Osvitanova.com.ua

Дітей завжди цікавлять різні погодні явища. Спробуйте цю добірку експериментів, щоб допомогти їм розібратися, що саме відбувається в природі. Це і навчання, і розвага. Діти будуть у захваті.

1. Створення туману

Що вам знадобиться

Кубики льоду Вода Маленький фільтр Скляна банка

Як провести дослід

Наповніть банку гарячою водою і почекайте близько хвилини. Вилийте майже всю воду, залишивши невелику кількість на дні. Поставте на ємність ситечко, а в нього покладіть три-чотири кубики льоду. Вода почне конденсуватися через те, що холод від льоду зустрічається з вологим теплим повітрям банки.

Вік

2+ років

2. Передбачення дощу 

 

Що вам знадобиться

Журнал Соснові шишки

Як провести дослід

Кожен день спостерігайте за погодою і шишками, намагаючись їх не ворушити. Соснові шишки, зазвичай, залишаються відкритими в суху погоду. Однак, коли йде дощ, вони закриваються. Це відмінний спосіб обговорити з дітьми прогноз погоди. Соснові шишки відкриваються і закриваються через вологість, щоб сприяти розсіюванню насіння.

Вік

2+  років 

3. Відбиття веселки

Що вам знадобиться

Сонячний промінчик Шматок білого паперу Склянка води

Як провести дослід

Наповніть склянку водою до самого верху. Поставте її на стіл. Тепер переконайтеся, що сонце світить крізь скло, і покладіть аркуш білого паперу на підлогу. Спозиціонуйте склянку так, щоб на папері не утворилася веселка. Поясніть дитині, що світло складається з різних кольорів, таких як зелений, жовтий, індиго, фіолетовий, синій, помаранчевий і червоний. Коли світло проходить через скло і воду, воно розпадається на всі кольори веселки.

Вік

2+ років

4. Грозовий фронт

Що вам знадобиться

Червоний харчовий барвник Кубики льоду з блакитним харчовим барвником Прозорий пластиковий контейнер (розмір взуттєвої коробки)

Як провести дослід 

Наповніть пластиковий контейнер на дві третини теплою водою (не гарячою). Дайте йому постояти близько хвилини, щоб вона охолола до температури повітря. Помістіть один з кубиків льоду синього кольору на один кінець пластикової коробки. Додайте три краплі червоного харчового барвника в ємність навпроти кубиків льоду. Дивіться, як створюється буря.

Блакитна холодна вода являє собою холодну повітряну масу, і вона тоне, коли підійматися червона тепла вода. Це називається конвекцією; холодний фронт виштовхує більш тепле повітря вгору, утворюючи грозу.

Вік

2+

5. Відстеження грози

Що вам знадобиться

Журнал Секундомір Грім

Як провести дослід

Дочекайтеся спалаху блискавки і негайно включіть секундомір або таймер. Коли почуєте грім, зупиніть таймер. Нехай дитина запише показане число. Кожні п'ять секунд шторм відбувається на відстані однієї милі. Розділіть це число на п'ять, щоб побачити, як далеко знаходиться блискавка. Світло поширюється швидше звуку, тому гуркіт грому можна чути довше.

Вік

8 років і старше

6. Створення сніжинки

Що вам знадобиться

Олівець Боракс/ бура Кипляча вода Синій харчовий барвник Білі трубоочисники Банка з широким горлом Мотузка

Як провести дослід

Розріжте білий очищувач для труб на три рівні частини. Скрутіть частини разом у центрі, щоб вийшла шестигранна зірка. Переконайтеся, що зірки однакової довжини, обрізавши їх ножицями. За допомогою мотузки прив'яжіть його до олівця. Акуратно залийте банку окропом (це роблять дорослі). На кожну додану чашку води додайте 3 столові ложки бури, додаючи по одній столовій ложці за раз. Розмішайте, щоб бура розчинився. Деяка кількість бури може осісти на базі, і це нормально. Додайте харчовий барвник і повісьте всю сніжинку в банку. Залиште на ніч і видаліть.

Вік

Діти від 5 років (потрібен нагляд дорослих)

7. Створення торнадо

Що вам знадобиться

Скотч Блискітки Харчовий барвник Вода Дві 2-літрові пластикові пляшки (прозорі, порожні, сухі і чисті)

Як провести дослід

Наповніть одну з 2-літрових пляшок водою приблизно на дві третини. Додайте харчовий барвник і трохи блискіток. Використовуйте скотч, щоб з'єднати дві пляшки разом. Переконайтеся, що пляшка щільно закрита, щоб не витекла вода. Переверніть пляшки, і наповнена водою пляшка опиниться нагорі. Повертайте пляшки разом круговими рухами, щоб створити вихор. Вгорі буде утворюватися торнадо, коли вода буде спускається вниз.

Вік

Підходить для дітей від 5 років (під наглядом дорослих)

8. Чарівний сніжок

Що вам знадобиться

Медична груша або пляшка з дозатором Оцет Холодна вода Заморожена харчова сода

Як провести дослід

Змішайте дві частини харчової соди з однією частиною води, щоб зробити кілька пухнастих сніжків. Налийте трохи оцту в пляшечки для розприскування та дозвольте дітям розбризкати їх. В результаті реакції оцту і харчової соди сніжки пузиряться і шиплять. Щоб створити снігову лавину, налийте у ванну трохи оцту і киньте туди сніжок.

Вік

Підходить для дітей від 3 років (під наглядом дорослих)

9. Вимірювання атмосферних опадів 

Що вам знадобиться

Малярська стрічка Лінійка Ножиці Вода Камінці Маркер  2-літрова пляшка (порожня)

Як провести дослід

Щоб створити вимірювач дощу, відріжте верхню третину пластикової пляшки. Покладіть на дно ємності кілька камінців і влийте воду, поки вона не покриє камінці. Використовуйте малярський скотч, щоб зробити шкалу (з лінійкою) і приклейте її на пластикову пляшку прямо над лінією води. Переверніть верхню частину пляшки (яку ви зрізали) і вставте в пляшку. Поставте її на вулиці так, щоб на неї потрапляв дощ. Після дощу перевірте пляшку. Порівняйте це з прогнозами погоди на предмет точності.

Вік

Підходить для дітей від 5 років

10. Вимірювання атмосферного тиску

 

Що вам знадобиться

Карточки Дві соломинки для пиття Стрічка Гумка Повітряна куля Банка для кави (порожня зі знятою кришкою)

Як провести дослід

Створимо барометр своїми руками. Він і допоможе нам виміряти атмосферний тиск. Відріжте жорстку стрічку від повітряної кулі і простягніть більшу частину над банкою, закріпивши її гумкою. Приклейте один кінець соломинки для пиття до центру повітряної кулі так, щоб він звисав збоку. Намалюйте шкалу і встановіть її поряд з банкою. Протягом декілько днів позначайте те, що на справжньому барометрі. Потім ви будете бачити, як з підвищенням чи пониженням тиску змінюється погода. При зміні атмосферного тиску натягнута куля буде прогинатися або випрямлятися. Кінчик соломинки також переміщатиметься вгору і вниз. 

Вік

Підходить для дітей від 10 до 12 років і старше

11. Визначення напрямку вітру



Що вам знадобиться

Цупкий папір або картон Кнопка-цвяшок Соломинка Олівець з гумкою на кінці Паперовий стаканчик

Як провести дослід

Зробіть флюгер, як показано на фото. Скористайтеся паперовим стаканчиком та трубочкою для виготовлення флюгера. Кнопкою-гвіздком проткніть соломинку і закріпіть у гумці олівця. Виріжте коло з картону і позначте на ньому за допомогою компаса сторони світу. Розмістіть в середині флюгер. А тепер ви можете встановити, в якому напрямку дує вітер, адже флюгер вам покаже напрямок.

Вік

Підходить для дітей від 6 до 7 років і старше

12. Вимірювання швидкості вітру

Що вам знадобиться

Гострий олівець з гумкою Степлер Ножиці Дирокол Кнопка-цвяшок Дві соломинки для пиття П'ять невеличких одноразових стаканчиків

Як провести дослід

Прилад, який вимірює швидкість, називається анемометр. Його ми і будемо створювати для того, щоб поміряти швидкість вітру. В одному зі стаканчиків зробіть отвори, як показано на відео. Далі слідуйте інструкціям з відео.

Вік

Підходить для дітей від 8 років.

Діти можуть дізнатися багато цікавого про погоду і природні явища через отакі прості досліди. Експериментуйте і так ви будете підтримувати природну дитячу допитливість і зацікавленість в тому, щоб самостійно розібратися, як же ж цей світ влаштований.

Адаптований переклад з англ.
Джерело https://www.climacell.co/weather/blog/weather-activities-for-kids/

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: