Osvitanova.com.ua

Тайм-менеджмент – це важлива навичка, наявність якої дає багато переваг у житті і дітям, і дорослим. Чим раніше ви навчите цього дитину, тим краще. Тайм-менеджмент не тільки допомагає завершувати поставлені завдання, але і знижує рівень стресу у ході їх виконання. Як правило, у сучасних дітей багато занять: школа, спортивні секції, позакласні заняття тощо. Кожне з цих занять важливе для розвитку дитини. Дитина повинна знайти баланс між усіма цими справами – так вона навчиться ефективно управляти своїм часом.

Вам може здаватися, що дитина ще занадто маленька, щоб зрозуміти суть тайм-менеджменту. Проте є способи навчити її керувати часом і правильно складати розпорядок дня. У статті childdevelop поради , як краще дитині ідею про важливість тайм-менеджменту.

Чому тайм-менеджмент важливий

Тайм-менеджмент – це навичка, яка робить людей більш дисциплінованими і відповідальними. Навик тайм-менеджменту дає дітям і багато інших переваг, наприклад:

вчить їх розподіляти час на виконання кожного завдання; допомагає розставляти пріоритети; покращує аналітичні навички; дозволяє виконувати кілька завдань за короткий період; знижує стрес під час роботи.

Для того щоб навчитися управляти часом, потрібно навчитися організовувати свій розпорядок дня і розставляти пріоритети. Дітям складно цього навчитися, але постійна практика і ваша підтримка допоможуть їм у цьому. Розглянемо кілька порад з приводу того, як навчити дітей тайм-менеджменту. Спробуйте всі зазначені поради і виберіть ті, які підходять вам.

1. Поговоріть про те, як змінюються пори року

Перший крок у навчанні дітей тайм-менеджменту – навчити їх розуміти поняття часу. Пояснити, що таке час, на словах може бути важко. Тому найкращий спосіб – наочно показати дитині хід часу.

Поясніть дитині, як змінюються пори року і які зміни у природі відбуваються кожен сезон. Ви можете запропонувати їй спостерігати за тим, як ростуть дерева, і записувати свої спостереження у зошит. Це допоможе дитині зрозуміти, як проходить час, і як змінюються пори року.

2. Навчіть дитину оцінювати час

Щоб правильно планувати розпорядок дня, потрібно навчитися аналізувати, скільки часу займе те чи інше заняття. Навчіть цього дитину. Дозвольте їй скласти розклад занять на день – для цього вона протягом дня повинна звертати увагу, скільки часу займає те чи інше заняття. У кінці кожного дня виділяйте 15 хвилин на те, щоб проаналізувати все, що вона робила протягом дня. Порівнюйте час, кількість занять і результати протягом кожного дня. Вносьте корективи, коли плануєте заняття на наступний день – це допоможе дитині правильно оцінювати час.

3. Допоможіть дитині складати розклад

Поспостерігайте за тим, як дитина проводить більшу частину свого часу. Зверніть увагу, чи ефективно дитина використовує свій час чи витрачає його на комп'ютерні ігри або перегляд відео. Спираючись на побачене, запропонуйте дитині самій скласти розклад, виділяючи час на навчання, ігри, прогулянки та інші заняття. Якщо дитина кілька разів складе для себе розклад, це увійде у неї в щоденну звичку.

4. Привчіть дитину до розпорядку

Встановлений розпорядок учить дитину проявляти терпіння і досягати поставлених цілей. Спочатку ви можете запропонувати дитині виконати прості заняття: виконати будь-яку роботу по дому або просто погратися протягом певного часу. Коли час на ігри добігає кінця, нагадайте про це дитині. Так вона буде більш готовою до того, що далі її чекають заняття, які їй не подобаються. Таким чином, дитина вчиться виявляти терпіння і організовувати свій час.

5. Поясніть дитині, як підготуватися до різних занять

Навички тайм-менеджменту тісно пов'язані з іншими навичками. Дуже важливо підготувати все необхідне для майбутніх занять. Наприклад, якщо дитина вчить уроки, а у неї під рукою немає необхідного навчального приладдя, це заняття забере у неї набагато більше часу. Навчіть дитину заздалегідь організовувати місце для різних занять і давайте винагороду за виконану роботу. Якщо у дитини під рукою буде все необхідне, це допоможе їй уникнути стресу під час виконання роботи.

6. Використовуйте таймер

Щоб допомогти дитині зрозуміти важливість часу, стежте за тим, щоб вона закінчувала свої справи у запланований час. Кращий спосіб зробити це – встановити таймер. Можна також використовувати пісочний годинник або будь-який інший пристрій, який буде показувати дитині, скільки часу залишилося. Якщо вона виконає роботу вчасно, дайте їй час погратися або придумайте інший спосіб заохочення.

7. Поясніть дитині наслідки за порушення графіка

У розвитку навичок тайм-менеджменту важливо, щоб дитина взяла на себе відповідальність за свої дії. В іншому випадку це може привести до зриву завдань або порушень графіка. Щоб навчити дитину відповідальності, поясніть їй, які наслідки її чекають у випадку, якщо вона не зробить роботу вчасно. Разом з тим розкажіть їй, як можна розвинути навички.

8. Встановлюйте довгострокові цілі

Коли у дитини є довгострокове завдання, успіх багато в чому залежить від правильної підготовки. Допоможіть дитині розбити велику задачу на кілька маленьких і визначити терміни їх виконання. Це спрощує досягнення кінцевої мети і знижує у дитини рівень стресу. Крім того, маленькі кроки допомагають більш точно виконати поставлене завдання.

9. Допоможіть дитині розставляти пріоритети

Допоможіть дитині планувати справи і складати їх список. Допомагайте, якщо у неї виникають труднощі у виконанні якогось завдання. Запропонуйте їй проаналізувати шкільний розклад і спланувати свої справи.

Допоможіть дитині розставити пріоритети у навчанні та інших сферах життя. Деякі завдання можна відкладати (наприклад, виконання домашніх завдань або підготовку до іспитів), а деякі можна виконати пізніше.

10. Визначте час для сну

Якщо дитина лягає спати в один і той же час, це вчить її правильно розподіляти час протягом дня на навчання, ігри та інші заняття. Крім того, якщо дитина рано лягає спати і рано встає, вона може краще керувати своїм часом.

11. Приймайте їжу в певний час

Приймати їжу також варто в один і той же час кожен день. Вечеря – це хороший привід зібратися всією сім'єю і поговорити про те, як пройшов день у кожного з вас. Слухаючи дорослих, дитина може дізнатися багато нового. Якщо під час вечері ви будете обговорювати майбутні справи, дитина буде вчитися у вас планування і організації справ.

12. Встановіть правила використання гаджетів

Незважаючи на те, що смартфон або планшет можуть допомогти виконувати роботу, у повсякденному житті вони можуть заважати, якщо використовувати їх занадто часто. Тому вдома потрібно обмежити використання гаджетів. Ви можете визначити, у який час і в яких місцях не можна використовувати мобільні телефони (наприклад, за столом або в спальні дитини). Ви також повинні дотримуватися встановлених правил.

{{read_more|Читайте також| 1804, 3769}}

13. Організуйте місце, де дитина зможе вчити уроки

Щоб створити дитині умови для навчання, організуйте місце. Подбайте про те, щоб дитину ніщо не відволікало від навчання: кімната повинна бути тихою і непрохідною. Також у дитини під рукою повинні бути все необхідне навчальне приладдя.

14. Складіть разом з дитиною чек-лист

Запишіть на листку паперу список справ на день. Коли дитина виконає одне завдання, вона повинна поставити навпроти неї галочку. Допоможіть дитині скласти чек-лист на день, тиждень і місяць. Не забувайте заохочувати дитину щоразу, коли вона виконає всі пункти зі списку – це буде мотивувати її підвищувати планку наступного разу.

15. Розумійте тривоги дитини

Якщо у дитини виникнуть проблеми з виконанням будь-якого завдання, скажіть, що ви готові їй допомогти. Вислухайте дитину і дайте їй пораду, як вирішити проблему. Не змушуйте дитину і не будьте з нею надто суворими, щоб вона не відчувала зайвого стресу.

16. Додайте до занять трохи веселощів

Діти люблять веселі заняття. Якщо дитині цікаво, вона докладає більше зусиль. Ви можете використовувати це в плануванні справ разом з дитиною. Наприклад, ви можете барвисто оформити список справ на день або влаштувати змагання: чи зможе дитина виконати більше справ, ніж учора. Так дитина зацікавиться плануванням і дізнається, що це може бути веселим заняттям.

17. Учіть дитину тайм-менеджменту з раннього віку

Учіть дитину керувати часом з раннього віку. На той час, коли вона буде жити окремо від вас, вона повинна вміти планувати свій час. Навчайте її виконувати роботу по дому відповідно до віку. Чим раніше ви почнете вчити цього дитину, тим краще.

18. Почніть вести сімейний календар

На початку місяця зберіться разом з сім'єю і розподіліть домашні обов'язки. Так кожен член сім'ї буде знати свої обов'язки і зможе скласти розклад так, щоб не заважати іншим членам сім'ї виконувати свої обов'язки. Запропонуйте дитині виписати важливі дати протягом місяця і вже після цього планувати всі інші справи. Ви можете проявити творчий підхід і запланувати якийсь веселий захід для всієї родини.

19. Допомагайте дитині дотримуватися плану

Спочатку дитині буває важко дотримуватися плану. Допоможіть їй. Не страшно, що у неї ще немає достатніх навичок – головне, що вона старається. Рано чи пізно вона навчиться правильно розподіляти свій час і виконувати всі заплановані справи.

20. Використовуйте зручні для дитини інструменти тайм-менеджменту

Для того щоб розвинути навички тайм-менеджменту, дитині потрібні зрозумілі інструменти. Важливо, щоб вони були наочними. Якщо ви не можете знайти їх у продажу або скачати в інтернеті, зробіть їх самі. Проаналізуйте розклад дитини і знайдіть творчі, але наочні способи полегшити процес управління часом.

21. Не перестарайтеся

Не змушуйте дитину планувати кожен свій крок. Надмірне планування може посилити стрес, збити дитину з пантелику і в кінцевому підсумку призвести до невдачі. Давайте дитині вільний час і спостерігайте за нею. Якщо вона не може розслабитися, можливо, варто переглянути її розклад і дати їй більше вільного часу.

22. Заохочуйте дитину

Мотивуйте дитину за допомогою різних заохочень. Коли ви визнаєте її вміння керувати своїм часом, наступного разу вона буде старатися ще більше. Винагородою може стати додатковий час, який дитина проведе з друзями, частування тощо. Заохочуйте дитину кожен раз, коли вона виконає всі пункти зі списку, або раз на тиждень.

23. Включайте у розклад вільний час

Дуже важливо, щоб у розкладі дитини були не тільки справи, які вона повинна виконати протягом дня, але і вільний час. Так вона зрозуміє, що важливо не тільки виконувати всі завдання, але і відпочивати. У вільний час дозвольте їй погратися з друзями, подивитися фільм або зайнятися чимось, що їй цікаво.

{{read_more|Читайте також| 4226, 4607}}

24. Радьте, але не контролюйте

Коли ви радите і допомагаєте дитині, ви вчите її самостійно вирішувати проблеми. Коли ви контролюєте, ви наполягаєте на тому, щоб дитина виконала свою роботу. За допомогою порад і підказок ви можете навчити дитину відповідати за свої дії.

25. Додавайте важливу інформацію в розклад

Це можуть бути свята, дні народження членів сім'ї, візити до лікаря тощо. Попросіть дитину подивитися розклад на наступний день, щоб вона розставила пріоритети. Допоможіть розбити важливі справи на більш дрібні завдання, які вона може виконувати протягом декількох днів.

Головне завдання у навчанні дитини тайм-менеджменту – навчити її розуміти важливість часу. Коли дитина навчиться планувати свої справи, ви зрозумієте, що добре зробили свою роботу. Не хвилюйтеся, якщо у дитини виникнуть труднощі в плануванні. Постійна практика допоможе їй впоратися з ними. Все, що вам потрібно – допомагати, спостерігати і проявляти терпіння.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: