Osvitanova.com.ua

Меморіал Голокосту «Бабин Яр» представляє першу інтерактивну аудіовиставу «29/09» про трагедію Бабиного Яру. Вистава заснована на реальних подіях і розказує про долю десятків тисяч людей, які йшли на смерть до Бабиного Яру 29 вересня 1941 року.

Ви почуєте історії тих, хто вижив, і тих, хто загинув. Кожна з них пов'язана з певною точкою на території Бабиного Яру, який став страшним символом Голокосту у Східній Європі. 29-30 вересня 1941 року тут було розстріляно 33 771 єврея-мешканця Києва. Це чи не наймасовіший одноразовий розстріл часів Другої світової війни.

Кожне переміщення між точками маршруту супроводжується розповіддю про події, що відбулися цього трагічного дня у світі. Це фрагменти щоденників людей з різних куточків світу та уривки заміток світової преси від 29 вересня 1941 року. Таким чином трагедія Бабиного Яру вплетена у масштабну трагедію Другої світової війни

В аудіовиставі, яку ви маєте можливість слухати англійською, російською та англійською, використовується технологія AR. Картини минулого з'являються у доповненій реальності. Сучасні вулиці й парк змінюються, і ви бачите Київ вересня 1941-го.

І хоча сучасні технології не можуть замінити реальність, вони дозволяють доторкнутися до трагедії та зробити ще один крок назустріч тому, щоб перетворити Бабин Яр з місця забуття на місце пам'яті. Це початок тривалої подорожі у болісну історію, кінцем якої є осмислення сьогодення.

Бабин Яр став страшним символом Голокосту у Східній Європі. 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру було розстріляно 33 771 єврея-жителя Києва. Це чи не наймасовіший одноразовий розстріл часів Другої світової війни. Всього за роки окупації з 1941 по 1943 роки у Бабиному Яру загинуло до 100 тисяч осіб – євреїв, ромів, а також українських націоналістів, військовополонених, пацієнтів психлікарні.

Завантажуйте мобільний додаток з аудіовиставою «29/09» тут:
IOS https://apps.apple.com/ru/app/id1533390087
Android https://play.google.com/store/apps/details...

Початок вистави –  вул. Іллєнка 83А (ріг вул.Іллєнка і Дорогожицької), біля пам'ятника «Дорога Смерті». Закінчення – біля м. Дорогожичі.

Тривалість 55 хвилин. У творі описуються сцени жорстокості, тож вікове обмеження 18+.

Одягайтеся тепліше, зарядить мобільні телефони і не забудьте навушники.

Додаток розроблений спільно з креативною студією «Історія майбутнього», заснованою журналістом і письменником Михайлом Зиґарем. Студія відома своїми мультимедійними проєктами про історичні події мовою сучасних технологій. Серед проєктів – 1939live про події 1939 року у режимі реального часу і перший документальний серіал для смартфонів 1968.DIGITAL, перекладений французькою.

На сайті Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» ви маєте можливість ознайомитися з 3D-моделлю місць масових розстрілів євреїв у Києві наприкінці вересня 1941 року. Для її створення дослідники використали комбінацію різних матеріалів – топографічних зйомок 1924, 1953, 1968 і 2008 років, аерофотозйомки 1939 і 1943 років, супутникових знімків і фотографій місцевості, зроблених у різні періоди на території Бабиного Яру, починаючи з 1930 року.

За висновком дослідників, першим місцем масових розстрілів був протитанковий рів, що знаходився на перетині сучасних вулиць Олени Теліги та Дорогожицької. Саме тут 27-28 вересня 1941 року відбулися розстріли в'язнів «єврейського відділення» транзитного табору військовополонених, розташованого на Керосинній вулиці (нині – вул. Шолуденка). А ось основним місцем розстрілу 33 771 єврея 29-30 вересня 1941 року став великий західний відріг Бабиного Яру, а також, ймовірно, розстріли відбувалися і на дні основного русла Бабиного Яру, недалеко від стику із західним відрогом.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: