Osvitanova.com.ua

Любов до Батьківщини, до свого роду, – одна з головних цінностей, яку так важливо передати дітям, адже тільки так можна виплекати успішне майбутнє країни. І кожен знає, що дуже важливо ці зернята любові засіяти в маленьке серденько в дитинстві, і тільки тоді, ставши дорослими, ті серця не будуть байдужим. 

Зараз в Школі вихідного дня КМДШ ми готуємо новий сезон, присвячений знайомству зі скарбами нашої неймовірної  України, під назвою «Знай наших!». Наш формат – це інтегрований курс  занять-перевтілень, edutainment, навчання в умовних ситуаціях, направлене на засвоєння суспільного досвіду в усіх його проявах: знання, навички, вміння, емоційний розвиток. Наші заняття – це поєднання знань та фану, подача інформації в цікавій яскравій формі. 

Ми з командою дуже радіємо, коли до креативних занять також долучаються батьки, організовують дітям святкові дні, чи коли інші викладачі також креативно підходять до проведення своїх занять, тому з  радістю поділюся своїми ідеями про те, як можна цікаво подавати дітям традиційні теми з національно-патріотичного виховання. 

1. Фото-Квест «Природні чудеса України»

На занятті можна скласти невеликий довідничок з природними чудесами України, ознайомити дітей з кожним через яскраву презентацію. Заздалегідь на території квесту розмістіть ілюстрації цих пам’яток.  Дітей можна розділити на 2-3 команди і дати завдання – кожній команді знайти декілька цінностей. Команда має принести саме ті ілюстрацїї, які їй задано в завданні, інші не чіпати. Після активного квесту можна ще провести суперзавдання – розмістити ці пам’ятки на мапі та обговорити з дітьми їх літні подорожі Україною. 

 2. Ukraine Super Hero

Всі ми знаємо, як діти захоплюються популярними супергероями. Комікси просто розмітають з полиць, фільми Marvel є найкасовішими, в чому ж феномен? Дослідники-культурологи вважають, що секрет криється в міфічності. Тобто в американській культурі було відтворено героїв з надлюдськими можливостями за принципом стародавніх міфів, до яких людина тяжіє з колиски своєї історії та ще й подано це все через сучасну яскраву екшн-форму. 

А яких же неймовірних легендарних супергероїв має українська земля – наших запорізьких козаків! Чому б нам не знайомити дітей з ними в такій самій цікавій формі – про козаків існує безліч міфів та легенд. Чого варта тільки одна постать кошового отамана Івана Сірка, що на очах перетворювався у вовка, а кулі ловив зубами. Вороги називали його шайтаном, і не дарма, адже він провів 55 боїв і жодного не програв!  

Познайомте дітей з дивовижними легендами та фактами з життя українських козаків та запропонуйте їм створити яскраві комікси, шаблони до яких вже готовими можна знайти онлайн, а якщо трішки докласти зусиль, то можна їх оформити книжечками, діти будуть у захопленні! 

3. Код Нації: секретна мова вишиванок 

Діти обожнюють таємниці, різні секретики, а ще більше – розкривати та розгадувати їх. А в нашій культурі стільки символів закодовано – розгадувати і розгадувати! Спробуйте розкодувати з дітьми мову вишиванок. Зараз на свята ми традиційно вдягаємо вишиванку, і цінність своєї вишиванки для дитини значно виросте, якщо вона відшукає, що значить орнамент та кольори на її власній вишиваночці. З цієї теми теж можна зробити довідничок, адже кожен історичний регіон має свої неповторні традиції в вишивці. 

4. Велетні культури: знай наших 

Надзвичайно важливим та цікавим є знайомство дітей з видатними постатями, що прославили Україну на весь світ. Це завжди неймовірна історія, що стоїть за кожною особистістю. Окрім стандартних виставок можна влаштувати цікаві квести та вікторини. Наприклад,  створити меморі-гру з картками «Зірки спорту» і зпапропонувати гравцяв виконати завдання від кожної зірки (набивання м’яч, метання, фехтування та багаго іншого). 

У знайомстві з митцями можна підготувати картки і знайти відповідність митця і робіт. Чи розрізати ілюстрації картин (Наприклад, Марії Примаченко) на пазли і зібрати, дуже цікаво одразу змішати пазли декількох картин. 

5. Створити яскраві фотозони

Докладно про створення фотозон я писала тут.

Читай також Брейн-ринг з історії козацтва для учнів 8-9 класів

Поширити у соц. мережах: