Osvitanova.com.ua

Захистити маленького глядача від згубного впливу – це не єдина причина, чому деякі мультфільми опиняються під забороною.

До цензури можуть призвести політичні ігри, релігійні погляди та особисті образи.

Як одна людина змогла заборонити всій країні дивитися мультфільм, чому Вінні Пух образив Президента КНР, через який мультфільм діти потрапили до лікарні та що не зможуть подивитися маленькі українці.

"Вінні Пух"

М’який і такий добрий "Вінні Пух" не вгодив одразу декільком країнам.

Спочатку цензурі піддали П’ятачка у Туреччині. У 2006 році влада країни вирішила, що порося ображає релігійні погляди маленьких мусульман. Адже свиня, згідно з Кораном, є забороненою твариною.

П’ятачка намагалися вирізати, потім ретушували у кадрі, але оскільки він є одним із головних героїв, мультфільм втрачав якість. Відповідно його заборонили.

Далі за "Вінні Пуха" взялися у Польщі.

Міські збори у місті Тушин проголосували за заборону зображень ведмедя. А все тому, що "у антропоморфного героя відсутні статеві ознаки і є схильність знаходитися без штанів у громадських місцях".

Востаннє до "Вінні Пуха" мали претензії у Китаї, а саме – президент Китайської Народної Республіки – Сі Дзіньпінь.

Справа в тому, що головний герой дуже схожий на пана президента. Відтак мережею почали поширюватися меми.

Аби не засмучувати китайського лідера, комітет цензури заборонив мультфільм до показу, а зображень ведмедя тепер не знайти у китайському інтернет просторі.

Отак жартували над президентом Китайської Народної Республіки

"Свинка Пепа"

Австралійці угледіли у мультфільмі смертельно небезпечні поради, в епізоді "Тоненькі Ніжки".

Ось як це було: поросятко Джордж знаходить у раковині павука Тоненькі Ніжки і починає з ним дружити. Джордж знайомить свою сестру Пепу з павуком, а потім і всю родину. Серія вчить бути дружніми і не боятися павуків.

Все б нічого, якби кожного року отруйні павуки не кусали 2000 австралійців. З огляду на це, комітет цензури дійшов до висновку, що нічого корисного дружба з павуком юному австралійцю не дасть.

Також Свинку Пепу часто пікетують у мусульманських країнах. Однак, від демонстрацій до заборони ще справа не дійшла.

"Губко Боб Квадратні Штани"

Мультфільм частково заборонений у 120 країн світу.

Кожен персонаж мультфільму має позитивні та негативні риси. Це мало б вчити маленьких глядачів толерантності.

Але! Багато негативних вчинків не несуть покарання, герої не вдаються до самовдосконалення, у мультфільмі є відверті сцени та насилля.

Окремої уваги заслуговує серія про самогубство, яка була знята з ефіру виробником.

"Сейлор Мун"

Шалено популярний японський мультфільм 90-х про дівчат-підлітків, які володіють супер-силою і стоять на захисті добра, показував лесбійське кохання.

Можливо для японців кохання дівчат Нептун та Уран було прийнятним, а от інші країни поставились до цього по-різному

Польща, Італія, Україна, Франція дублювали героїв як близьких подруг.

У США глядачам дали доволі химерну версію: Уран та Нептун – кузени з тісними сімейними зв’язками. При цьому зберігалися діалоги і сцени, а отже все виглядало так, що вони не просто лесбійки, а лесбійки з інцестуальним зв’язком.

Росія зайшла далі, заявивши, що Уран – чоловік, і найнявши чоловіка-актора озвучувати цю роль. Залишалося питання: що робить чоловік у жіночому костюмі.

"Паровозик Тішка"

Мультфільм для дітей віком від 3 до 7 років був заборонений в Україні з 2015 року.

Разом із кінострічками та серіалами, він потрапив до списку заборонених до показу через російську пропаганду.

"Покемон"

І знову японське аніме, але цього разу "Покемон".

Мультфільм не зазнав цензури хіба що в Україні.

В США та Британії до цензури призвела любов одного з персонажів до перевдягання.

Хлопець Джеймс, з ворогуючої команди "Рокети", має навіть спеціальну скриню, де тримає жіночі речі. В одній із серій він вирішує брати участь у конкурсі краси і хизується своїми фальшивими грудьми. Але не всі маленькі глядачі змогли це побачити.

Японське аніме часто забороняють у світі

На самій батьківщині, у Туреччині та деяких арабських країнах також заборонили одну із серій.

У епізоді "Електричний солдат Поригон" демонструється величезний вибух, який спалахує червоним і синім світлом, що робить цю сцену надзвичайно інтенсивною.

Ці яскраві спалахи блимали з частотою 12 Гц протягом приблизно 4 секунд на майже повному екрані, а потім протягом 2 секунд на повному екрані.

Глядачі почали скаржитися на погіршення зору, головні болі, запаморочення і нудоту. У деяких людей навіть були судоми і втрата свідомості.

Японське агентство протипожежного захисту повідомило, що в цілому 685 глядачів, 310 хлопчиків і 375 дівчат, були доставлені у лікарні.

Хоча багато жертв одужали під час поїздки на машині швидкої допомоги, більше 150 з них були госпіталізовані. Двоє людей залишалися в лікарні більше 2 тижнів. У невеликої частини дітей було діагностовано світлочутливу епілепсію.

"Том і Джері"

Популярний мультфільм, який знімали у 1940–1967 роках, наразі частково або повністю під забороною у всьому світі.

Насилля, паління, вживання алкоголю, відверті сцени сексуального характеру, расизм, а головне – відсутність покарання – ось перелік вад, що потрапили до цензури.

Якщо у мультфільмі Тому інколи й перепадає на горіхи, то Джері може знущатися над котом безлімітно.

За більш ніж півсторіччя мультфільм зазнав змін: сцени вирізали, героїв міняли, дубляж змінювали. Але сьогодні багато країн відмовилися повністю або частково від показу "Тома і Джері".

"Шрек"

Мультфільм "Шрек" показує знущання над тваринами, сцени насилля, має сексуальний підтекст, а Пінокіо користується жіночою білизною. Але, як не дивно, заборонений він лише в Ізраїлі. І то тільки друга його частина.

Причиною заборони став позов ізраїльського співака до суду. У одному з фрагментів звучить слово "to bobbit", пропонуючи позбавити одного персонажа важливих біологічних органів.

Дієслово з'являється після гучного в США випадку в сім'ї Джона Боббіта, якого дружина позбавила "гідності" за допомогою ножиць.

Автори дубляжу вирішили замінити цей пікантний момент на жарт про ізраїльського співака з надзвичайно високим голосом. Таким чином, мультфільм став заборонений не комітетом цензури, а позовом до суду. 

"Сімпсони"

Повна або часткова заборона мультфільму, який знімали з 1989 по 2017 рік, є чи не в кожній країні.

Неповага до старших, насилля, релігійні жарти, неповага до уряду, висміювання сімейних цінностей та багато іншого.

Багато серій зазнали змін, або були вирізані. Так, в Бразилії заборонена серія, де Ріо зображений як джунглі з мавпами, в ОАЕ Гомер не п’є пиво і не їсть свинину, в Росії Гомер не ловить покемонів у церкві, а у Нью-Йорку Гомеру не можна руйнувати торгівельний центр.

"Пригоди пінгвіненяти Лоло"

Мультфільм "Пригоди пінгвіненяти Лоло" заборонений у США. Вирок: не відповідає менталітету американських дітей.

Аби адаптувати мультфільм до американської аудиторії, з нього вирізали сумні моменти (включаючи смерть тата Лоло). А момент, де пінгвін-вчитель падає перед усім класом замінений: інші пінгвіни замість спокійно на це дивитися, кричать та сміються.

Таким чином, трисерійний мультфільм перетворився в односерійний з нелогічним і дивним сюжетом.

Поширити у соц. мережах: