Osvitanova.com.ua

Вам набридло мирити своїх синів у черговій бійці? Чи невгамовні сестри знову повисмикували одна в одної  волосся? Звісно, потрібно було діяти та готувати первістка заздалегідь до появи другої дитини, але ці рекомендації обов’язково допоможуть вам налагодити атмосферу в сім’ї. Необхідно діяти!

1. Любіть своїх дітей і говоріть їм про це. Кажіть дітям за будь-яких обставин: «Я люблю вас обох! Ви для мене однакові! Навіть, якщо я серджуся, я все одно вас безмежно люблю!» Наодинці також виявляйте любов: «Я люблю тебе сильно-сильно!» Але не забудьте додати: «Люблю, так само, як і братика (сестричку)!» Аби у малюка не виникало потім почуття гордощів, начебто мама чи тато говорили йому, що його люблять більше, аніж брата чи сестру.

 2. Заохочуйте до відповідальності дітей. Старший повинен розуміти, що молодший чогось не вміє, потрібно його навчити. Молодший має розуміти, що слід дослухатися до старшого. Кожному наділіть свої обов’язки, до яких діти повинні ставитися з відповідальність, не обмежуйте нічиї права.

 3. Заохочуйте дітей гратися в спільні ігри. Підказуйте та грайтеся разом, можна це робити, навіть, разом із немовлям на руках, зокрема побігати за старшою дитиною, погратися в лови, поводьтеся так, ніби діти граються разом.

 4. Заохочуйте дітей піклуватися одне про одного. Але ніколи не примушуйте старшу няньчити, наприклад, молодшу дитину. Старшій запропонуйте похитати колиску чи дозвольте повезти коляску з немовлям, одягнути чи потримати іграшку. Нехай молодша допоможе скласти портфель старшій, хай хоча б ручку покладе до пенала, все ж таки почуватиметься помічником.

Читайте також: Как братья и сестры влияют на ваш успех в жизни

5. Підкреслюйте схожість та індивідуальність дітей. Переглядайте разом фото та відео дітей. Зазначайте, чим схожі діти між собою в одному і тому віці, а чим відрізняються. Не забувайте говорити компліменти: «Які веселі, гарні, розумні мої діти!» Знаходьте позитивні риси характеру в кожній дитині. Наприклад: «Марійка в нас дуже добра дівчинка, як лагідна кішечка, а Сашко сильний та хоробрий, як лицар у кольчузі!»

6. Хваліть дітей разом та по одинці. Але не забувайте нагадувати про другу дитину: «Ти дуже гарно виконуєш цю вправу, так само, як і братик (сестричка)! Ви обоє дуже гарно попрацювали сьогодні!»  

7. Розважайтеся разом та окремо з кожною дитиною. Сьогодні, наприклад, ви гостюватимете у знайомих зі старшою дитиною, коли молодша перебуває в дитячому садочку. А завтра, поки старша у школі, підіть на розвивальні заняття з молодшою.

 8. Намагайтеся залишатися наодинці з кожною дитиною окремо. У цей час розмовляйте про потаємне, запитуйте про мрії, розмірковуйте про відчуття, пояснюйте значення понять «добро», «зло», «зрада», «заздрощі», «кохання». Розповідайте дитині про найголовніше в житті: про сім’ю та добрі стосунки між братами та сестрами.

 9. Використовуйте під час спілкування в сім’ї займенник «наш». У присутності дітей звертайтеся: «Наш Мишко сьогодні отримав добру оцінку в школі!», «Наша Оленка зшила ляльці гарну сукню!» Так брати та сестри почуватимуться себе однією згуртованою командою.

 10. Готуйте разом подарунки для братів й сестричок. Заохочуйте дітей дарувати братові (сестрі) подарунки, робити сюрпризи. Їхня дружба зміцниться. Згодом вони самі нагадуватимуть: «Для братика намалюймо будиночок», «Я хочу для сестрички зробити сюрприз», «Я візьму зі своїх кишенькових і куплю братику машинку! Я так сам вирішив!»

 11. Будьте об’єктивними у разі конфліктів дітей. Дайте можливість виговоритися всім, нехай свої невдоволення заявляють батькам. Тоді вщухає гнів між дітьми, вони можуть ясно висловлювати свою точку зору одне одному. Намагайтеся не втручатися в сварки дітей. Нехай навчаються розв’язувати конфліктні ситуації самостійно.

Читайте також: Девять шагов к более эффективному воспитанию детей

12. Допомагайте дітям миритися після сварки. Заохочуйте дітей миритися, не залежно від того, хто правий, хто винуватий. Розкажіть дітям про те, що особливо перед сном слід завжди миритися. Використовуйте «мізинчики» та веселі віршики на зразок: «Мирися-мирися та більше не сварися».

13. Заохочуйте дітей до тактильного спілкування. Пропонуйте дитині заспокоїти молодшу, коли та засмучена, пригорнути до себе. Заохочуйте поцілунки в щічку, обіймання. Але не перегинайте палицю, аби не спровокувати небажаний результат (статевий потяг).

14. Не розділяйте дітей надовго. Не варто відвозити на все літо, наприклад, одного до однієї бабусі, іншого — до іншої. Або відправляти старшу дитину до няні чи тітки на місяць, коли народиться друга дитина. Діти повинні зростати разом, аби між ними не утворювалася відчуженість.

 15. Не порівнюйте дітей ніколи між собою. Навіть якщо дуже хочеться порівняти у позитивному сенсі, таким чином ви можете спровокувати суперництво між братами чи сестрами. Краще порівнюйте кожну дитину окремо із собою «у минулому». Розповідайте, якою вона була раніше, а чого досягла сьогодні

Читайте також: 15 токсичных фраз родителей, которые могут испортить отношения братьев и сестер

Ці 15 пунктів допоможуть вам налагодити гарні стосунки між вашими дітьми. Сестри та брати будуть дружними та любитимуть одне одного, навіть подорослішавши.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: