Osvitanova.com.ua

10 лютого відбувся прямий ефір засновниці «Ліцею Educator» Владислави Бандурко та психоаналітикині, психотерапевтки, мами двох підлітків (24 і11 років) Олени Платової «Підлітки сьогодні: локдаун, дистанційка, гаджети та що з цим робити батькам». Я записала деякі тези, які стануть в пригоді батькам підлітків і тим, хто працює з ними в освітніх закладах. А в цій публікації зібрала книжкові рекомендації Олени Платової батькам підлітків.

1. «Любить нельзя воспитывать», Дима Зицер

Ця книжка побудована за принципом фейсбучного блогу, її можна читати з будь-якого місця. У кожному пості – батьківські звички, сумніви й страхи, в яких ми самі не завжди собі зізнаємося. Тут є все, щоб вийти за рамки звичної рутини у відносинах з дітьми й не повторювати помилок своїх батьків. Відомий педагог у своїй книзі пропонує більше спостерігати і менше виховувати – щось забороняти, контролювати, вчити й виправляти. 

2. «Как привести дела в порядок — в школе и не только», Девид Аллен

Книжка Девіда Аллена про методику GDT (Getting Things Done, або «Як привести справи в порядок») стала бестселером і була перекладена на 15 мов. Його наступна книжка призначена для підлітків, в ній автор модернізував свою методику і показав, як справлятися зі стресом і тими ситуаціями, з якими стикаються тінейджери. Читайте разом з дітьми.

3. «Мне все льзя», Татьяна Мужицкая

Книжка відомої психологині та бізнес-тренерки допомагає обійти внутрішні заборони й нарешті віднайти справу життя і своє призначення, розкрити потенціал. Написана в легкій манері вона пропонує дієві інструменти для того, щоб нарешті прийняти важливі рішення, змінити своє життя на краще і стати щасливим. Можливо, поради з цієї книжки допоможуть вам знайти потрібні слова для розмови зі своєю дитиною.

4. «На стороне подростка», Франсуаза Дольто 

Цю книжку французька психологиня Франсуаза Дольто написала на численні прохання читачів. В ній авторка торкається таких «незручних тем», як сексуальність і гомосексуальність, самотність і шкільні труднощі, вживання наркотиків, самогубства, взаємини батьків і підлітків та ін. Видання адресоване батькам, педагогам, психологам, сімейним психотерапевтам, соціальним працівникам тощо.

5. «Под давлением. Эпидемия стресса и тревоги у девочек, Хендри Вейсингер, Дж. П. Полив-Фрай

Як би ви не старалися, ваша донька росте хорошим, але неспокійною і тривожною людиною. З цієї книжки ви дізнаєтеся, як захистити своїх доньок від токсичного стресу і тривоги, отримаєте стратегії, які допоможуть вашій доньці пережити ті дні, коли їй здаватиметься, що  все летить шкереберть. Завдяки цій інформації вона навчиться справлятися з проблемами сама.

6. «Дисципліна без драм. Як допомогти дитині виховати характер», Деніел Сігел, Тіна Брайсон

Втомились говорити дітям кожний день одне й те саме і воювати за незроблені уроки чи сидіння в гаджеті? Тоді ця книжка для вас. Фахівці з нейропсихіатрії й дитячої та підліткової психотерапії Деніел Сігел і Тіна Брайсон переконані: коли ми закликаємо дітей до порядку, наше завдання – не забороняти й карати, а навчати їх. Навчати контролювати свої пориви, справлятися з гнівом та іншими сильними негативними емоціями, враховувати наслідки їх вчинків для оточення. При засвоєнні цих навичок у мозку дитини утворюються міцні нейронні зв'язки, формуючи її особистість і характер, вони стають природною потребою і надалі допомагають справлятися з будь-якими труднощами й приймати правильні рішення. І навчити своїх дітей усього цього можна без жодних драм і сліз, стверджують автори й переконливо доводять це в книжці.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: