Osvitanova.com.ua

Тема профорієнтації для сьогоднішніх старшокласників дуже гостра, вони не завжди впевнені в своєму виборі і бояться обрати помилковий шлях. Ми розпитали наших експертів – Владиславу Бандурко (підприємиця, засновниця курсів ZNO.Educator), Олександра Павленко (CEO & Co-founder профорієнтаційної платформи ChoiZY) та Вікторію Крупську-Анісімову (стратегічний лідер з 15-річним досвідом управління маркетингом продуктів та сервісів в міжнародному бізнесі) про те, як ми, дорослі, можемо дітям допомогти в цьому питанні.

«Оберіть собі роботу до душі і вам не доведеться працювати жодного дня в своєму житті»
Конфуцій

З якого віку варто замислюватися про вибір професії

Правильного віку для вибору професії немає, вважає Владислава Бандурко. Вчитися новому потрібно все життя, а обирати чи змінювати професію тоді, коли ти до цього готовий. Чим раніше дитина почне досліджувати свої сильні сторони і те, як влаштований світ, тим більше в неї буде шансів знайти роботу до душі. 

Як підлітку підійти до вибору професії ще в шкільному віці

Своїм учням Владислава Бандурко говорить, що варто обрати один напрямок з тих, що подобаються, і присвятити йому 1-2 роки, цього часу цілком достатньо, щоб пройти певні труднощі та досягти результатів. З цього навчального року учні ліцею Educator в рамках профорієнтаційної програми будують свої кар’єрні карти. Про цей підхід Владислава розкаже на вебінарі «Майстерня професійного розвитку», який відбудеться 7-8 жовтня о 18.00. Він допоможе визначитися з напрямком і спробувати професію ще в шкільному віці.  «Адже у світі, що стрімко розвивається, час – найцінніший ресурс», – підкреслила підприємиця 

З якого віку варто замислюватися про вибір професії і які є можливості спробувати її ще у шкільному віці? Наведіть приклад вдалого вибору професії дитиною ще у школі з вашої практики.. Так говорив Конфуцій ще у 5 сторіччі до нашої ери. І, як на мене, це дуже мудрий вислів.

Яку роль у профорієнтації наразі відіграють батьки

«Батьки відіграють важливу роль у житті кожної дитини. І хоч підлітки вже відчувають себе дорослими, проте вони чекають, що у питанні вибору професії батьки їм допоможуть. Порадою чи відповідями на болючі питання», – констатує Олександр Павленко і зауважує, що іноді ця допомога може мати зворотну сторону. Тиск батьків завжди має негативні наслідки для кар‘єрного розвитку дитини.

Як батьки можуть допомогти дитині обрати свій професійний шлях

Найкращим способом допомоги є діалог, вважає Олександр Павленко. Його рекомендація батькам – поспілкуйтесь, зрозумійте, що дитині подобається, поспостерігайте за тим, до чого в дитини лежить душа. Розповідайте про відомі вам професії, які могли б вашу дитину зацікавити. Допомогайте шукати інформацію про інші і вже пізніше про відповідне навчання. 

Які професії зараз перспективні

В першу чергу треба визначитися, що надихає, і від чого ти отримуєш задоволення, що відгукується в душі і що б хотілося дослідити, від цього буде залежати вектор вибору.  Якщо дитина креативна – їй варто обирати творчі професії, особливо коли вони вже реалізуються онлайн: будь-який діджитал-дизайн, арт, відеозйомка, режисура, копірайтинг, тобто мова йде про створення креативного контенту, що наразі дуже актуально, – пояснює Вікторія Крупська-Анісімова.

Якщо в дитини аналітичний і системний склад розуму, варто розглянути програмування, інжиніринг, розробку систем автоматизації, робототехніку, роботу з великими масивами даних (Big Data). Наукова кар'єра теж може надихнути таку дитину, особливо в космічній індустрії.

Тим, хто бачить себе у роботі з людьми в допоміжних професіях, однозначно варто розглянути медицину, психологію, коучинг, конфліктологію. З повною  діджиталізацією нашого життя актуальними стають професії, пов'язані з кібербезпекою. Вибір за дитиною.

«Важливо пам'ятати, що в швидкозмінному світі найкрутіші ідеї виникають на перетині професій, тому не варто себе обмежувати в бажанні вивчити нові дисціпліни» – підкреслила Вікторія.

В яких професіях немає майбутнього

В тих, які передбачають одноманітні процеси, які можна замінити роботами чи штучним інтелектом. Наприклад, робота на виробничій лінії, внесення даних в бази даних, доставка товарів, перевірка документів, робота на касі чи кухні фастфуду.

«Щоб дитина не вибрала, готуйте її до того, що навчатися потрібно постійно, вивчати нові дисципліни, так само як і цікавитися інноваціями. Швидкість трансформацій буде лише зростати і тому щоб залишатися конкурентоздатними необхідно тримати руку на пульсі. Але ж це так цікаво!» – підсумувала Вікторія.

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: