Osvitanova.com.ua

Уроки літератури в школі не завжди приносили задоволення. Кожен, мабуть, хоч раз доводив учителю, що цитатна характеристика героїв, м’яко кажучи, – не дуже. Багато творів зі шкільної програми вносять туди через культурну та інтелектуальну цінність, проте не через цікаву для школярів тематику. А от перечитувати їх у старшому віці – одне задоволення. Ми зібрали для тебе кілька порад, як заново відкрити і полюбити шкільну літературу.

Радимо тобі заново знайомитися з письменниками й поетами з їхніх біографій. Круто, якщо ти ще й розберешся в історичних подіях, які відбувалися під час їхнього життя, щоб розуміти контекст. Після цього можна братися за читання творів. 

Читай також: 100 перлів шкільних творів: “Енеїда” із запорозьким акцентом і Ліна Костенко, яка не тримала язик за зубами

Українська література

У дорослому віці знайомитися з українськими літераторами цікавіше. Можна не обмежуватися текстами в шкільних підручниках. Адже в них не пишуть про надзвичайних жінок Шевченка, про те, що Франко перекладав біблію, але був атеїстом, і не радять ознайомитися з листуваннями Лесі Українки (а дарма).

Поезія Шевченка

Зізнаємося, навіть у дорослому віці вірші Шевченка можуть навіяти тугу й сум, але зрозуміти їх набагато легше. Суспільно-політичні події з творів Кобзаря перегукуються із сучасними. Такі порівняння допоможуть тобі розібратися з власною позицією та ідентичністю, коли з усіх медіа навколо лунає різна маніпулятивна інформація. Найкраще в читанні Тараса Шевченка після школи те, що більше не потрібно сприймати його як твори сироти-кріпака. Бо їх написав представник української інтелігенції, який, окрім краси села, порушував теми рівності, фемінізму та інші суспільні проблеми, які близькі й нашому поколінню.

Іван Франко «Сойчине крило»

Івана Франка радимо читати хоча б за чудову мову, якою він пише. У «Сойчиному крилі» ти прочитаєш про стосунки між людьми, пошуки кохання, втрату та віднайдення надії. Кожен із нас шукає щастя, інколи воно під самим носом – варто лише розплющити очі. Франко показує, що інколи, тільки втративши щось, ми розуміємо його цінність. Тож не втрачай можливості прочитати зайву книжку!

Читайте також: Добірка освітніх коміксів для дітей українською

Михайло Коцюбинський «Intermezzo»

Ти ж пам’ятаєш, що означає назва твору? Це пауза. Така пауза часто потрібна, зважаючи на сучасний ритм життя. У новелі Коцюбинський розповідає про перебіг творчого процесу, емоційне вигорання та ділиться рецептом повернення до форми. Тому, якщо ти досі не можеш відійти від сесії, не встигаєш поєднувати роботу, університет і сон або хочеш викинути ноут у вікно, щоб більше ніколи не бачити «своїх фрилансів» – читай Михайла Коцюбинського.

Валер’ян Підмогильний «Місто»

«Той самий», перший урбаністичний роман набагато краще сприймається у студентському віці, ніж у школі. Більшість із нас покинули домівки й вирушили підкоряти великі міста, як і Степан Радченко. Він хотів вибитися в люди, розбирався з першими коханнями і змінювався. У студентські роки через це проходить кожен із нас. Радимо тобі читати «Місто», щоб учитися на помилках головного героя, а не на своїх.

Поезія Михайля Семенка

Футуризм – напрямок цікавий і непростий, тому діти по всіх школах можуть трошки посміюватися з «осте сте бі бо бу». Вірші Михайля Семенка інші, він відкидає будь-які загальноприйняті норми. Чи не це більшість із нас робить щодня? Бери збірочку Семенка, щоб почитати в перервах між спробами змінити світ.

Поезія Василя Стуса

Про Стуса останнім часом багато говорять, пишуть книжки та знімають фільми. Це все не просто так. У своїх віршах він був чесним, як і в житті. Радимо ознайомитися з біографією поета і його збіркою «Палімпсести», назва якої означає пергамент, з якого стерли первісний текст, щоб написати щось нове.

Читайте також: Українська література в аудіо: записи UA: Радіо Культура для підготовки до ЗНО

Світова література

Світову літературу в школі часто вважали цікавішою і читали з більшим задоволенням. Проте часу на те, щоб прочитати повністю всі твори, могло не вистачати. Зараз саме час це виправити.

Альберт Камю «Чума»

Кажуть, що останнім часом «Чуму» почали перечитувати люди по всьому світу. У цікаві часи живемо, чи не так? У романі показано рух опору Європи проти нацизму. Проте автор зазначив, що образ чуми означає ще й взагалі все зло на світі. Читай Камю, щоб зрозуміти цінність спільноти та переконатися, що ми все подолаємо тільки разом.

Франц Кафка «Перевтілення»

З висоти дорослого життя шкільні проблеми здаються не такими серйозними. А от подорослішавши, кожен із нас хоч раз відчув себе зранку велетенською комахою. Чи то під час сесії, чи коли на голову тисне десять проєктів, які треба було зробити на вчора. Саме для таких ситуацій у цій добірці Кафка. Читай оповідання, щоб не втратити індивідуальності!

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Антуан де Сент-Екзюпері писав, що всі дорослі спочатку були дітьми, але мало хто з них про це пам’ятає. Перечитати «Маленького принца» варто для того, щоб заново відкрити для себе цю книжку й відшукати там ще не видимі дитячому оку сенси. Автор там шукає відповіді на питання: що таке життя і смерть, любов, дружба, вірність. Тому, якщо хочеш почитати щось філософське, тобі до Екзюпері.

У школі багато предметів здаються непотрібними й нецікавими. Зокрема деякі твори з програми літератури. Проте потім виявляється, що з ними треба ознайомитись хоча б для підтримки бесіди з новими друзями, колегами чи викладачами. Радимо перечитувати шкільну літературу або ж, якщо вже так склалося, познайомитися з нею вперше в дорослому віці.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: