творча людина має вдосконалювати своє сприйняття і тренувати п'ять своїх основних почуттів. Майкл Гелб радить звертатися для цього до мистецтва, музики, поезії, а також час від часу балувати себе хорошим вином і шоколадом.

4. Невизначеність / Sfumato

Як відомо, невизначеність часто викликає страх в людині. Люди бояться здійснювати незвичні дії, то, що входить в розріз з їх звичками і усталеними переконаннями, прагнуть уникати незвичайних ситуацій. Але якщо людина може бути впевненим у собі навіть в незвичних обставинах, це відкриває широкі горизонти для творчості. За словами Майкла Гелба, величезний і позитивний вплив на розкриття творчого потенціалу надає здивування і нові відкриття, впізнавання того, чого людина не знала раніше. А якщо робити тільки те, що звик, то ні про які відкриття не може бути й мови. Якщо ви прагнете до того, щоб стати й бути по-справжньому творчою особистістю, ви повинні культивувати невизначений образ себе, але при цьому виразно бути впевненими в собі. А прагнення до невідомості й парадоксальності має стати частиною вашої натури.

{{read_more|Читайте також| 1623, 4023}}

5. Уява і логіка / Scienza

Загальновідомий факт – ліва півкуля людського мозку відповідає за аналітичне мислення, а права – за креативне. У кожної людини розвиток одного завжди переважає над іншим. Однак в сучасному світі для того, щоб ефективно генерувати нові неординарні ідеї людина повинна намагатися розвивати обидві півкулі, тобто цілеспрямовано розвивати логічне і творче мислення. Майкл Гелб вважає, що цьому в найбільшій мірі сприяє малювання. Візьміть аркуш паперу й олівець і спробуйте оформити свої думки в зображення. Що у вас виходить? Які асоціації у вас виникають? Спробуйте прибрати щось або, навпаки, додати. Чи можна якось це застосувати у своєму житті? Задумайтесь над цим, придумуйте нові ідеї й аналізуйте їх. Це допоможе вам розвинути свій мозок якнайкраще.

6. Збалансованість тіла і розуму / Corporalita

Далеко не кожна людина знає, що Леонардо да Вінчі, крім усього іншого, був прекрасно розвинений фізично. Він навіть вважався одним з найсильніших у всій Флоренції людей, а також був відмінним вершником і чудово фехтував. Майкл Гелб впевнений, що творча активність –  особливий рід інтелектуальних вправ, що вимагають наявності чималих енергетичних ресурсів. Слабка фізично людина, на його думку, ніколи не зможе підвищити свій творчий потенціал до належного рівня. І тому однією з невіддільних складових творчої діяльності, а також життя творчої людини є фізичні вправи та заняття спортом і, природно, підтримання себе в хорошій формі. Леонардо да Вінчі, до речі, в однаковому ступені добре володів обома руками.

7. Діаграма зв'язків / Connessione

Діаграму зв'язків також можна назвати діаграмою думок або схематичним зображенням системного мислення. Майкл Гелб дотримується думки, що ця діаграма дуже важлива для здатності генерувати нові ідеї, тому що наочно відображає безмежність можливостей людського мозку. У більшості випадків мова йде про деревоподібну схему, де в центрі знаходиться головне поняття, від якого в різні боки відходять «гілки» – викликані їм асоціації. Використовувати діаграму зв'язків у творчій діяльності дуже ефективно. Про це говорить хоча б те, що вона практично завжди застосовується на мозкових штурмах, для стратегічного планування та в різного роду тренінгах.

Всупереч широко поширеній думці про те, що творче мислення є даром і недоступно тим, хто цього дару не має, це аж ніяк не так. Людина може зробити відкриття або винайти щось, нічого для цього не роблячи, тільки в дуже рідкісних випадках. Згадайте хоча б, як створювалася таблиця Менделєєва. Для того щоб ваш творчий потенціал розвивався, ви повинні цілеспрямовано його розвивати. Майкл Гелб каже, що не потрібно «вигадувати колесо», а досить лише «крутнути» його сильніше, тим самим давши своїм ідеям життя і розвиток. Застосовуйте на практиці 7 творчих принципів Леонардо да Вінчі й швидше за все ви й самі зможете стати «універсальною людиною».

{{read_more|Читайте також| 4607, 4024}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: