Osvitanova.com.ua

Нещодавно, вчені зазначили що рівень океану почав зростати значно швидше, ніж прогнозували до цього. У 2012 році льодовики зникали на рівні 76 млрд тонн на рік, тепер ця цифра становить 219 млрд тонн на рік. А минулий 2020 рік став найтеплішим за всю історію спостережень, зокрема й у Києві.  Наслідки діяльності людини мають вплив не лише на нас самих, проте й на всю екосистему планети. Ми як спільнота відчуваємо себе відповідальними за виховання у наших учнях основних навичок відповідального споживання та намагаємось зменшити екологічний слід.

У природних умовах звичайна пластикова пляшка розкладається понад 100 років, в той час, як пластик, з якого вона складається, може перероблятися до 7 разів!  Після гранулювання, отриманий матеріал використовують для виготовлення купи продуктів: одягу, тканини (синтепон, який зігріває нас взимку), іграшки, нитки, нові пластикові пляшки; з решти пластикових відходів виробляють труби, меблі, технічні та господарські вироби та багато чого іншого. 

До речі, сам процес гранулювання ми бачили на власні очі під час Earthmate Eco Festival. 

           

11 класу видалась змога зазирнути у процес створення мультфільму зі сміття. Ним займається культурний проєкт Plastikwood Animations, який використовує мистецтво як інструмент комунікації із широкими масами для того, щоб показати небезпеку безвідповідального поводження з відходами для всього світу та для кожного з нас особисто. 

Всі декорації для мультфільму створювались зі сміття: акули з пляшок і пластикових ножів; джунглі з пляшкових кришок; ліси із зубних щіток; птахи з поліетиленових пакетів і багато іншого. Студія вже випустила першу серію, яку ми вам дуже рекомендуємо подивитись!


Уже більш як два роки учні школи Generation22 сортують шкільне сміття на папір та пластик – це саме та частина вторсировини, яку школа продукує найбільше. Сортування, авжеж, не є розв'язанням проблеми кліматичних змін, і ми про це знаємо, проте, це той мінімум, який ми можемо робити кожного дня, щоб вплинути на використання нових природних ресурсів на виробництвах. 

Нам пощастило мати приймальний пункт пластику зовсім поруч, тому майже кожної п’ятниці ми виносимо накопичений за тиждень пластик на перероблення. Нещодавно, ми додатково почали користуватися послугами українського стартапу Ecola, який вивозить зібрані нами цінні відходи, які діти та друзі школи приносять із дому. 

Ось так наш тьютор Оля з Назаром та Костею готують зібраний пластик до перероблення: зрізають з усіх пляшок етикетки, відкладають тару, яку треба помити від залишків напоїв та їжі, і окремо  збирають кришечки. Вже відсортований пластик ми разом виносимо на перероблення. 

    

Макулатуру, як і пластик, можна переробляти 6-8 разів на папір, картон та навіть книжки. Під час одного з тематичних тижнів, присвяченого екології, ми зусиллями учнів школи назбирали 97 кілограмів макулатури! 

Щороку ми запрошуємо у гості лекторів від суспільної організації «Україна без сміття», щоб розібратись у темі сортування ще глибше та поговорити про те, чому свідоме ставлення до процесів своєї життєдіяльності є обов’язком кожної людини.

Учні старших класів багато у чому є нашою підтримкою та опорою, також виступають з екологічними лекціями перед молодшими та показують приклад як бути eco-friendly: пишуть пости для соціальних мереж на цю тему, ходять за кавою з власними горнятками та використовують для обідів багаторазовий посуд. 

На сьогодні, на жаль, 96% від усього сміття в Україні не переробляється, а вивозиться на численні полігони, хоча може ставати вторсировиною для перероблювання і подальшого повторного використання. 

Наслідки слаборозвиненої культури сортування лежать на 5,5 тисячах полігонах по всій країні – це сміттєві звалища, що збільшуються в розмірах щороку. Через них відбувається зараження підземних вод високотоксичними отруйними речовинами та неконтрольоване утворення метану, що виробляється під час розкладання органічних відходів в анаеробному середовищі серед щільно спресованого сміття. Нагромадження гарячого біогазу, призводить до самозаймання відходів, збільшуючи та без того критичний стан повітря над смітниками, а метан у 20 разів шкідливіший для кліматичної системи за вуглекислий газ…

Ми вважаємо, що основною проблемою залишається хибне уявлення більшості, що зусилля однієї людини навряд чи зможуть вплинути на ситуацію глобально. Це те, що ми споглядаємо у поведінці багатьох дорослих і неминуче – дітей, проте, це хибна думка. Ми всіма зусиллями намагаємось змінювати звичні та зручні, патерни поведінки, в яких, на жаль, часто бракує місця уважному та дбайливому ставленню до навколишнього середовища; недооцінюється шкода яку людина завдає природі через свою байдужість, а іноді просто через недостатнє розуміння проблеми.

Сортування сміття, уважне ощадливе споживання ресурсів та перехід на екологічні товари – це той мінімум, на який здатна кожна людина. І ми нагадуємо всім замислитись над тим, що ми можемо змінити у своєму побуті сьогодні, що може вплинути на наше завтра. Спробуйте, адже це цікавий експеримент!

Довгий шлях починається з маленького кроку.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: