Osvitanova.com.ua

Поняття «безпека» розповсюджується на багато різноманітних явищ. Безпечним може бути не лише середовище, а спілкування, пересування, психологічний клімат, умови праці, інформаційний простір. Але безпека – це не тільки відсутність потенційних загроз. Поняття «безпечна школа» включає в себе дії, направлені на створення сприятливих умов навчального процесу. Для деяких батьків такий критерій, як «безпечне навчальне середовище для дітей», є чи не найголовнішим серед всіх критеріїв при підборі школи. Це поняття включає в себе набагато більше цікавих моментів, ніж може здаватися на перший погляд. Ось які питання хвилюють батьків з приводу безпеки і як це поняття розуміють і втілюють в мережі шкіл КМДШ.

Припустимо, що в приміщенні, де навчається моя дитина, виникла пожежа. Чи має школа алгоритм дій в даному випадку?

Пожежу легше попередити, ніж загасити – це знають усі. Тому у школі формується безпечна поведінка, проводяться навчальні пожежні тривоги, до яких діти ставляться з усією серйозністю та завжди із нетерпінням чекають. 

Тому що на пожежну тривогу приїжджають декілька нарядів пожежників, які аналізують, чи правильно була організована евакуація. Вони розповідають про помилки та способи їх уникнення, проводять тренінги та практичні навчання щодо поведінки в умовах пожежі та користування засобами пожежогасіння. Разом із районним управлінням ДСНС проводяться навчальні пожежні тривоги, на яких відпрацьовується повна евакуація з приміщення шкіл.

Діти дуже люблять такі тренування, адже до них приїжджають справжні пожежники, що дозволяє їм відчути відповідальність та серйозність цього питання.

Чи забезпечені школи протипожежною сигналізацією?

Школи обладнані електронною протипожежною сигналізацією, яка у випадку задимлення сповістить усіх учасників навчального процесу та допоміжних служб. Крім того, шкільні приміщення повністю забезпечені вогнегасниками, справність яких постійно контролюється, а дієздатність регулярно перевіряється. Стенди, на яких відображено основні заходи протипожежної безпеки та вказівниками евакуаційних виходів відповідно до планів евакуації – здавалося б формальність, але така важлива. В усіх школах є система димовидалення, яка вмикається автоматично при спрацюванні відповідного датчика.

У дитини болить голова або піднялася температура. Як школа допомагає вирішити питання?

У трьох школах мережі КМДШ є медичні пункти, які забезпечені необхідним обладнанням, де працюють кваліфіковані медсестри, до яких діти завжди звертаються за допомогою. Бо кожен знає, що пані медсестра швидко допоможе вирішити питання, знайде слова підтримки та правильний спосіб надання першої медичної допомоги.

«Ми в КМДШ постійно удосконалюємо знання та практичні навички з надання першої медичної допомоги у вчителів та учнів: проводимо тренінги та практичні заняття. Долучаємо до цього процесу фахівців, працівників організацій, таких як «Міжнародний Червоний Хрест» та багатьох інших. Останній рік додав необхідність підвищеного контролю епідеміологічної ситуації у школі для профілактики поширення захворюваності на коронавірусну інфекцію та інші ГРВІ. У школі є обов’язковим та уже звичним температурний скринінг за допомогою терморамок. Також школи забезпечені вхідною дезінфекцією рук за допомогою диспенсерів, тримачів паперових рушників, зволожувачів-очищувачів повітря. Обов`язковим є дотримання правил санітарії і гігієни у школі та застосування засобів індивідуального захисту, таких як маски, щитки на обличчя, бахіли, змінне взуття для учнів та працівників»,  – зазначає Юрій Поскрипко, заступник директора школи з організаційно-адміністративних питань у КМДШ в Голосіївському районі.

Коронавірус, як і більшість інших вірусів, які викликають гострі респіраторні інфекції, у зовнішньому середовищі нестійкий і досить чутливий до ультрафіолетового випромінювання. Тому навіть кілька хвилин кварцування є достатнім для того, щоб знищити 99% вірусів у навколишньому середовищі. Тому щоденне кількоразове вологе прибирання із дезінфекцією та кварцування, які здійснюються у школі, є дієвим засобом профілактики поширення коронавірусної інфекції. Значна увага під час клінінгу приділяється щоденній триразовій обробці та дезінфекції висококонтактних поверхонь, зокрема, дверних ручок, підлог, парт, столів, підвіконня, клавіатури комп’ютерів. Процес клінінгу має маркування відповідно до планових та екстрених зон прибирання.

«Наприклад, коли дитина приходить та скаржиться на головний біль, ми вимірюємо температуру. Якщо виявилася підвищена температура, то переміщуємо дитину в спеціально облаштований медичний ізолятор, де є все необхідне для комфортного перебування. Можемо приготувати гарячий чай та викликаємо батьків для того, щоб забрали дитину. Вихід з ізолятора на вулицю у нас окремий, щоб уникнути контакту хворого з іншими учнями. Після цього приміщення кварцуємо, все дезинфікуємо та провітрюємо. Ліки ми даємо дітям тільки з дозволу батьків. Я періодично в школі проводжу планові медичні інструктажі для учнів з різних питань, вони це люблять і часто знають вже все наперед», – тділиться медсестра в КМДШ на Осокорках пані Наталя.
 

Безпека харчування. Чи можу я бути впевнена в тому, що їжа, яку вживає моя дитина у школі, безпечна, готується на шкільній кухні зі свіжих продуктів? Що процес харчування налаштований таким чином, щоб не порушувати стандарти здорового харчування?

У школах мережі КМДШ харчування триразове. Школярі мають можливість обирати різні види меню, створювати комбінації страв. Якісно та смачно харчуватися мають змогу усі – як ті, хто споживає м’ясні продукти, так і ті, хто, наприклад, надає перевагу вегетаріанському або ж безлактозному меню.

Над створенням меню працюють експертні групи – шеф-кухарі, технологи: і наші, і, зокрема, технолог школи. Є зовнішні експерти-технологи, яких ми долучаємо до процесу розробки меню. Результати роботи експертної групи з’являються не через день, два, та навіть тиждень. Меню може складатися два-три місяці. Після його підготовки відбувається опрацювання кожної страви. На цьому етапі важливо зрозуміти, скільки має бути інгредієнтів, поживних речовин, в яких пропорціях, за якою технологією потрібно готувати конкретну страву. Це не простий, але дуже цікавий процес», –  зазначає співзасновник сервісу організації харчування «Кабачок» Василь Гацько.

 

Як відбувається контроль за харчуванням: їдальні у КМДШ забезпечені потрійним медичним та санітарним контролем за дотриманням вимог до шкільного харчування, його якості та відповідності стандартам НАССР. Такий контроль здійснюють Держпотребспоживслужба, Регіональний лабораторний центр МОЗ України (санітарно-епідеміологічна служба), шкільні технологи, також постійно відбувається процедура бракеражу, тобто допуску медичними працівниками та технологом готових страв до споживання. До слова, партнер мережі – сервіс харчування «Кабачок», нещодавно отримав підтвердження відповідності міжнародним безпековим стандартам HACCP.

Чи можу я бути впевненою в тому, що школа, де навчається моя дитина, надійно охороняється?

Це питання, яке дуже актуальне для усіх батьків – чи то молодших школярів, чи навіть учнів випускних класів. В КМДШ є охорона, яка контролює входи та виходи на територію школи та пришкільну територію. Також цілодобово проводиться відеомоніторинг життєдіяльності  шкіл та пришкільних територій за допомогою камер відеоспостереження. Периметр школи є закритим, на територію можна потрапити лише при наявності перепустки або за запрошенням.

Як щодо психологічної безпеки моєї дитини у період, коли вона знаходиться в школі?

Часто, прогулюючись коридорами КМДШ-шкіл, можна спостерігати таку картину: у зоні відпочинку сидить третьокласник та тьютор – проводять рефлексію. Хіба не круто?

Психологічна підтримка у школі відіграє важливу роль у формуванні особистості. Наші професійні  психологи, тьютори. ментори знаходяться в постійній комунікації з учнями. Школярі КМДШ без проблем можуть поділитися з ментором переживаннями, цілями, досягненнями.

Без довірливої атмосфери у школі неможливо створити психологічно безпечний клімат для учнів, в якому вони будуть отримувати якісний розвиток, досягати поставлених цілей та розвиватися як особистості.

Ще в КМДШ розроблена політика безпеки та захисту особистості, або Антибулінгова політика – це документ, що регулює поведінкову стратегію всіх, хто перебуває на території КМДШ і спостерігає насильницьку поведінку або сам потерпає від неї. Один із приципів взаємодії КМДШ – «КМДШ – територія друзів». Він тісно пов’язаний із такою цінністю КМДШ як повага. Ми вчимося та заохочуємо до уважного ставлення, емпатії та ненасильницького спілкування. Відповідно, конфлікти вирішуємо, з’ясовуючи потреби один одного та шукаючи способи їх задовільнити із врахуванням інтересів кожної сторони. Шкільні психологи регулярно проводять заходи, націлені на протидію булінгу.

Чи турбується школа про безпеку навколишнього середовища, чи виховує екосвідомість?

Учні КМДШ дуже відповідальні щодо питань, що стосуються збереження навколишнього середовища. Не раз мали можливість переконатися в цьому: макет машини для збирання і переробки сміття в океані – один з екопроєктів, які учні мережі КМДШ захищають на регулярній основі. Саме такі приклади свідчать про екосвідомість на глобальному рівні.

Засновники впевнені, що школа повинна допомагати дитині зростати особистістю, здатною турбуватися не лише про себе, а й про оточуючих, в тому числі про планету. Учнів школи вчать зменшувати використання засобів, які навіть потенційно можуть створювати загрозу екології та навколишньому середовищу. Вони також долучаються до акцій озеленення міста, створюють мінісортувальні станції в школах, вивчають, що таке сіті-фермерство, дехто навіть мріє стати агропоніком.

Як мама, я дуже хвилююся, щоб безпека моєї дитини дотримувалася також у Інтернет-просторі. Що для цього робить школа?

«Сьогодні Інтернет є джерелом не тільки необхідної інформації, але й загроз та небезпек. За статистичними даними, більшість учнів середньої та старшої школи проводять в інтернеті не менше 3 годин на день. Зокрема, знову активізувалися так звані «групи смерті», цільовою аудиторією яких є підлітки. В Україні тільки за 2 місяці 2021 року скоєно підліткових самогубств та спроб стільки ж, скільки за весь 2020 рік. І це не може не викликати занепокоєння. У КМДШ профілактика деструктивних впливів сайтів та груп такої спрямованості забезпечується їх блокуванням службою інформаційної безпеки, проведенням роз’яснювальної та виховної роботи тьюторами та менторами, шкільними психологами. Але діти більшу частину часу користуються інтернетом саме у домашніх умовах, тому також важливою є комунікація з батьками щодо батьківського контролю за інтернет-активністю підлітків», – коментує пан Юрій.

«Не менш важливо розуміти, що на сьогоднішній день, окрім фізичної та психологічної безпеки учня у школі, для батьків має не останню роль відігравати інформаційна безпека. У період карантину людство відчуло на собі обмеження свободи контактів та перейшло у віртуальний простір для комунікацій в роботі та навчанні. Тому сьогодні інформаційна безпека кожної людини повинна займати важливе місце. Великі світові компанії це давно врахували» – операційний директор мережі КМДШ Максим Кадиш.

 

У КМДШ ключова ІТ інфраструктура побудована на базі рішень Microsoft:

Робочий простір для персоналу та батьків включає пакет програм MS Office365. CRM-система, яка відповідає за взаємодію з клієнтами, дозволяє систематизувати та зберігати дані клієнтів – MS Dynamics. Тут відбувається фіксація усіх дій користувачів та налаштовані кількісні і часові тригери щодо переглядів даних. Електронний щоденник, де зберігаються дані про успішність учнів, а батьки можуть відслідковувати динаміку у зручному форматі – MS SharePoint. Доступ до даних конкретного учня мають тільки його батьки. Внутрішній сайт та База знань має налаштовані права доступу для кожного окремого користувача – MS SharePoint. Відеоконференції та уроки – MS Teams.

До цих систем інтегровано багато зовнішніх сервісів що відповідають за автоматизацію, комунікацію, фінансову інформацію та репортінг.

Пандемія продемонструвала, що освітні інституції як ніхто інший мають подбати про якісну діджиталізацію усіх процесів, конфіденційність та структуризацію даних, захист інформації учнів та їх батьків.

«Ми постійно розвиваємо наші інструменти для батьків, щоб дистанційно вони мали можливість знати і бачити все, легко взаємодіяти зі школою та не забуваємо про IT-безпеку, адже школа зберігає чутливі персональні дані наших учнів та їх родин. Аналогічно ми маємо обмежене коло співробітників, що мають доступ до CRM системи. Також з усіма працівниками підписаний договір про нерозголошення (NDA), що однаково захищає інтереси Школи та її клієнтів» –  зазначає пан Максим.

Відправляючи дитину до школи, батьки хочуть бути переконані в тому, що дитина в безпеці, захищена та що про неї потурбуються. «Безпечна школа» – це не лише термінологія, яка сьогодні набуває все більшої популярності. Це поняття, що складається із систематичних дій, які ми пропрацьовуємо та постійно удосконалюємо в усіх школах мережі КМДШ за допомогою різних інструментів.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: