Osvitanova.com.ua

19 вересня 1982 року професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман запропонував використовувати для позначення жартів три символи, що йдуть поспіль: двокрапку, дефіс і закривну дужку. Лист з пропозицією він відправив на місцеву дошку оголошень. Ось так виглядав його меседж.

9-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-) From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers: :-) Read it sideways.

Так з'явився новий символ в електронному лексиконі – емотикон або смайлик, а 19 вересня почали вважати Днем народження смайлика.

А от в офлайн-житті смайлик розпочав своє існування набагато раніше – приблизно 4 000 років назад.

Команда археологів з Туреччини та Італії під час розкопок у місті Каркамиш (Турція) знайшли глиняний глечик з нанесеним усміхненим обличчям. Вчені датують той глечик 1700-ми роками до н. е.

Сучасного вигляду смайлик набув у 1963 році, коли компанія взаємного страхування життя State Mutual Life Assurance Company of America попросила рекламного художника Гарві Бола придумати яскравий символ, який би добре запам'ятовувався і став би візитівкою компанії. Компанія сподівалася, що цей крок підвищить трудову дисципліну в компанії.

Робота зайняла в Харві 10 хвилин, компанія погодила ідею художника. Але винахід Бола не був ним запатентований, і за свою роботу він отримав лише 45 доларів.

Виготовлені значки роздали персоналу. Нововведення так сподобалося співробітникам і клієнтам компанії, що вже через декілька місяців випустили 10 тисяч значків. А ще через деякий час смайлик усміхався всім з футболок, чашок, олівців, магнітиків, листівок і т. д.

Белл вірив, що створений ним смайл давно перестав бути комерційним і став інтернаціональним символом гарного настрою й усмішки. У 1999 році Гарві Болл заснував власну компанію «World Smile Corporation», а також офіційне свято — Всесвітній день усмішки, який відзначається у першу неділю жовтня. У 2023 році цей день припадає на 6 жовтня. 

Девізом свята стала фраза: «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині усміхнутися».

Офіційним спонсором Всесвітнього дня усмішки із 2001 року виступає створена після смерті Гарві Белла організація — Harvey Ball World Smile Foundation.

{{read_more|Читайте також| 3615, 1412}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: