Osvitanova.com.ua

Всесвітній економічний форум 21 жовтня опублікував (WEF) звіт «Майбутнє робочих місць 2020», експерти якого прогнозують, що роботодавці до 2025 року нарівно поділять роботу між людьми і автоматизованими системами. Звіт підготовлений за участі 300 підприємств з усього світу, у яких загалом працює вісім мільйонів людей. 

Основні тенденції ринку праці

У звіті зазначається, що новий розподіл праці між людьми та машинами призведе до ліквідації 85 мільйонів робочих місць в 15 галузях у всьому світі. Водночас очікується поява 97 мільйонів нових ролей у секторах створення штучного інтелекту і контенту та у сфері догляду за дітьми і людьми похилого віку. Пандемія коронавірусу і спровокована ним економічна криза сприяють прискоренню зміни ландшафту ринку праці.

Експерти WEF підрахували що для тих працівників, які залишаються на своїх посадах, частка основних навичок, які зміняться до 2025 року, становить 40%, а 50% усіх працівників потребуватимуть перекваліфікації (зростання на 4%).

ТОП-10 навичок, які будуть потрібні для роботи через 5 років

На першому місці опинилася навичка аналітичного мислення та інноваційність. На другому  – активне навчання і стратегії навчання. Навичка розв'язання складних/комплексних проблем посіла третє місце. До списку додалися навички, пов'язані із поширенням технологій, – використання технологій моніторинг та контроль, а також створення технологій та програмування. Також нові у списку навички взаємодії з іншими – лідерство та соціальний вплив. У табличці ви можете побачити як змінювався топ-10 навичок з часом.


 

Цього року дані LinkedIn та онлайн-навчальної платформи Coursera дозволили Форуму з безпрецедентною детальністю відстежувати типи спеціалізованих навичок, необхідних для роботи завтра, які користуються попитом у багатьох професіях, що розвиваються. Серед цих наскрізних навичок є спеціалізовані навички маркетингу продуктів, цифрового маркетингу та взаємодії людини з комп'ютером.

Читай також  LinkedIn назвала, які професії є найперспективнішими

Скільки часу займе перекваліфікація

Майже всі керівники підприємств (94%) очікують, що працівники отримають нові навички на роботі. ІДля порівняння цей показник у 2018 становив 65%.

Респонденти опитування «Майбутнє робочих місць 2020» підрахували, що близько 40% робітників зможуть перекваліфікуватися за 6 місяців. Більше часу знадобиться працівникам у секторі фінансових послуг та енергетики. 

За оцінками 39% роботодавців, навчання здійснюватиметься внутрішніми силами, при цьому частка онлайн-навчання буде становити 16%, а навчання із залученням зовнішніх консультантів 11%.

Пандемія прискорила тенденцію перекваліфікації в Інтернеті. У період з квітня по червень цього року кількість людей, які самі шукають можливості навчання, зросла в чотири рази.

Роботодавці, які надають можливість онлайн-навчання своїм працівникам, зросли вп’ятеро, а кількість учнів, які отримують доступ до Інтернет-ресурсів через державні програми, зросла у дев’ять разів.

Читай також 10 найпопулярніших курсів на Coursera у 2020 році
Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: