Osvitanova.com.ua

Брати та сестри сварилися, сваряться і будуть сваритися. Що робити батькам, яких ця постійна боротьба знесилює і дратує? Емілі Едлінн, доктор філософії, клінічний психолог, мама трьох дітей, вважає, що батьки мають навчити дітей мистецтву переговорів і вирішення конфліктів і не втручатися з часом в їх сварки.

Декому постійні сварки між сіблінгами здаються загадковими. Чому вони не можуть просто відпустити якісь моменти, не вчиняючи бійки? Чому вони продовжують сперечатися, коли вже причина сварки не має значення? Чому вони не можуть бути більш ввічливими один з одним? Чому діти перетворюються на монстрів, коли брат чи сестра торкаються їх речей чи проходячи повз зачіпає рукою і показує пику?

Їх конфліктні ситуації дуже нагадують бої без правил, під час яких ці двоє кружляють один коло другого як боксери на рингу і спускають пар. І це далеко не розваги. Єдине, що може розрадити батьків в таких ситуаціях, це те, що діти якраз відточують корисні для реального життя навички і що найкраща стратегія в цих випадках – нічого не говорити дітям і не втручатися.


Читайте також Конфлікт і булінг: де проходить межа?

Причини сварок між сіблінгами

Умовно всі конфлікти між братами та сестрами можна поділити на 4 категорії – ревнощі, майнові суперечки, особистий/фізичний простір та просто для розваги. Під час конфліктів діти відточують такі монументальні життєві навички, як перемовини, емоційне саморегулювання, емпатія. Отож, як би нам не хотілося запобігти конфліктам, вони потрібні дітям для емоційного розвитку. 

Що повинні робити батьки

По перше, батькам не слід приставати на чиюсь з сторін, і по-друге, їм варто намагатися все менше і менше втручатися по мірі дорослішання дітей. Дошкільникам треба докладно пояснювати і показувати, як вирішувати конфлікти, наприклад, назвати емоції і запропонувати можливі варіанти для вирішення конфлікту.

Для ворогуючих дітей 5-9 років ми пропонуємо підказки на кшталт запитань: «Як ти думаєш, як почувається твоя сестра зараз?» та «Які є способи вирішити цю проблему?». З часом та практикою їм буде потрібно менше підказок. Визнайте позицію кожної дитини, назвіть проблему та заохотьте їх знайти рішення без вас.

Читайте також Про медіацію як засіб легко вирішувати конфлікти між дітьми  

Зі старшими дітьми чи дітьми, які засвоїли навички вирішення проблем, дорослим слід втручатися ще менше. Вмотивуйте знайти вихід із ситуації чи знайти компроміс і йдіть геть. Головною перевагою цього підходу є те, що якщо бойові дії були розгорнуті заради вашої уваги, а ви не збираєтесь втручатися і шукати винного, то вже ця ваша позиція здатна деескалювати конфлікт.

Якщо ви не можете піти

Якщо ви в ситуації, коли не можете залишити поле бою, наприклад, в машині, ви просто мусите втрутитися, тому що суперечка вам заважає безпечно керувати автівкою. Запитайте їх, як вони збираються вирішити конфлікт. Прокоментуйте рішення, дайте вказівки за потреби. Або зупинітьсяі і почекайте, коли вони заспокоються. Та й самі зробіть вдих-видих.

Коли батьки повинні втручатися

Більшість конфліктів між братами і сестрами є справедливими, такими, що мають підгрунтя. Однак є такі, коли поведінка «бійців» виходить за межі «нормальної». А сам конфлікт відрізняється від типової сварки – коли старший чи сильніший ображає молодшого чи слабшого. 

В таких конфліктах старший чи сильніший сіблінг проявляє агресію в різні способи і такі сварки треба зупиняти, аби вони надалі не загострювалися. Типове дражніння стає емоційно дошкульним, коли переходить у жорстокість щодо одного й того самого сііблінга. І такий конфлікт немає нічого спільного зі звичайною словесною перепалкою. На жаль, батьки часто ігнорують чи не звертають увагу на подібні знущання, коли дитину потрібно захистити і підтримати. Зверніться до психолога, якщо такі конфлікти будуть набирати обертів. Жорстокість брата чи сестри ймовірно пов'язана з якимось проблемами, вирішення яких зведе агресивні стани дитини нанівець. 

Читайте також Як навчити дітей розв'язувати протиріччя та захищати свої права. Роль вчителя у вирішенні конфліктів

Висновок

Діти залишаться дітьми і будуть битися. Часто. Хоч цього і хотілося б уникнути, бо це неприємно, така ситуація нормальна. Батькам потрібно вдатися до тактики зменшення випадків втручання в дитячі конфлікти. Вчіть вести перемовини і домовлятися. Спочатку спостерігайте, як вони використовують ці навички, допомагайте за потреби. А потім довіряйте їм робити це самостійно. Отже, наступного разу, коли вам закортить втрутитися в чергову сварку, зробіть потрібне і йдіть. 

Джерело фото Victoria BorodinovaPexels

Переклад з англійської https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/ask-your-mom/my-kids-are-always-fighting-when-im-not-around-how-do-i-stop-it/

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: