Osvitanova.com.ua

Частина 1 

В цьому сезоні серій не 5 як в першому, а цілих 25! Якого українського письменника читав Наполеон, а якого першим номінували на Нобелівську премію? Як полтавець допоміг NASA висадитися на Місяць, а одесит врятував людство, здолавши холеру? Ким був перший український блогер з ХІІ століття і куди їздили українські далекобійники до автомобільного періоду? Вам буде чим пишатися! Історії успіху, наукові відкриття та культурні досягнення показано у легкому форматі едьютейнмент. Такий підхід поєднує яскраву мультиплікацію з навчально-пізнавальним фактажем та історичними подіями. 

1. «Як українці борщ винайшли»

Національна ідея українців — дуууже древня. Вона вкрай спокуслива, смачна і запашна, особливо з пампушками та сметаною… А ще буває з грибами, з вишнями, з «вушками», з любистком і навіть із пивом! А хто, коли, як і навіщо створив рецепт найпершого борщу — дивіться вже у першій серії нового сезону «Книга-мандрівка. Україна»!

2. «Нобелівська премія для Франка»

Поет, прозаїк, вчений і перекладач, громадський і політичний діяч – усе це про одну людину, та й це ще не все! Іван Франко мав стільки фахів, вивчив стільки мов і написав стільки творів, що міг би позмагатися з да Вінчі. Франко – український self-made man: злиденний сирота примудрився стати доктором філософії. Але перш ніж здобути славу й визнання, йому доводилося буквально ночувати в труні, а до того, як стати номінантом на Нобеля, кілька разів відсидіти у тюрмі.


3. Майкл Щур про короля України»

Руський блогер-літописець Майкл Прапращур вирушає до Галичини. Ниньки там ХІІІ ст. і політична ситуація вкрай несприятлива: після смерті князя Романа трон захопили бояри. Сина князя — Данила — збиралися вбити, але хлопець врятувався і виріс крутим полководцем. На кордоні тим часом виросла Золота Орда — Європа панікує і просить Україну про допомогу. Чи поверне Данило батьківський престол? Звідки в України візьметься король? І що буде з Європою? Вйо до пригод!



4. Як українець вчив NASA літати

Невідомо, чи долетіли б земляни до Місяця, якби задовго до запуску Аполлона-11 з Нілом Армстронґом на борту мрійник і винахідник із Полтави Юрій Кондратюк не видав свою книгу «Завоювання міжпланетних просторів». Так-так, трасу на Місяць проклав українець! 



5. «Як Котляревський Наполеона розсмішив» 

Іван писатель був удатний, з пером колючим і чіпким, слівцем кусати вмів завзято — смішив-бо навіть ворогів. І раз узявся геть без встиду Вергіліусу вуса втяти! А ми, щоб подвиг оспівати, створили сю «Котляреїду». Бо ж зла Недоля, шляк би трафив, не хтіла Йвану потурати: затялась кривдить небораку, а з нею ― клятий імператор! Чи здужа нашого Івася хирляве миршаве царло? Які були тоді пірати? Й до чого тут Наполеон? 

6. «Ахтем Сеітаблаєв про режисера Довженка» 

Режисером Олександром Довженком захоплювалися Чарлі Чаплін і Сергій Ейзенштейн. Довженкову «Землю» визнали однією з 12 найкращих картин всіх часів. Проте в Радянському Союзі стрічка стала для режисера вовчим білетом. Перші й найкращі фільми Довженка могли лишитись останніми, якби його не врятував… Йосип Сталін. Але чим режисер заплатив за такий «порятунок»? Як домовитися зі смертю про «відстрочку»? Про це у новій серії розкаже той, хто знав режисера краще за будь-кого, ― особистий щоденник Олександра Довженка. А говоритиме він голосом актора й режисера «Кіборгів» і «Захара Беркута» Ахтема Сеітаблаєва.



7. «Як українець відмовив президенту Франції»

«Бог танцю», «добрий геній балету», — казали про нього сучасники та друзі: Коко Шанель і Пабло Пікассо. Киянин Сергій Лихвар понад 30 років служив у паризькій Опері солістом, педагогом і балетмейстром, а на зароблені гроші скуповував книжки. Спростивши ім’я на тамтешній лад, став Сержем Лифарем, але й в еміграції носив вишиванку. Українець, що поставив на ноги театр Ґранд-опера власними ногами, ― чи погодиться він прийняти французьке громадянство? Та й як узагалі київський хлопчина, якому пізно було ставати на пуанти, опинився на головній сцені Парижа? 

8. «Як одесит світ від холери врятував»

Менш ніж століття тому в людства було двоє заклятих ворогів — холера та чума. Вони знищували цілі народи та континенти, аж поки не народився сміливець, який не побоявся вступити з ними в особистий двобій. То був одесит Володимир Хавкін! Попри всі політичні перепони та ризикуючи власним життям, вчений вивів дві вакцини і здолав забобони щодо щеплень. Про те, як йому вдалося переконати 4 мільйони людей заразитися холерою, як пасткою для чуми став курячий бульйон, як українця відзначила королева Вікторія і що сталося зі статками, які знайшли на рахунку Хавкіна, — про все це у новій серії «Книга-мандрівка. Україна»!


 

9 «Педан та Анатоліч про Лавру» 

Чи знаєте ви, навіщо у бібліотеках з давніх-давен заводили котиків? З цілком практичною метою: ті мали ловити мишей, які псували книги. У Києво-Печерській лаврі була не тільки бібліотека, а й скрипторій, тобто переписувальня, а пізніше ще й друкарня. Та наш котик не простий мишолов, адже звати його Афанасій, тобто «безсмертний». Він і сам книжник, ну або по-сучасному — блогер. Афанасій за свої 9 життів багацько встиг побачити: як жили монахи за княжої доби, як вони боронилися від навал кочівників, як над підземними печерами виріс величний бароковий монастир і як його вкотре заледь не знищили усього кілька десятиліть тому. Говорить наш котик голосом шоумена, відеоблогера та телеведучого Олександра Педана. А ще Афанасій гуляє не сам по собі. Він дружить із батьком усіх українських блогерів та істориків — самим Нестором Літописцем, чия «Повість минулих літ» за своє майже тисячолітнє існування назбирала мільйони фоловерів по всьому світу. Говорить Нестор голосом ведучий Анатолій Анатоліч.

10. «Як Ільф і Петров потрапили в рабство» 

Одеса з її неповторним колоритом, специфічною мовою й цілющим гумором стала мамою обох авторів Остапа Бендера: Іллі Ільфа та Євгена Петрова. Земляки й колеги, закадичні друзі та запеклі співавтори, вони дуетом написали два романи, низку сценаріїв, травелог і видали разом кілька книжок. Втім, нічого б цього не сталося, якби Ільфа та Петрова не взяв у рабство реальний прототип Великого Комбінатора — Остапа Бендера. Як це сталося, як друзям вдалося звільнитися, як вони відкрили Америку та як доводили одне одного до сказу, — дивіться просто зараз! А розкажуть нам цю захопливу історію самі письменники — голосами ведучих ТРК «Україна» Віталія Школьного та Григорія Германа.

12. «Педан про таємне життя диких тварин. Асканія нова»

Зубри, зебри і ватуссі, а ще страуси, бізони, верблюди, фламінго та шотландські поні живуть не тільки на Animal Planet! Вони є й у нас на Херсонщині, у місцині, що називається Асканія-Нова. Уже понад сто років там, немов в Едемському саду, мешкають рідкісні екзотичні тварини — і чудово собі почуваються. Аж настільки, що влаштовують власні концерти і запускають повітряних зміїв ;). Не вірите? Поїдьте й переконайтеся самі! Ну або дивіться у новій серії: екскурсію проведе сам мешканець цього степового раю — Кінь Пржевальського. Голосом засновника руху за права тварин UAnimals Олександра Тодорчука він розповість про свій дім новачку-переселенцеві Луню — сміливому, дотепному і трішечки розбалансованому птаху, якого озвучив шоумен, відеоблогер та телеведучий Олександр Педан.

Частина 2

13. Матвей Котофей про супермена з Вінничини

Український супергерой, що його ні шабля не вруба, ні навіть ґрати не стримають! Дужий боєць, винахідливий хитрун, а ще, кажуть, чаклун — хто це? Устим Кармалюк!

14. «Щур про скандальний бій Піддубного»

Скандальне! Перемагальне! Налопаткипокладальне! Майкл Пращур веде пряму трансляцію з позаминулого століття! На рингу ― козацького роду богатир із Черкащини, шестиразовий чемпіон світу з реслінгу Іван Піддубний! Йому саме пропонують симулювати поразку, а ще ― круглесенький бонус за американське громадянство. Чи візьме Іван хабар за зміну нації: півмільйона доларів як-не-як... Як боротиметься із системою в Радянському Союзі? І що все життя надихатиме Піддубного на боротьбу ― як на рингу, так і в житті? Про все це і навіть більше розкаже вже згаданий Майкл Щур та сам Іван Піддубний голосом ведучого ТРК Україна Григорія Германа. Вйо до пригод!

15. «Як Іван Сірко жер ворогів України»

Ти — шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і самого люципера секретар...», — цей знаменитий лист козаків турецькому султану поетично переказали Гійом Аполлінер і Степан Руданський, процес написання намалював Ілля Рєпін, а Дмитро Шостакович навіть поклав на музику! Креативним продюсером легендарного листа запорожців правителю османів був не менш легендарний Іван Сірко ― найвідоміший козацький отаман усіх часів. Його переобирали аж 12 разів! Кажуть, він був характерником: умів ставати невидимим і відганяти від хворих смерть. А ще кажуть, що Іван народився з зубами, а Сірком став називатися, бо малим приручив вовка. Правда це чи ні, а ворогів Іван Сірко таки покусав добряче ― і став героєм не тільки казок і пісень, а й нової серії мультсеріалу «Книга-мандрівка. Україна»!



16. «Яніна Соколова про Богдана Хмельницького» 

Досягнення цього гетьмана взяли за основу державності творці Української Народної республіки. Богдан Хмельницький та Гетьманщина стали ланкою, яка поєднала минуле Київської Русі з сучасною Україною. Але як же так вийшло, що вірний підданий Речі Посполитої, який одного разу навіть врятував життя королю, повстав проти нього? Яка несправедливість стала іскрою, що розпалила наймасштабнішу в історії України війну за незалежність? Чому Хмельницький уже після підписання угоди з московським царем шукав інших союзників та чому про це ніколи не розповідали нам у школах? Все це ви дізнаєтесь у новій серії «Книга-мандрівка. Україна»! А розповість цю сповнену інтриг історію найкраща подруга Богдана Хмельницького - жінка, яка бачила все на власні очі. Вона розкаже, чому гетьман хоч і був тричі одружений, схилявся тільки перед тою, яка разом із ним брала участь у всіх битвах. А говоритиме ця таємнича супутниця гетьмана голосом телеведучої Яніни Соколової.


 

17. «Мазепа: зрада чи перемога?» 

«Від Богдана до Івана не було гетьмана», — такою приказкою народ увічнив пам’ять про одну з найнеординарніших та найбільш неоднозначних постатей часів козаччини — Івана Мазепу. Про його шалені романи писали Вольтер та Байрон, Європа гула чутками про незліченні скарби гетьмана, а на батьківщині впродовж століть на ньому було тавро зрадника. То хто ж такий Мазепа? Яким чином слово гетьмана стало вирішальним і на царський трон сів Петро І? Як Мазепа відкрив царевичу вікно в Європу, перш ніж той відкрив його всій імперії? Хто першим зрадив україно-московський союз? Та, врешті, як людина, яку піддали анафемі за зраду батьківщини, підняла цю батьківщину з Руїни і стала чи не найбільшим меценатом за всю історію України, дбала про освіту, культуру та економічне зростання держави? Про все це розкажуть одвічні супутниці самого гетьмана та політичного українського життя — Зрада і Перемога. А говоритимуть вони голосом громадської діячки, блогерки та співзасновниці агенції GRES TODORCHUK PR Ярослави Гресь. 

18. «Тарас Тополя про секретну зброю УПА» 

Чи спускалися ви хоч раз у житті в криївку? Не в ту, де колоритний львівський вуйко прискіпливо перевіряє вас на вірність українській нації, наливаючи чарку наливки, а в справжнісіньку – серед густих поліських хащ. Ні? Тоді ласкаво просимо до українського підпілля! Нова серія «Книги-Мандрівки. Україна» присвячена лицарю Срібного Хреста Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах», креативному розуму УПА – Нілу Хасевичу! Хтось воює за незалежність своєї держави гвинтівкою, хтось словом, хтось піснею, а цей талановитий хлопець з Рівненщини озброївся… олівцем! Про те, як талановитий студент Варшавської академії мистецтв, чиї роботи гриміли на увесь світ від Берліна до Лос-Анджелеса, опинився в підпіллі. Про те, як не маючи ноги, він зумів створив неохопну мережу, що наводила жах на фашистів та особливо на комуністів. Про те, як слава винайденої Хасевичем зброї проти ворогів України дійшла до делегатів ООН у Нью-Йорку, а сам він залишався інкогніто навіть для своїх. Все це розповість найвірніший побратим Ніла, котрий виконував всі поставлені Хасевичем завдання та був із ним до кінця. А зробить він це голосом фронтмена гурту «Антитіла» Тараса Тополі.

19. «Ірена Карпа про першу українку в Луврі» 

Уявіть, що ви йдете по найпопулярнішому музею світу – Лувру. Ось загадково усміхається Джоконда, ось розправила крила Ніка Самофракійська, а он там – трон Наполеона. А це… клаптикова ковдра українського походження?

20. «Рєпін: бурлаки, козаки і кров» 

Ця серія  присвячена українському живописцеві Іллі Рєпіну. А ще хочете вірте, а хочете ні, але художник взагалі не мав стати художником, а мав продовжити славні традиції козакування. Завадив цьому не ворог і навіть не друг, а рідний брат Рєпіна! Як художник досягав реалістичності емоцій, переслідуючи своїх натурників ночами і навіть впродовж місяців, чиї обличчя насправді зображено на найзнаменитішій картині Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану» та яку приголомшливу суму грошей віддав цар за це полотно? Про дивовижне життя дивовижного художника розказують його творіння просто зараз!



21. «Як Роксолана султанкою стала» 

Роксолана – українка, яка змінила хід історії Османської імперії. Перша рабиня, що стала султанкою. Перша султанка, яка насмілилася вести дипломатичну переписку з європейськими монархами та надсилати їм подарунки. Як же українці вдалося перевернути чоловічий світ та започаткувати еру жіночого султанату, яка тривала понад сто років? Про це, а також про те, як Роксолана змогла витримати шалену конкуренцію гарему та стати фавориткою, як Коран допоміг їй звільнитися з рабства та як українка змогла стати головним радником султана – дивіться просто зараз!



22. «Цукрові королі: Терещинки» 

Важко уявити, але лише сто років тому в Україні існувала імперія! Це була промислова імперія однієї з найщедріших династій в історії України – сім’ї Терещенків. І саме їй присвячена нова серія «Книги-Мандрівки. Україна». Яким чином родина втілювала своє гасло «Прагненням до суспільних користей», чому кожен українець хотів працювати на їхніх цукрових заводах, як би виглядав Київ, якби не донації Терещенків та чому найталановитіший представник родини Михайло Терещенко став ворогом номер один для Адольфа Гітлера? Про солодке життя цукрових королів, про крах династії та про її відродження у наші дні – дивіться просто зараз!

23. «Цукрові королі: Семиренки» 

Так би й гули шевченківські хрущі над самими вишнями, якби не родина Симиренків. Завдяки їй Україна перетворилася на справжню країну садів, в яких зростало понад 900 сортів яблунь та майже стільки ж груш, і завдяки їй ми смакуємо такі вже звичні для нас яблука сорту ренет Симиренка. Втім, починала ця квітуча родина з самого низу. Як родина селян-кріпаків стала заможнішою за панські, як зробила перший в Україні мармелад, як стала експертом у знанні характерів дерев та як ціною власної свободи допомогла Шевченкові видати «Кобзаря». 

24. «Остапчук про пригоди українських скаутів»

Нова серія присвячена найбільшій молодіжній організації України – «Пласту»! Багато років тому пластунами називали козаків-розвідників, а сьогодні – українських скаутів, які продовжують славетні козацькі традиції. Тож, якщо ви прагнете мандрів найкрасивішими куточками країни, пригод, що збурюють уяву та змушують серце битися швидше, вірних друзів, поряд з якими хочеться рости й розвиватися – вам у «Пласт», одним із засновником якого був молодший син Івана Франка – Петро. А от як дістатися до скаутів, яких правил притримуватися, щоб вижити в дикій природі та що потрібно зробити, щоб увійти до організації, членам якої надано честь привозити в Україну Віфліємський вогонь – розказує лісовий житель, котрий щороку зустрічається з пластунами - ведмідь голосом телеведучого Володимира Остапчука.



25. «Спочатку було слово»

Історія ця непроста, але дуже і дуже важлива, бо про те, що сталося менше ніж сто років тому, вже у цивілізованому ХХ столітті, потрібно пам’ятати. Пам’ятати для того, щоб ніколи не допустити її повторення. Це історія інтелектуалів: письменників, режисерів, драматургів, поетів, художників, сценографів – цілої плеяди культурних діячів, які всього за десять років своєї творчості піднесли Україну на такий рівень культурного розвитку, який і сьогодні вражає та захоплює. Це історія цілого покоління, втілена на прикладі однієї дружби – режисера Леся Курбаса та драматурга Миколи Куліша. А ще це історія пастки, в яку потрапили тисячі тих, хто любив та прославляв Україну. Хто влаштував ту пастку та які імена мали стояти на наших полицях замість усім відомих «класиків та сучасників»? Про це та про дивовижну силу Слова, що вижило, незважаючи ні на що, вже в новій серії «Книги-Мандрівки». А дублювали її яскраві представники сучасної інтелігенції й видатної акторської династії, батько й син – Остап та Дмитро Ступки.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: