Osvitanova.com.ua

За підсумками січня портал DOU повідомив про історичний рекорд – понад 8000 опублікованих ІТ-вакансій за місяць. Їхня реальна кількість на ринку ще більша, адже не всі пропозиції ІТ-компаній розміщені у відкритому доступі. Про причини зросту попиту на ІТ-розробників та перспективи щодо зростання IT-ринку розповів віце-президент компанії SoftServe (а також засновник порталу «Освіта Нова») Костянтин Пилипчук.

У SoftServe відкрито близько 800 вакансій, з них понад 500 – в Україні, і це також історичний максимум для компанії. Такий високий попит на розробників не характерний для початку року, адже осінній бізнес-сезон завершується з настанням католицького Різдва і зазвичай відновлюється на початку весни. Однак не цього року. 

За словами Костянтина Пилипчука, така ситуація пояснюється двома факторами. По-перше, в Україні, як і в усьому світі, росте потреба в цифровій трансформації. По-друге, великі компанії інтенсивно оптимізують ланцюги постачання та витрати.

Глобальна діджиталізація

Пандемія коронавірусу породила надзвичайну кількість не лише викликів перед суспільством, а й можливостей. Багато з них пов’язані з діджиталізацією бізнесу, що вимушений був активно шукати нові моделі та механізми роботи в умовах локдауну. Виявилося, що ідея переходу в онлайн для багатьох бізнесів є не лише життєздатною, а й має неабиякий потенціал.

Це стосується абсолютно всіх сфер життя – охорони здоров’я, освіти, фінансової та банківської сфери, ритейлу, сфери послуг тощо. Багато закордонних інвесторів і компаній побачили в цьому нові можливості та ніші для свого бізнесу. Причому попит на цифрову трансформацію демонструють як ті компанії, що раніше зволікали з цим питанням, так і вже просунуті в діджиталі бізнеси, що бачать у поглибленні свої цифрових сервісів нові можливості на ринку.

До традиційних драйверів попиту (діджиталізація й міграція в хмарні середовища) 2020 року додалися оптимізації ланцюгів постачання та загалом оптимізація витрат великих компаній. Так, одна частина компаній-споживачів IT-послуг припинила співпрацю з розробниками в лоу-кост-країнах (Індія, Філіпіни тощо) і переорінтувалася на більш надійних розробників в Східній Європі. Інша частина нових клієнтів – це компанії, які через локдаун вимушені були шукати IT-вендорів і надали перевагу розробникам із Східної Європи через  близкість менталітету.

І якщо навесні 2020 року з початком глобального карантину IT-бізнес просів, то вже влітку відновив стрімке зростання, наздоганяючи попит на послуги цифрового консалтингу й розроблення технологічних рішень.

У 2021 році попит на розробників продовжив набирати оберти: у січні нових вакансій в індустрії було більше, ніж у листопаді, що є піком бізнес-сезону. Такого не було за всю історію української ІТ-індустрії. Затяжний період зростання все ще триває й ознак спаду наразі не видно.

Великий попит на розробників демонструють, безумовно, сервісні компанії. Для продуктових компаній, чий продукт відповідає трендам і контекстам постпандемічного світу, теж спостерігається вибухове зростання. Відповідно, останні активно наймають нових фахівців, «вимиваючи» їх із тих компаній, що зростають повільніше. Отже, посилену конкуренцію за таланти зараз відчувають усі.

Вікно можливостей для індустрії і потреба у державній підтримці

Попит на ІТ-розроблення, безперечно, є явищем глобальним, і не лише українські ІТ-компанії його відчули. Під тиском потреби комплексних діджитал-трансформацій та інновацій інвестори шукають можливостей на тих ринках, що мають добру репутацію та потужності.

У цьому контексті  українське ІТ опинилося в дуже привабливому становищі. Адже ми вже маємо високу експертизу й відповідну репутацію у світі, у нас сформувався великий ринок ІТ-компаній та розробників і є потенціал до зростання.

Ми також культурно й територіально ближчі західному замовнику, ніж ринок Азії, і поки що фінансово вигідніші за розробників США та Західної Європи.

Для підтримки й розвитку цієї можливості, яка відкрилася перед Україною, працювати доведеться на кількох рівнях одночасно: покращувати загальну екосистему й державну підтримку, нарощувати обсяги та рівень підготовки ІТ-фахівців у вишах і вдосконалювати процеси роботи над ІТ-продуктами та сервісами.

Сьогодні, на жаль, більшість питань з розбудови ​​​​​​IT-індустрії  компанії пробують розв'язати самостійно, починаючи від промоції ІТ-професії серед молоді, співпраці з технічними університетами тощо. Однак для відчутного зростання  потужностей українського ІТ-ринку необхідна комплексна державна підтримка.

Прикладом таких державних програм могли б стати:

розроблення спільно з ІТ-компаніями нових національних стандартів ІТ-освіти в школах і вишах; збільшення державного замовлення на випускників технічних спеціальностей; розвиток ІТ-осередків у регіонах (на додачу до основних ІТ-хабів: Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси); потужна промоція України як ІТ-держави на міжнародній арені тощо.

У нас багато позитивного точкового досвіду за багатьма з перелічених вище напрямів, однак досі немає дорожньої карти й дієвих програм для підтримки індустрії на рівні країни. Сьогодні ми опинилися в унікальній ситуації, коли одна з найдинамічніших в Україні індустрій, що генерує тисячі високооплачуваних робочих місць і має надзвичайний економічний потенціал для країни, відчуває дефіцит людей.

У контексті зростання глобального запиту на ІТ-рішення ми маємо спільно працювати над розвитком екосистеми, що приведе тисячі нових клієнтів до українських розробників, а також над нарощенням потужностей, щоб задовольнити цей попит.

2020-й рік та зміни, які він спричинив у світі, грають на руку українському ІТ-сектору та можуть суттєво додати динаміки зростанню цього сегменту економіки. Однак, щоб це відбулося, потрібно скористатися моментом та на державному рівні розв'язати питання з тими стримувальними факторами, які наразі заважають індустрії зростати. А це передусім освіта та підготовка достатньої кількості нових талантів, яких так потребує ІТ-бізнес.

Фото Pexels

За матеріалами mind

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: