Більше вітамінів і менше вуглеводів. Як в Україні оновлять меню для школярів

В українських школах розпочнеться реформа харчування для дітей — у меню зʼявиться більше вітамінів і стане менше вуглеводів.

Про це в інтервʼю ТСН. Тиждень розповіла дружина президента Олена Зеленська.

За її словами, зараз безліч шкіл пропонують учням низьку якість приготовленої їжі і «жахливе обслуговування». За планом, буде розроблена класифікація шкіл, а держава надаватиме різну допомогу.

«У багатьох країнах є ця державна програма, тобто дітям примусово кожному у руки дають стакан молока, і вони випивають. Якщо у нас буде програма Яблуко для дитини, у нас яблука просто гниють на західній України. Їх немає куди продавати, їх дуже багато. Багато дорослих навіть не розуміють, чому котлета з кашею кожного дня — це погано. У понеділок — добре, а у вівторок давайте ще салатик якийсь додамо», — зазначила Зеленська.

Сучасна їжа

Проблема харчування дітей у школах — багаторівнева. Протягом багатьох років не на локальному, а на державному рівні цим ніхто не займався, проте зараз рух в напрямку зміни меню для школярів триває, зазначив в коментарі Радіо НВ шеф-кухар, експерт та консультант з кулінарних питань Євген Клопотенко.

Він впродовж двох років займається покращенням якості харчування у шкільних їдальнях. Раніше Клопотенко презентував книгу з рецептами корисних та смачних страв, її згодом рекомендували у МОЗі та Міносвіти.

Тепер до проекту реформування шкільного меню, розповів Євген, долучилася і дружина президента. Вони вже мали декілька робочих зустрічей, був створений план дій. А за тиждень має бути наказ Кабінету міністрів про зміну стратегії харчування у шкільних їдальнях та про те, що Міністерство охорони здоров’я бере на себе відповідальність за харчування дітей, розповів він.

«Програм покращення харчування ніколи не було, а зараз вона створиться. Дітям треба давати менше жирного, сучасну їжу. В ідеалі треба, щоб діти їли 70% овочів, 30% м’яса. Зараз це неможливо, але це прийде», — зазначив Клопотенко.

Надлишок простих вуглеводів

Як для дорослих, так і для дітей четвертину порції в межах здорового харчування повинна займати каша — це близько 150 грамів. Четвертина порції - м’ясо, риба чи яйця, і ще половину — овочі, зазначила в коментарі Радіо НВ дієтолог Юлія Поворознюк.

В меню шкільної їдальні також важливо включати перші страви: борщ, суп з квасолі тощо. Проте зараз, наголосила вона, потрібних пропорцій в школах часто не дотримуються, ще й додають шкідливих продуктів.

«Це дешеві каші. Порція каші велика, порції білка мало, в основному недостатньо. Додають або неякісні сосиски, ковбаси. І порція салату теж не надто велика. Якщо це буряк, його дають нормально, а якщо квашена капуста — трохи менше. Роблять надто солодкі компоти, надто солодкі чаї і плюс до того якась булочка — це надлишок вуглеводів», — наголосила Поворознюк.

Прості каші, окрім калорій, додала експерт, несуть в собі мало поживної цінності. Каші повинні бути цільнозернові - гречка, нешліфований рис, пшоно. Також в шкільному раціоні часто недостатньо жирів. Неправильне харчування та надлишок простих вуглеводів в раціоні дітей підвищує рівень цукру в крові, призводить до гіперактивності, ожиріння, знижує ендокринну функцію підшлункової залози, створює дефіцит поживних вітамінів та мінералів.