Osvitanova.com.ua

Якщо у вас є свій блог, YouTube-канал або подкаст, ви ймовірно знаєте про Patreon. Це зручна платформа, завдяки якій творці отримують гроші за свою діяльність, а користувачі – доступ до відбірного контенту. Patreon – це win-win для обох сторін. Коли автор викладає контент для підписників, вони підтримують його фінансово та заохочують робити більше. З 2018 року платформа почала набирати популярності в Україні. Хоча вона має кілька недоліків, з ними можна змиритися. Дар'я Чіж розповіла Studway про плюси і мінуси Patreon та як його використовують в Україні. Можливо, саме ця платформа допоможе вам монетизувати свій проект.

Що таке Patreon

Patreon – це інтернет-платформа, що надає творчим людям та іншим незалежним проєктам можливість фінансової підтримки. За гроші підписники (патрони) можуть отримувати доступ до особливого контенту або можливостей на вибір автора.
Платформа популярна серед творців каналів YouTube, письменників, музикантів, авторів вебкоміксів, подкастерів, блогерів. Це допомагає творцям отримувати фінансування напряму від підписників на постійній основі або за кожну окрему роботу.

Популярність Patreon почала стрімко зростати під час пандемії. Лише у березні 2020 р. до цього сервісу долучилося близько 30 тисяч нових авторів.

Як було створено Patreon

У 2013 році заробляти гроші творчим особистостям було складно – бізнес-моделі постійно змінювалися, з’явилася велика конкуренція, творчі заняття не приносили прибутку. За мільйон переглядів на YouTube Джек Конте, майбутній засновник Patreon, отримував всього 166 доларів.

На одній вечірці після того, як він представився музикантом, якийсь хлопець потиснув йому плече і сказав: «Сподіваюся, у тебе колись вийде». Джеку було образливо, що його творчість не цінували. Але тепер він переконаний, що через 10 років професії музикантів, подкастерів або авторів коміксів будуть такими ж прибутковими як професії лікарів або юристів.

Читай також 30 високооплачуваних професій майбутнього 2029 за версією Business Insider

Як користуватися Patreon, якщо я креатор

На Patreon можна зібрати фанатів, які зацікавлені у вашій творчості. Для цього вони мають оформити щомісячну підписку. Ви надаєте їм ексклюзивний контент, доступ до ком’юніті та інсайти з креативного процесу. В обмін отримуєте свободу щодо створення контенту та стабільний щомісячний дохід, який допоможе розвиватися у вибраному напрямку.

Про переваги Patreon

Зручний функціонал платформи

Патреоном легко користуватися як творцям, так і звичайним користувачам. Якщо ви хочете підтримати свого улюбленого блогера, потрібно підписатись на нього та зазначити суму, яку ви хочете донейтити. Кожного місяця гроші будуть автоматично зніматися і переходити автору. Якщо ви креатор, потрібно зареєструватися, обрати зручний пакет підписки та розібратися у функціоналі.

Юра Гавалко, автор YouTube-каналу про ґаджети «Огляд UA»: «Я переглядав різні платформи, але по зручності саме ця мені здалась простою та головне функціональною. Побачив, що деякі україномовні автори на той момент її використовували, порадився з ними і вирішив зупинитись саме на Патреоні».

Регулярний щомісячний дохід

Для того, щоб заробити гроші, не потрібно буде рекламувати товари, які не подобаються або постити контент, який набирає багато лайків. На Патреоні матимеш спільноту однодумців, які готові донейтити у твій проект саме тому, що він ексклюзивний, без реклами чи трешу.

Юра Гавалко, автор ютуб-каналу про ґаджети Огляд UA: «Ідея створення Патреону у мене з’явилась після того як на моєму YouTube-каналі була вимкнена монетизація. Я почав думати про альтернативний заробіток. Також було цікаво дізнатись, чи хтось готовий платити за мій контент, чи він нікому не потрібний. З Патреоном я нарешті зрозумів, що блог цінують глядачі, а це означає, що я роблю все правильно. Завдяки фінансовій підтримці мені тепер набагато легше купити який-небудь смартфон для огляду чи інші гаджети».

Свобода творити

Оскільки у вас з’явиться фінансова підтримка, ви зможете розвивати теми, які подобаються підписникам, купувати нову техніку, яка зробить продукт якіснішим, експериментувати з новими форматами.

Мар’яна Янкевич, авторка MariAm Blog: «Патреон я підключила рік тому на прохання одного із підписників. На YouTube я вже більше шести років. Спершу блог був про театральні постановки, але два роки тому я переформатувала його на огляд коміксів та фільмів через те, що театральна тематика не мала перспектив. Зараз огляди стали більш творчими. Це вийшло завдяки Патреону. Тепер я маю фінансову можливість закупити якийсь реквізит чи оплатити послуги інших спеціалістів, якщо я особисто це не можу робити. Наприклад, створити анімацію, як в огляді про “Троє проти зла”».

 

Юра Гавалко, автор YouTube-каналу про ґаджети Огляд UA: «Нещодавно я подолав позначку в 100$ місячної підтримки. За це підписники попросили мене робити рубрику з ІТ-новин, які дуже добре заходять аудиторії».

Позитив від спілкування

На Патреоні ви будете спілкуватися виключно з тими, хто підтримує проект. Навряд чи на сторінку підпишуться хейтери. Ви будете менше залежати від лайків і переглядів, натомість зможете сконцентруватися на позитивних коментарях.

Мар’яна Янкевич, авторка MariAm Blog: «До плюсів Патреону я б додала стабільну підтримку блогу. Є окремі ранги донатерів, які отримують свої вигоди. Це можна налаштувати окремо. Патреон – це доволі відповідальна річ. Треба розуміти, за що тебе спонсорують і що очікують від тебе. Для патронів ти робиш унікальний контент, тому це забирає багато сил».

Про недоліки Patreon

Незручний вивід грошей

Патреон – це іноземна платформа. При реєстрації потрібно вказати свої банківські реквізити або прив’язати акаунт до PayPal. Для того, щоб отримати кошти, потрібно мати рахунок в іноземному банку, а потім конвертувати їх у наш. Із платформи можна отримати свій «заробіток» у будь-який час. Після надсилання запиту, гроші надійдуть на рахунок протягом 1-3 днів.

Мар’яна Янкевич, авторка MariAm Blog: «Оскільки Патреон – це не наша платформа, то вивід грошей виводиться спершу на іноземний рахунок Payoneer, а потім на українську карту. Також є обмеження по мінімальній сумі, яку можна зняти – 25 доларів. Нещодавно був скандал із Payoneer, а точніше з його партнером, який збанкрутував – всім, хто робив фізичну картку (я була однією із них), гроші заморозили. Але Payoneer відповідально до цього підійшов і відшкодував усю суму. Зараз із перерахунком коштів проблем немає».

Відсоток за виведення коштів

Якщо налаштувати щомісячний регулярний переказ з сайту, то з кожного меценатського внеску Patreon залишає собі комісію: 5–12%.

Необхідність мати додаткові соціальні мережі, сайти для публікації контенту

На Патреоні можна залишати лише посилання на своє відео, подкаст або блог. Тобто платформа не має інструментів для вивантаження окремих робіт. Тобі обов’язково треба мати додаткові соціальні мережі, сайти або платформи для створення продукту.

Мар’яна Янкевич, авторка MariAm Blog: «На платформі не можна завантажити відео, тобто всі пости, які робиш там – це посилання на зовнішні ресурси. Зараз все більше і більше блогерів створюють свої «патреони». Мені здається, що пора вже відкривати свою платформу з підтримки, яка була б зацікавлена у розвитку української блогерської культури».

Як зареєструватися на Патреоні

На Патреоні є 3 варіанти підписки: lite, pro та premium. Ви не платите за реєстрацію, а обираєш, скільки відсотків від своїх доходів віддаватимеш платформі кожного місяця.

Lite – 5%

Це підписка для початківців. З цим пакетом ви зможете створити сторінку на Патреоні, запросити на неї шанувальників та публікувати для них контент. Lite також дозволяє спілкуватися з підписниками через пости, імайли або особисті повідомлення. Ви отримуєте доступ до воркшопів, які розповідають про те, як заповнювати сторінку, що краще постити, як комунікувати з патронами і так далі.

Pro – 8%

Підійде для творців, які хочуть розвивати свій бізнес і потребують більше інструментів для просування. Окрім базового набору, цей пакет включатиме доступ до аналітики та інсайтів, промо інструментів, воркшопів від лідерів-креаторів, пріоритетну клієнтську підтримку. Також ви зможете пов’язати свою сторінку з мобільними застосунками, такими як Discord, Crowdcast. Це допоможе просувати бізнес, доставляти контент і навіть автоматизувати певні задачі.

Premium – 12 %

Підійде креаторам, для яких заробіток на Патреоні – це основний дохід, їх аудиторія складає щонайменше 100 тисяч підписників і вони мають команду, що допомагатиме їм керувати сторінкою. З цією підпискою ви працюватимете один на один з партнером-менеджером, який допоможе зростати у бізнесі. З Premium-підпискою ви дізнаватиметеся  про останні оновлення Патреону і навіть впливати на сам продукт. Також зможете брати участь у нетворкінгу разом з іншими творцями на івентах, що спонсоруються платформою.

Юра Гавалко, автор ютуб-каналу про ґаджети Огляд UA: «Перед створенням сторінки потрібно обов’язково підготуватись – записати окреме відео, де детально розповісти навіщо це, що глядачі отримають, коли підпишуться на Патреон, розробити дизайн сторінки на Патреоні та запропонувати унікальний контент саме для патронів».

Як користуватися Патреоном, якщо ви споживач

Спочатку потрібно зареєструватися на платформі: вказати ім’я, електронну пошту, пароль або увійти через Фейсбук. Потім обрати автора, якого хочете підтримати. Ви можете донейтити щомісяця або платити кошти за окрему роботу, яку виставляє творець. Вид донейту обирає сам творець.

На екрані взносу можеш зазначити будь-яку суму, яку хочете віддати улюбленому автору. До кінця місяця її можна буде змінити або відмовитися від донейту. Зробити взнос можна через будь-яку картку, якою ви робите розрахунки в мережі або через PayPal. Взноси публічні, тобто ви бачите свої гроші і знаєте, скільки інших людей захотіли підтримати творця.

Яким буде розвиток Патреону в Україні

В Україні Патреон набуває популярності з 2018 року. Зазвичай ним користуються незалежні українські медіа. Серед них такі: Новинарня, ПроПоходи, Огляд UA, Цікава наука, Skrypin.ua, Клятий раціоналіст, AdrianZP, PlayUA, Geek Journal, Tokar.ua, Телебачення Торонто. Все більше на платформі стає YouTube-блогерів та подкастерів, адже поки це найзручніший спосіб отримати гроші за свою творчість.

Юра Гавалко, автор ютуб-каналу про ґаджети Огляд UA: «Я думаю, що кількість українських креаторів на Патреоні буде збільшуватися. Без фінансової підтримки на україномовному сегменті YouTube наразі не вижити. Якщо канал взагалі ніхто не буде підтримувати, я не впевнений, що він зможе довго проіснувати».

Мар’яна Янкевич, авторка MariAm Blog: «Патреон – це поки єдина доступна платформа для щомісячної підтримки. На жаль, українського аналогу я не знаю. Є Bigidea – але це досягнення мети, а не щомісячна підтримка».

Кого з українських креаторів на Патреоні варто підтримати?

Телебачення Торонто — це сатиристичний дайджест новин. Авторами та ведучими є Майкл Щур (Роман Вінтонів), Ярослава Кравченко, Максим Щербина, Анатолій Остапенко, Олександра Гонтар. Щотижня вони публікують гумористичні, культурні, соціально-політичні відео на Youtube-каналі. Проект вже має 1241 патрон та заробляє 7910 доларів на місяць. Донейтити можна від 3 до 500 доларів.

Подкаст Шит Ай Ноу Лайв. Автори проекту Кріс Косик та Діма Малєєв діляться неекспертними думками стосовно складних, але цікавих тем. Вони пропонують три варіанти підписки на Патреоні: 2, 5 та 10 $ на місяць. Їх справжні поціновувачі («самі любимі слухачі») отримують доступ до бонусного випуску подкасту, який виходить раз на 2 місяці.

ПроПоходи – проект про гори, мандри і спорядження українською. Автори діляться своїми порадами і досвідом, пропонують варіанти маршруту та допомагають з вибором спорядження. На Патреоні вони пропонують 5 варіантів підписок: 2, 5, 10, 25, 50 доларів на місяць. За мінімальний внесок патрон отримує запрошення на щорічний похід з командою ПроПоходи.

Цікава наука – канал, який має за мету покращення ситуації з науковою грамотністю серед усіх, хто бажає отримувати інформацію українською мовою. Автори надають доступ до науки шляхом перекладу та озвучення науково-популярних відео, а також створення власних. Проект можна підтримати за 1, 2 або 5 доларів на місяць.

Клятий раціоналіст – YouTube-канал з контентом просвітницької тематики, пропагандою критичного мислення та наукового підходу. Його автор Артем Албул намагається протидіяти псевдофактам, розбираючи фейки. Проєкт регулярно випускає подкасти, є в Інстаграмі, розвінчує міфи у Телеграм-спільноті. За 5 доларів користувачі зможуть мати доступ до відео раніше, за інших.

Підтримка – це круто. Навіть, якщо у вас немає свого проекту, важливо допомагати людям, які створюють цінні матеріали. Для того, щоб їх праця не була марною і не залежала від алгоритмів соціальних мереж і був створений Патреон. 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: