Osvitanova.com.ua

Глобальна екологічна катастрофа вже не сюжет з фільму-апокаліпсиса, а те, до чого людство підійшло впритул. Перевантаженість побутовим сміттям і токсичними відходами, забруднене повітря, вимирання тварин і загибель рослин, кліматичні зміни – все це результат недбалого ставлення людей до довкілля. Тож говорімо з дітьми про екосвідомість і про те, як нам всім разом рятувати наш спільний дім – планету Земля.

Мета екологічного виховання

Зміни клімату на планеті загрожують всім живим організмам. За прогнозами вчених, до 2100 року середньорічна температура підвищиться на 2-3 градуси. В результаті зникне різниця між порами року. Буденними подіями стануть посухи й пожежі; неврожаї та нестача питної води. Через танення льодовиків рівень світового океану підніметься на 10-20 метрів, а площа суші скоротиться.

Одна з головних причин зміни клімату – сміття, яке ми виробляємо. За даними Earth Day Ukraine (20 березня), Україна входить в ТОП-10 країн з найбільшим обсягом сміття на людину. Щорічно ми продукуємо 3474 млн тонн сміття, з них 448 тонн – небезпечні відходи. Один українець виробляє близько 300 кг відходів на рік – приблизно такий же обсяг продукують 4 європейці. Більшість цих відходів не переробляють, а викидають на стихійні звалища, забруднюючи ґрунт і води на десятки кілометрів навколо.

Якщо ми хочемо залишити дітям чистий світ – важливо вже сьогодні змінювати свої звички та впроваджувати практики турботи про екологію у своє життя, і навчати цього дітей. Звичка дбайливо ставитися до природи закладається в ранньому дитинстві та поступово зміцнюється в сім’ї, дитячому садку і в школі.

Мета екологічного виховання – сформувати екологічну усвідомленість, дбайливе ставлення до світу, навчити аналізувати й коригувати свою екологічну поведінку.

Екологічне виховання дітей – кращі практики Clever Kids

В наших школах ми ставимо акцент на екоусвідомленість, яку ми сформували понад 10 років тому. Спеціальна програма по екозвичках, серія пізнавальних практичних уроків – те, на чому діти вчаться дбайливому ставленню до природи, а потім із задоволенням передають свої знання батькам, друзям. Наші учні:

 навчили батьків і організували сортування побутових відходів;  стежать за використанням ресурсів вдома і вчать батьків економити воду та електрику;  використовують екосумки й багаторазове пакування;  висаджують рослини на городі та доглядають за ними;  висаджують дерева в лісі;  готують проєкти про види тварин, які вимирають;  створюють із вторсировини моделі одягу для ляльок;  вигадують і реалізовують способи повторного використання старих речей, сміття (пластикових кришок, трубочок); в рамках проєкту #Амбасадоризнань і #KidsSaveTheWorld діти записують відео з майстер-класами та лайфхаками щодо захисту тварин, створення екоіграшок і елементів декору із вторсировини, і показують, як садять дерева і разом з батьками прибирають сміття в лісі.

Як ми цього домоглися

В Clever Kids діє комплексна програма виховання екозвичок у дітей. Мета програми - пробудити в них інтерес до проблем екології, стимулювати шукати відповіді на питання, а також інформацію про проблеми планети, тварин, рослинного світу. Кожного дня ми власним прикладом показуємо: про нашу планету потрібно піклуватися, і це під силу кожній дитині. Діти використовують отримані знання на практиці, обмінюються ними з друзями та рідними та почуваються супергероями, які щодня рятують планету.

Програма виховання екозвичок передбачає:

бесіди з дітьми про важливість відповідального ставлення до природи; серію пізнавальних уроків і майстер-класів в блоці «Я і моя планета», експерименти, завдяки яким діти дізнаються про ресурси планети, про вплив відходів на живі організми, навчаються дбайливого ставлення до природи; вебінари для вчителів і батьків по вихованню ековідповідальності; заходи за участю батьків та дітей – покази модного одягу з перероблених матеріалів, презентації виробів з використаного пластику, паперу, іншої вторсировини. щоденну практику екозвичок в Clever Kids. Кожен клас збирає використані батарейки та пластикові кришечки, макулатуру. Наші учні також бережуть ресурси – пишуть на папері з обох сторін, повторно використовують матеріали для декору при підготовці заходів; відмова від пластикового посуду. На свята в Clever Kids ніколи не використовують повітряні кулі.

Діти вчаться цінувати та оберігати природу реальними справами. До 50-ї річниці Дня Землі у 2020 році ми створили екоурок для дітей в партнерстві з Earth Day Ukraine. Урок в доступній формі розповідає про те, що відбувається з планетою, до яких результатів може призвести байдуже ставлення людей до свого дому, і як прості щоденні звички кожного можуть врятувати планету.

А тут дивіться той самий урок англійською.

У школах Clever Kids нашим учням доступна величезна колекція брошур, книг, постерів про те, як берегти ресурси планети. Всім поділимося в наступних публікаціях.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: