Osvitanova.com.ua

Як навчити дитину малювати, чим корисні навички малювання і про що нам говорять дитячі малюнки, розбирався childdevelop.

Діти люблять малювати. У всіх країнах і суспільствах вони створюють картини, малюнки і розповідають історії за допомогою зображень, навіть якщо у них під рукою тільки палиця й пісок. Починаючи з однорічного віку й упродовж усього дитинства діти розфарбовують картинки, створюють усілякі реалістичні й фантастичні малюнки. Дитячі малюнки часто вражають батьків і психологів, які бачать у них ключ до пояснення індивідуальних якостей, особливостей емоційного й інтелектуального розвитку дитини.

Чим корисне малювання для розвитку дитини

Малюнки – це відображення творчості дитини, її почуття прекрасного. Малюючи, діти також розвивають логічне мислення, абстрактну уяву, оскільки вчаться відображати навколишній світ у двовимірному просторі, на папері. Малювання також розвиває просторову орієнтацію дитини, сприяє оволодінню точними науками, допомагає регулювати емоції під час стресу. Психолог Лев Виготський стверджував, що малюнки є частиною символічної системи комунікації, яка включає мову, читання й письмо. Система комунікації дитини розкривається в процесі її розвитку як особистості. У буквальному сенсі примітивні дитячі малюнки є проміжною ланкою між усними та письмовими формами мовлення.

Як батькам та вчителям навчити дитину малювати? Чи потрібно це робити? І у який саме спосіб? У художній школі дитину можуть навчити конкретних методів малювання. Але, крім цього, маленькі діти люблять гратися в кубики, розігрувати сценки або читати дитячі книги. Чи здатні ці заняття вплинути на вміння дитини малювати? Щоб знайти відповідь на це питання, американські психологи провели дослідження. Воно тривало 8 тижнів за участю 91 дитини дошкільного віку.

Дітей було довільним чином розподілено на три групи, у кожній із яких вони займалися певним заняттям: читали дитячу книгу, будували з кубиків або гралися в уявні рольові ігри. Водночас кожна група дітей малювала, і вчені досліджували вплив заняття дітей на їх навички малювати: художню майстерність, пізнавальні здібності тощо. Дитячі малюнки оцінювалися за п'ятьма критеріями: творчі здібності, художній талант, просторова складність, використання кольорів і використання образів людей у малюнках.

Які активності впливають на розвиток навичок малювання

Дослідження засвідчило, що навички малювання в дітей (за всіма п'ятьма критеріями) протягом восьми тижнів покращилися.

Діти, у яких навички малювання були спочатку вищими, показали більший прогрес у навчанні, хоча поліпшення навичок спостерігалося у всіх дітей.

Із трьох занять найбільш корисним для розвитку навичок малювання виявилося читання книги: воно позитивно вплинуло на розвиток творчих здібностей, таланту та просторової складності. Група, у якій діти будували з різнокольорових кубиків, показала найбільший прогрес у використанні кольорів у малюнках. Рольові ігри найменше вплинули на розвиток навичок малювання, але в цій групі спостерігався найбільший прогрес при використанні образів людей у малюнках. Можливо, це було пов'язано з тим, що в рольових іграх на перший план виходять взаємини між людьми.

Читання – оптимальне заняття для розвитку навичок малювання 

Чому читання виявилося оптимальним заняттям для розвитку навичок малювання в дітей? Психологи, які працювали з групою дітей, які читали книги, ставили маленьким учасникам дослідження багато запитань, пов'язаних з ілюстраціями. Психологи часто зупиняли процес читання, щоб поставити запитання про квіти, просторове розташування предметів і сюжетні елементи, зображені на малюнках. Потім дітям пропонувалося коротко відповісти на поставлені запитання або обговорити малюнок.

Ілюстрації надзвичайно важливі в дитячій літературі, тому коли увагу дитини звертають на деталі цих ілюстрацій, вона краще розуміє, як повинен виглядати якісний малюнок. Розглядаючи стиль і сюжет ілюстрацій, діти змогли досягти прогресу в розвитку творчих здібностей, складності та реалістичності своїх малюнків. Іншими словами, діти перейшли від спостереження до створення власних малюнків.

Малювання пов'язане з розвитком пізнавальної, емоційної сфер і мовлення дитини, сприйняттям простору й навчанням точних наук. Тому батькам важливо знати, які види діяльності, крім формального навчання малювання, сприяють розвитку дітей. Описане дослідження показує, що батьки й учителі можуть використовувати читання ілюстрованих книг у процесі навчання дитини малювання.

Звертаючи увагу дитини на кольори, форми, елементи сюжету й загальне виконання книжкових ілюстрацій, ви можете поліпшити її майстерність у малюванні. Більшість психологічних досліджень на цю тему, які проводилися раніше, були присвячені інтерпретації змісту дитячих малюнків. Однак подальше дослідження того, які види діяльності допомагають дитині розвивати її навички, допоможе зрозуміти, як можна поєднати дозвілля дитини з її розвитком.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: