Osvitanova.com.ua

Коли діти пізнають навколишній світ, вони намагаються свої враження передавати за допомогою творчості. Як щодо малювання? Саме воно дарує учням можливість самовиражатися. Як правило, школярі малюють олівцями, фломастерами чи фарбами. Але ж існує значно більше способів!

Інколи у дітей не виходить за допомогою звичних технік малювання зобразити те, що хотілося б. Може, їм недостатньо знайомих способів самовираження? Ми пропонуємо вам ознайомитися з добіркою незвичайних технік малювання, які розвиватимуть у дітей креативне мислення та подарують їм естетичне задоволення!

1. Монотипія

Монотипія – це відбиток фарби на папері. Існує кілька варіантів цієї техніки малювання:

Перший: на аркуш наносяться плями фарби (змішаної з водою чи ні), а зверху прикладають чистий папір, притискають його і розгладжують. 

Другий: дитина малює будь-що на склі чи на целофановій плівці, після чого прикладає малюнок до паперу, обережно розправляє його і відділяє. 

Третій: учень бере один аркуш, малює будь-що на одній його половині, після чого складає папір навпіл таким чином, щоби фарба дзеркально відбилася на іншій частині паперу. 

2. Плямографія

Дитина має поставити кілька великих різнокольорових плям на аркуші (акрилові фарби + вода), після чого нахиляє аркуш у різні боки, щоби фарба розтеклася й утворила будь-яке зображення. Далі потрібно взяти пензлик, фарби та доповнити малюнок задуманими елементами (див. приклад нижче).

3. Малювання крапками (пуантель)

Для роботи у цій техніці малювання учням знадобляться косметичні ватні палички, олівець та фарби (краще, якщо це буде гуаш). 

Спершу потрібно олівцем окреслити на папері контури майбутнього малюнку, а потім за допомогою ватних паличок нанести на лінії крапками фарбу. Вчителі можуть допомогти дітям намалювати ескіз. Готову роботу можна прикрасити клеєм із блискітками.

4. Малювання нитками (ниткографія)

Що знадобиться для створення такого малюнку? Нитки, папір та гуаш. Учні можуть скористатися двома варіантами малювання нитками:

Перший спосіб: спершу потрібно кілька ниток занурити у різнокольорові фарби, потім скрутити їх в одне чи кілька кілець, і покласти їх на білий аркуш. Далі накриваємо аркуш іншим аркушем так, щоби хвостики кожної нитки виходили за його межі. Потім почергово витягуємо нитки, притримуючи верхній аркуш рукою. Відкриваємо аркуш. Готово!

Другий спосіб: спочатку складаємо альбомний аркуш навпіл, потім на одній його частині довільно розміщуємо нитку, попередньо занурену у фарбу. Прикриваємо нитку білою частиною нашого аркушу і притискаємо згорнутий аркуш рукою. Відкриваємо і намагаємося в утворених лініях розгледіти малюнок.

5. Відбитки

Спершу діти вирізають із поролону різні фігурки. Далі вмочують їх у фарбу та залишають відбитки на папері (спершу хаотично, а потім малюють орнамент). Так дитина може намалювати пейзажі, букети квітів, гілки бузку чи, наприклад, тварин. Відбитки можна ставити не лише поролоном, а й овочами чи фруктами.

6. Малювання піною

Для роботи у цій техніці учням знадобиться вода, соломинка для коктейлів, шампунь та фарба. У склянку наливаємо воду, додаємо туди трішки фарби та невелику кількість шампуню. Потім опускаємо у рідину соломинку та дуємо в неї доти, доки бульбашки не піднімуться вище склянки. Далі беремо аркуш і прикладаємо його до піни. Утворені візерунки можна залишити такими, як є, а можна домалювати деталі.

7. Чарівний малюнок

Спочатку потрібно олівцем із воску намалювати на папері будь-яку картинку. Потім учень замальовує всю площину аркуша будь-якою однією (чи кількома) фарбами. Фарба не буде наноситися на жирне зображення з воску, тож малюнок ніби проявлятиметься крізь неї. 

8. Бризки

Чи залишились у вас старі зубні щітки? Не поспішайте їх викидати! Вони знадобляться для малювання. 

Спершу потрібно вирізати з паперу будь-який силует (дерево, тваринку, місяць тощо) і покласти його на аркуш паперу чи картон. Далі набираємо на кінчик зубної щітки трохи фарби (гуаш), схиляємо її над папером чи картоном та проводимо по щітинках пальцями чи гребінцем. Останній етап – прибираємо силует і бачимо його чіткий слід, який можна доповнити візерунками за допомогою пензлика та фарби.

9. Малювання клеєм

Спершу на аркуші білого паперу дитина олівцем малює контури майбутнього малюнку (важливо, щоби лінії не часто перетиналися). Далі бере клей та обводить контури. Щоби досягти 3D-ефекту, радимо скористатися білим клеєм, або обрати клей зі срібними блискітками.

10. Відбитки пальців

Це дуже проста техніка, з якою впорається кожна дитина! Потрібно тонким шаром пофарбувати пальці у різний колір і залишити на аркуші паперу відбитки. Далі фломастером чи маркером додаємо ті деталі, яких не вистачає для завершеної композиції малюнку.

Ми показали десять незвичайних технік малювання, але повірте, що це далеко не весь перелік! Можливо, якась із цих ідей надихатиме вас чи учнів на створення власного унікального методу. Бажаємо успіхів!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: