Osvitanova.com.ua

Олена Павлюк, викладачка математики у школі КМДШ (Львів), увійшла у ТОП-50 кращих викладачів України. Математика для неї – особливий вид мистецтва, якому вона навчає своїх учнів. В процесі викладання пані Олена ставить декілька цілей: щоб діти любили математику, могли працювати самостійно, бачили математику навколо себе та знали, як отримані знання застосувати в житті. Викладачка поділилася з нами своїми лайфхаками і улюбленими прийомами викладання.

Зацікавити математикою

Щоб діти любили математику, потрібно застосовувати ігри та ігрові прийоми навчання. Серед ефективних прийомів – «Енергетична куля» (діти кидають один одному «кулю, заряджену власною енергією» і таким чином підзаряджають один одного для активної співпраці на уроці). Гарний настрій після цієї вправи гарантований!

«Снігова куля», або, наприклад, вправа-криголам. Використовуйте її на користь математики, коли потрібно повторити чи закріпити твердження для роботи на уроці. Перший учень називає одне твердження, другий повторює попереднє і називає «своє» твердження чи формулу, третій учень повторює попередні два і називає третє «своє». Так продовжуємо поки не повторимо всі правила, твердження, формули, ідеї. Аби школярі не втрачали уваги, після останнього учня всі твердження у напрацьованому порядку повторюємо гуртом.

Ще одна гра, яку люблять учні – Tic Tac Toe (хрестики-нулики). У грі ховається дві мети: ПЕРЕМОГТИ (дитяча мета) та ВІДПРАЦЮВАТИ дії з дробами (мета вчителя). Біля дошки грає двоє учнів: один від імені хрестиків, другий – нуликів. На обраному прикладі в квадратику вони ставлять відповідно Х чи О і кожен розв’язує свій приклад. Усі інші учні класу виконують ці ж завдання у зошитах. Потім учень, який грав Х, обирає із класу іншого учня, який має вибрати з решти прикладів той, що буде виконувати і поставить на тому квадратику Х. Аналогічно діємо і з нуликами. Граємо доти, доки хтось не переможе. Після виконання завдання варто колективно обговорити не лише перемоги учнів, а й правильність результату та хід думок учнів.

{{read_more|Читайте також| 3972, 3605}}

Заохотити самостійне вивчення 

Можна скористатися прийомом «Разом – в парі – сам». Відповідно до нього, певний тип вправ аналізуємо з усіма учнями колективно. Потім цей самий тип вправ учні виконують у парі, і ми обговорюємо правильність розуміння і виконання цих завдань. А далі аналогічне завдання учні намагаються виконати самостійно. Звісно ж, в кінці варто обговорити та звірити результати.

Показати присутність математики навколо себе

Дитина повинна бачити цінність здобутих у школі знань та напрацьованих умінь. Наприклад, вивчаючи периметр чи площу прямокутника, квадрата, запропонуйте учням скласти реальні задачі, у яких треба застосувати формули вказаних величин. Знадобиться не один урок, не один приклад, щоб учні почали бачити навколо себе квадратні клумби, прямокутні лавки, пластикові прямокутні лиштви класних дошок, квадратні моделі спідниць тощо.

Тема «Відсотки» теж приховує масу цікавих ідей! Наприклад, часто учням пропоную таке завдання: поцікавитися в батьків, чи мають вони справу з відсотками та створити задачу на основі життєвих ситуацій, із якими стикаються батьки в рамках теми про відсотки.

Навчити застосовувати математику у реальному житті

Для цього скористуйтеся проєктною діяльністю школярів. Спробуймо розробити в онлайн-сервісах GeoGebra чи Desmos будівлі недалекого майбутнього, а потім на їх основі створити настільні моделі та придумати властивості нових будівельних матеріалів, з яких такі будівлі конструюватимуть. Можна, звісно, створити лепбук для власного використання, і розробити у групах тестові завдання в гугл-формах для своїх однокласників, які увійдуть у тематичну контрольну роботу. А якщо до цих тестів підготувати ще й відеопояснення, розвинемо всі ключові компетенції, без яких годі й уявити сучасне життя.

У сучасному викладанні математики викликів і запитань більше, ніж відповідей. Але це не заважає нам шукати працюючі прийоми і зацікавлювати математикою у різні способи.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: