Osvitanova.com.ua

Я придумала патріотичну гру, в яку можна пограти з дітьми на уроці історії чи географії, в таборі чи підлітковому клубі. Гра проходить у стилі відомої гри «Морський бій» і розрахована на двох людей, проте можна паралельно грати хоч усім класом, аби були пари). Учні отримують «поля бою» і малюють на них кораблики:



- 4 однопалубних
- 3 двопалубних
- 2 трьохпалубних
- 1 чотирьохпалубний

Вчитель має підготувати два пустих ігрових поля, де гравці будуть малювати кораблики, розрізані ілюстрації для наклеювання на «холості постріли» та одну не розрізану палітру ілюстрацій, щоб діти не заплуталися, де який малюнок. Не забудьте про клей! Крім того, всі стовбчики будуть замальовані в певний колір. На кожну клітинку в полі бою є цікава інформація про Україну на картці та маленька ілюстрація. Коли гравець не потрапляє у корабель, стріляє «мимо», то він дістає на цю клітинку картку з інформацією, читає і замість крапки «мимо» заклеює цю клітинку відповідною до картки ілюстрацією. Якщо ж гравець потрапляє у корабель, то стандартно «тоне». Гра триває до тих пір, доки всі кораблики не потоплені.

Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи. 1887 року (тоді Закарпаття належало Австро-Угорщині) з метою побудови залізної дороги інженери дізналися, що десь у цій місцині має бути центр Європи. Запрошені віденські вчені підтвердили здогадки та встановили геодезичний знак у вигляді бетонної плити, що засвідчував їхню знахідку. Варто зазначити, однак, що наш центр Європи зовсім не єдиний. Гіпотетичний центр залежить від способу вимірювання. Так, за сучасними вимірами, Угорщина, Естонія та Білорусь повноправно можуть стверджувати, що серце Європи знаходиться й в їхніх країнах. За більш давніми вимірами, але не менш повноправно, про це можуть заявляти Польща та Словаччина.

Найбільший та найпотужніший у світі літак було збудовано в Україні. Велетень Ан-225, також відомий як «Мрія», побудований у 1988 році на заводі імені Антонова. Літак внесено до Книги рекордів Гінесса за його 240 рекордів! Зараз Ан-225 орендують чимало країн світу задля вантажних перевезень, які не під силу жодному з існуючих наразі авіалайнерів, адже перевозить «Мрія» ні що інше, як пасажирські літаки! Декілька крил, хвости та фьюзеляжі — лише найменша частка вантажів, що їх транспортує Ан-225.

Станція метро «Арсенальна» — найглибша в світі. Її глибина становить 105, 5 м. Конструкція цієї станції так званого англійського типу – всередині станція має короткий зал, тобто відстань від ескалаторів до стіни невелика. Це єдина станція в українській столиці такого типу.

Видатний австрійський композитор Людвіг ван Бетховен присвятив дві симфонії українцеві. Ім’я щасливчика, на честь якого було створено два твори, – Андрій Розумовський, син останнього українського гетьмана. Андрій Кирилович Розумовський був гарним дипломатом і меценатом Бетховена. Майже все життя він провів у Відні, де й познайомився з композитором. Дружба між чоловіками стала причиною присвяти Андрієві Розумовському 5-ї та 6-ї симфоній.

В Україні є пустеля. І ця пустеля займає 210 000 га. Здивовані? Виявляється, що справжнісінька пустеля із височенними бахранами розташовується на Херсонщині, біля узбережжя Чорного моря. Піщаний масив має назву Олешківські піски. Потрапити туди можна проїхавши 30 км на схід від Херсону.

Український «Южмаш» (Дніпропетровск) виробляє найекологічніші ракетоносії в усьому світі! З їхньою допомогою до косомосу відправляють комерційні рейси.

Перший університет Східної Європи – Острозька академія на Рівненщині. Академія була заснована 1576 року князем Василем Костянтиновичем Острозьким. Серед випускників академії —Гетьман Петро Конашевич Сагайдачний.

Українська трембіта — це гуцульський духовий інструмент, що входить до Книги рекордів Гінесса. Спершу трембіту використовували зовсім не для музики, а як засіб зв’язку чабана із селом. Також за допомогою трембіти попереджали про небезпеку: особливі комбінації звуків попереджали гуцулів про лихо.

Чули про шлях «із варяг у греки»? Він проходив Україною і був одним із найбільших торгових водних шляхів. Мав протяжність 3 000 км, поєднував північ Київської Русі та Візантію.Цей шлях пролягав від Варязького (Балтійського) моря Фінською затокою по ріці Неві Ладозьким озером, далі річкою Волховом, озером Ільмень, рікою Ловаттю, потім волоком човнами до Дніпра, вплав на р. Дніпрі, потім Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул). Також маршрут ними мінявся — уздовж Одри до Кракова в Галичину через Звенигород, Пліснеськ, Галич.

Оноре де Бальзак одружився в Україні. Свою кохану, Евеліну Ганську, видатний письменник повів до вівтаря у місті Бердичів 1850 року. Весілля – не єдина подія, що пов’язувала французького письменника з Україною. У листі до Лори де Сюрвіль Бальзак поділився враженнями про Київ: «…Ось я й побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще раз…».

Хрещатик – одна з найкоротших головних вулиць країн у світі. Її довжина становить лише 1,3 кілометра. Простягається вздовж сходів, що сполучають Володимирський узвіз та Набережне шосе (біля пам’ятника Хрещенню Русі). За доби Київської Русі у струмку, що протікав через Хрещатий яр, хрестили дітей київського князя Володимира Святославича, а в 988 році біля місця впадіння цього струмка в річку Почайну відбулося історичне хрещення киян. Відтоді вся довколишня місцевість, включаючи Поштову площу і частину Михайлівської гори, стала відома як Хрещатицьке урочище. Назву «Xрещатик» або Велика Хрещатицька вулиця до 1869 року мала сучасна Набережно-Хрещатицька вулиця, тому що саме нею, за переказом, кияни в 988 році йшли на хрещення.

Новорічну пісню українського композитора Леотовича співають на всій планеті. Мова йде про «Щедрик» Леонтовича – одну з найпопулярніших новорічних пісень. Уперше виконана в 1916 році у Києві, мелодія рознеслася світом і вже 1921 року лунала в ньюйоркському Карнегі-Холлі. 2в Хто не ризикує, той, самі знаєте чого, не п’є. Українці створили найбільший у світі келих шампанського: його вага становить 23 кілограми, а його місткість – 56 літрів 250 мілілітрів.

Гасову лампу винайшли в Україні. Бориславські аптекарі Ян Зег та Ігнатій Лукасевич у 1853 році зробили всесвітньо відомий винахід. 2д Українець Юрій Бурдяк врятував життя Вінстону Черчіллю. За матеріалами Історичної правди, під час англо-бурської війни в Африці Черчілль потрапив у полон. Тоді він іще був просто журналістом. Бурдяк, який був командиром одного з загонів бурів, врятував майбутнього лідера Англії від розстрілу. На знак подяки останній забезпечив українцеві навчання в Оксфорді.

Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» та знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20м довжиною 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері у США.

В Україні можна почути, як «співають» піски. Серед піщаної коси на одному з рукавів Дніпра, біля річки Лапінки поблизу Нікополя, можна спостерігати природне явище, що називається співучими пісками. Унаслідок руху вітрового потоку над пустелею чи піщаним пляжем виникає своєрідний звук, схожий на свист автомобільних шин.

Вчені свідчать, що найдавніше поселення людини розумної знайдено на Межиріцькій стоянці. Там же знайдено карту, яка є однією з найдавніших карт, коли-небудь знайдених. Її вік – 15 000 років.

Україна має найбільшу кількість фахівців у галузі IT в Європі. Наразі 100 тисяч українських IT-працівників заробляють на життя програмуванням.

Одну з найвідоміших пісень у світі – Summertime у виконанні неймовірної американської співачки Елли Фіцджеральд – Джордж Гершвін написав під враженням від колискової «Ой ходить сон коло вікон» у виконанні Українського Національного хору.

Вважається, що українець Пилип Орлик створив одну з перших у світі конституцій. Документ створювався як договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом війська і мав назву «Конституція прав і свобод Запорозького війська».

Тарас Шевченко – діяч культури, який має найбільшу кількість пам’ятників у світі. Українському Кобзареві встановлено 1384 пам’ятники по всіх куточках світу. Тарас Григорович у вигляді римського патриція проголошує промову в Римі, у Бразилії його зображено молодим та з книжкою в руках, а в Польщі – зовсім юним хлопчиком зі свічкою.

Уперше на письмі слово «Україна» було вжито ще у 1187 році. «Країна, Вкраїна та Україна» було вжито в Іпатієвському літописі і набуло широкого вжитку серед українського народу в його живій і письмовій мові.За словами історика Сергія Шелухіна, перша згадка в літописі назви «Україна» пов’язана зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, який проявив себе наполегливим оборонцем не тільки Переяславщини, а й Київщини, Чернігівщини і українських земель взагалі від нападів половців. Таким чином, перша згадка назви «Україна» у Київському літописі відноситься до Південної Русі, тобто до Київщини, Переяславщини та Чернігівщини.

Державний Гімн України складається всього з шести рядків. До нього входять лише перший куплет та два рядки приспіву, адже решту тексту із закликами до «встати браттям в бій кривавий» було визнано Верховною Радою некоректними.

Неймовірно! На думку багатьох, море на заповідному острові Джарилгач — таке ж, що й на Мальдивах. Цей райський куточок розташований у 30 хвилинах морем від Скадовська, що на Херсонщині. Дивовижні пляжі з білим піском та прозорим блакитним морем, чисте повітря. Джарилгач — єдиний європейський заповідник, де мешкали мустанги, а нині — багата флора й фауна, занесена до Червоної книги. Кажуть, ще якихось пару віків тому барханами Джарилгачу мандрували верблюди. Назва острова походить від тюркського «обпалені дерева», а в грецьких джерелах Джарилгач відомий під назвою «остров Ахілла». В 1904 році на східному узбережжі острова було встановлено маяк за проектом французького архітектора.

В 1934 році в Парижі на конкурсі краси мов українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. Мелодійність же української визнана другою найгарнішою серед мов світу, після італійської.

Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов ) і за кількістю носіїв займає 26- те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської. На території України більше 32 мільйонів осіб вільно спілкуються українською мовою. 3ж Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

З точки зору лексики найближчими до української мови є білоруська (84%) і польська (70%) мови.

Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю і дуже цінні. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

Перший друкований буквар, виданий українським автором, мав назву «Наука до читання й розуміння слов’янського письма». Він вийшов в світ у Вільні (суч. Вільнюс) в 1596 р. стараннями Лаврентія Зизанія. До книжки було додано словник, який містив 1061 слово.

Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

З дванадцяти лавр світу 4 знаходяться в Україні. Три православні та одна греко-католицька. Це Києво-Печерська лавра (Київ, існує з 1051 року), Почаївська лавра (Почаїв, Тернопільська область, існує з 1833), Свято-Успенська Святогірська лавра (Святогірськ, Донецька область, має статус лаври з 2004) та греко-католицька Свято-Успенська Унівська лавра студійського уставу (Унів, існує з 1898). Інші лаври: в Росії – 2, в Грузії – 1, в Польщі – 1, в Румунії – 1, в Палестині – 1, в Греції – 2.

Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

Україна входить до сімки передових виробників рослинної олії, картоплі, цукру та свинини.

Армії УПА поставили абсолютний рекорд, утримуючись на фактично окупованій території майже двадцять років. Технології та методи українських вояків вивчали навіть кубинські повстанці Фіделя Кастро.

В сучасній українській мові, на відміну від російської, збереглися давньослов’янські назви місяців: сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіють листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).

Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

У ході русифікації російськими чиновниками було спотворено безліч українських прізвищ. Так, український рід Чехів у ХІХ столітті став чомусь Чеховими. Дід А. П. Чехова ще був Чехом, і сам А.П. Чехов писав, що дід його – українець.

Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010 – 1054 н. е), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі.

Усі звикли до стереотипу, що в Україні існує справжній культ сала. Його їдять сирим, засолюють, смажать та навіть варять. Підрахували, що на рік середньостатистичний українець з’їдає 18 кг сала. Заклади, розраховані на туристів, радо підтримують цей стереотип і створюють спеціальні меню, присвячені виключно стравам з сала. Але насправді українці далеко не єдині прихильники сала. Салом охоче ласують в Литві, Польщі, Біларусі. Німець з’їдає 51 кг свинини на рік, в тому числі велику долю шпеку. В Італії в регіоні Тоскана спокон віку вживають лардо — типове добре просолене свине сало, витримане не десь-небудь, а в ваннах з карарського мармуру

Про Мертве море та його лікувальні властивості чули, певно, всі. Але далеко не кожен знає, що в Херсонській області є неймовірно солоне рожеве озеро, яке вважається залишком Лемурійського моря. Корисні властивості його води порівнюють із Мертвим морем та навіть стверджують, що українська його версія має кращий вплив на здоров’я людини.

Третій найвідвідуваніший у світі МакДональдз розташований у Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найжвавіших МакДональдзів світу.

Україна має найдовшу гіпсову печеру у світі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

У момент проголошення незалежності в Україні налічувалося 19,4 мільйона голів свиней, сьогодні їх менше вдвічі — 8,3 мільйона особин. Всупереч тому, що українці мають звання салоїдів, середньостатистичний житель країни вживає на рік усього 18 кілограмів свинини. Навіть німець з’їдає втричі більше.

У Київському музеї мініатюр можна побачити підковану блоху, троянду в чохлі з видовбаного волоса, зроблену з лусочок фарби й безліч інших робіт майстра Миколи Сядристого.

В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 мільярда тон або близько 11% від всього світового запасу.

Україна за власною ініціативою, відмовилася від третього у світі за величиною арсеналу ядерної зброї. У момент проголошення незалежності, на території України було розташовано більше тисячі ядерних боєголовок і ракет, третій за величиною ядерний потенціал після Росії та Америки. Боєголовки і ракети були передані Росії, бункери були знищені. У відповідь на це Україна отримала гроші за роззброєння, а також гарантії безпеки від ядерних держав.

Український пауерліфтер, Дмитро Халаджі, включений до Книги рекордів Гіннесса більше 20 разів. Один з його рекордів називається “Кузня диявола”, в якому Дмитро лежить на цвяхах і накритий 700-кг сталевою плитою, по якій б’ють кувалдами.

Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту в світі складає 86 кілометрів, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Українці – п’ята найбільш питуща нація в світі. Нас перепивають тільки молдавани, росіяни, угорці і чехи. Середньостатистичний українець старше 15 років у рік випиває 15,6 літрів алкоголю – на літр більше ірландця і майже на два норвежця.

За кількістю сонячних днів такий курорт як Ялта не поступається Ніцці та іншим середземноморським курортам. Більша частина України розташована в межах помірно континентального клімату, для Південного берега Криму характерний субтропічний клімат.

Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900—1961). Коли в 1954 році він побачив її на виставці, то сказав, що її роботи геніальні і порівняв її з відомою художницею Серафін Луіс.

Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів 6з Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Це третя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю). Бере початок з болота Аксеннінський Мох на південних схилах Валдайської височини, впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. 65% площі басейну ріки знаходиться на території України.

Україна — це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю). Поруч із Францією, Німеччиною та США — один з найбільших виробників цукрового буряка, випереджуючи таких сусідів як Польща та Туреччина. Входить Україна до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі. Входить до п’ятірки найбільших світових виробників меду.

Україна — це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі.

За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та приблизно 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3% населення Європи i 1% населення Землі.

П’ять українських об’єктів внесені до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО, які є видатними культурними і природними цінностями, що становлять надбання усього людства, це собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра, Ансамбль історичного центру Львова, геодезична дуга Струве і первісні букові ліси Карпат.

У 20 – 40-х роках було споруджено найбільші в Європі прискорювачі заряджених частинок, створено й впроваджено теорію зварювання під шаром флюсу (Є. Патон).

Іван Павлович Пулюй (1845—1918 рр.) — перший український фізик світового рівня, співзасновник рентгенології. Він домігся найвищої на той час якості Х-променевих фотографій, опублікованих у європейській пресі. А виконана у США одним з І. Пулюєвих електровакуумних апаратів рентгенограма вперше у світі зафіксувала перелом людської кінцівки.

Ігор Іванович Сікорський (1889—1972 рр.) — авіаконструктор, який на початку XX ст. розробив цілу серію нових моделей літаків (серед них — одні з перших у світі багатомоторні літаки «Гранд», «Руський Витязь» та «Ілля Муромець») та гелікоптерів.

Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі.

В місті Дніпро розташований один з найбільших заводів з виготовлення озброєння та космічної техніки. Саме тут було виготовлено перший в історії штучний супутник Землі, а його запуск вважається початком космічної ери.

Авіаконструктор І. І. Сікорський розробив безліч нових моделей літаків, однією з його заслуг є також винахід гелікоптера.

Одним з найбільш романтичних та унікальних місць в Україні вважається Тунель Кохання біля смт Клевань. Ботанічне диво розташоване у лісовому масиві на відрізку майже чотири кілометри та утворене сплетінням дерев та кущів, які утворюють коридор у формі арки.

Пилип Орлик першим встановив стандарт демократичного поділу владних повноважень між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади. На жаль, Пилип Орлик не зміг реалізувати проект незалежної Української держави, а його конституція, яку він написав у засланні, так і не набрала чинності.

 Українки найгарніші жінки в Європі.

Українці п’ють не «водку», а «горілку». Тоді коли «водка» означає «маленька вода», «горілка» від слова горить, адже горілка часто приправлена перцем.

В англомовному світі зазвичай говорять the Ukraine, вживаючи артикль. Але після отримання незалежності український уряд попросив забрати артикль з назви, аби підкреслити суверенітет країни. Вільям Тейлор, надзвичайний і повноважний посол США в Києві, який знав, що вживавння артиклю може ображати деяких українців, звернув увагу, що вживання такого артиклю підважує суверенітет країни (Вільям Тейлор, який очолював дипломатичну місію США в Києві з 2006 по 2009 року, поправив президента Барака Обаму, вказавши на те, що в сучасній англійській мові слід говорити in Ukraine, а не in the Ukraine. Як заявив Тейлор, «the Ukraine — це те, як росіяни називали цю частину своєї країни в часи СРСР… Зараз це країна, нація і визнана держава. Це просто Ukraine. Некоректно називати її the Ukraine, як багато хто робить»).

«Котлета по-київськи» зовсім не з Київа. Це французький делікатес 19 століття, який був привезений на схід аристократією, захопленою французькою кулінарією.

Хліб відіграє велику роль в історії України. Країна була колись відома як «житниця Європи», завдяки своїй потужній сільськогосподарській промисловості. Що згодом призвело до трагедії. За правління Сталіна колективізація і надзвичайно високі норми збору зерна стали основними причини великого голоду, відомого як Голодомор. У 1932 і 1933 роках загинуло 7,5 мільйонів українців. Голодомор визнано геноцидом українів у 25 країнах, в тому числі Україні, Австралії та Канаді.

Україна була ареною для багатьох трагічних подій в історії. На її території також відбувся Ялтинський конгрес у 1945 році, де Черчилль, Рузвельт та Сталін зустрілись, аби обговорити стан справ у післявоєнній Європі. Лівадійський палац, де відбувалась зустріч, був відкритий для відвідування як музей. Тепер Ялта знову стає частиною історії, оскільки вона знаходиться на території Кримського півострова, анексованого Росією у 2014 році. Крим – один з регіонів, які британський МІС не рекомендує відвідувати.

Чорнобиль — ще одне трагічне місце. Тут сталась найбільша атомна катастрофа. Територія на півночі країни тепер є центром зони відчуження, де залишились покинуті міста, що, в свою чергу, є об’єктом уваги мандрівників всього світу. Такі тури – власний ризик туристів, адже рівень радіації на цій території досі залишається небезпечно високим.

Українське місто Львів претендує на звання міста з найбільшою кількістю кавярень. Фіона Дункан, репортер Телеграфу говорить «хоча лвівяни сьогодні більше відомі через їх полум’яний націоналізм та релігіозність, їх місто має безтурботне, майже легковажне повітря. Місто наповнюнь студенти вищих навчальних закладів, будинки прикрашені у стилі ренесансу, бароко, сецесії. І всюди аромат кави з сотні кав’ярень зроблених у віденському стилі. Треба було лише були вийти з нашого готелю біля Опери та прогуляйтеся з натовпами уздовж центральної вулиці Львова, проспект Свободи, щоб дізнатися, наскільки розслаблене це місто».

Тут, звісно, не французькі Альпи, але в Україні є декілька гірськолижних курортів, зокрема «Буковель» в Карпатах, що має схили довжиною 55 км та 15 підйомників.

Столиця України м. Київ отримала статус міста-героя Радянського Союзу. Німці оточили місто в липні 1941 року, в кінці кінців, захопивши його в вересні, взяли понад 600 000 солдатів в полон. Незважаючи на те, що бій завершився перемогою Гітлера, у 1965 році місто отримало статус міста-героя за його оборону.

Українці неймовірні у прикрашанні яєць на Пасху – писанок. В різних регіонах є свої техніки та стилі оздоблюванні. Ця практика витіснялась Радянським Союзом, але традиція продовжувалась на півночі на півдні Америки, які були заселеними мігрантами з України.

Озброєну 16-метровим мечем та величезним щитом Батьківщину-мати складно не помітити. Тоді коли комуністичні символи та назви вулиць були заборонені у 2015 році, цю величезну 62-метрову статую залишили. Тепер вона є частиною Музею історії України у Другій світовій війні.

Українське узбережжя Чорного моря є дуже популярним місцем відпочинку. Завжди спокійне. Рівень вони у ньому не міняється.

Тут прийнято щоразу залишати чайові. Оскільки в ресторанах немає комісії за обслуговування, тут за правило залишати невеликі чайові після кожного прийому їжі.

Багато корупції. Дійсно зрозуміло,що є корумпований уряд - завжди можна заплатити гроші для вирішення проблем.

Є релігійний поділ між Заходом та Сходом України. Складний поділ на католицизм і православ'я, що мають різні сфери впливу.

Незалежно від того, скільки зупинок ви проїхали чи скільки часу провели у громадському транспорті, ціна буде однаковою. В інших країнах вартість залежить від кількості зупинок, дня тижня та регіону.  

Українці доїдають все, що на тарілках. Це дуже схоже на китайську культуру – не витрачайте їжу!

 В Україні пряне пиво не гостре, а солодке.

10а В Україні можна обміняти валюту на кожному місці. Обмінники є скрізь – просто переконайтеся, що вибраний обмінник не з низьким обмінним курсом! 

10б Місткість громадського транспорту перевершує нашу уяву. Рекомендуємо покататися громадським транспортом в годину пік. Ви будете вражені тим, скільки людей може перевезти автобус!

10в  За основу знака герба сучасної України, який ми знаємо, взято знак з монет Володимира Великого.

10г Принципи популярної у світі боротьби айкідо: «Хто діє проти мене – той діє проти Бога« базуються на внутрішньому девізі козаків-характерників, що були представниками Запорізької Січі: «Коли супротивник тільки вирішив на мене напасти, він вже переможений».

10д Українці – народ, який зберіг прагнення державності, хоча роками був позбавлений її. Втім з кожного періоду своєї історії ми винесли елементи, які утвердили цю державність. Від Київської Русі: тризуб, родовий знак Рюриковичів, Київ як столицю, гривню, як грошову одиницю, та назву Україна, яка вперше згадується в Іпатіївському літописі від 1187 року, а також християнство 988 року.

10е Старший за Єгипетські піраміді та Стоунхендж, поблизу Мелітополя у запорізькому степу знаходиться таємничий комплекс Кам'яна могила, який є однією з цивілізаційних колисок світу.

10є Наприкінці X століття у Києві з'явилася перша кам'яна церква Київської Русі – Десятинна церква.

10ж Україна – батьківщина нобелівських лауреатів: економіста Семена Коваля, французького фізика українського походження Жоржа Шрапака та інших.

10з Одна з найкращих кінострічок світу – «Земля» Олександра Довженка. Цікаво, що у фільмі Вуді Аллена «Манхеттен» герої йдуть у кіно, щоб подивитися саме творіння Довженка.

10и Український художник Іван Марчук увійшов до сотні геніїв сучасності. Він посів 72-е місце в цьому рейтингу за версією британської газети The Daily Telegraph.

Джерела, які я використала 
https://ckp.in.ua/news/11623
https://bilyayivka.city/read/dosvid/40690/gotuemos-do-viktorini-do-dnya-nezalezhnosti-100-faktiv-pro-ukainu-yakimi-mozhna-pishatisya 
https://uaua.top/3853/
https://firtka.if.ua/blog/view/nejmovirni-fakti-pro-ukrainu-aki-malo-hto-znav49452

Читай також Брейн-ринг з історії козацтва для учнів 8-9 класів

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: