Osvitanova.com.ua

У сучасному світі дедалі менше людей читають книги. Статистика свідчить, що 60% українців не прочитали за минулий рік жодної книги! В той же час відомі люди – Білл Гейтс, Марк Цукерберг, Воррен Баффет – постійно радять різноманітну літературу. І не просто радять – вони встигають читати десятки книг на рік. Як же їм це вдається?

В цій статті я не буду розглядати різноманітні техніки швидкого читання чи інші хитрощі, що дадуть змогу кожного дня читати по новій книжці. Натомість дам прості поради, як читати більше, ніж зараз.

1. Читайте скрізь

Де саме ви читаєте книгу? Ввечері перед сном? Чи лише в транспорті? Розширте цей список! Читайте, коли чистите зуби, готуєте сніданок чи чекаєте на когось. Більше «місць» для читання – більше прочитаних книг.

2. Читайте щодня

Інколи бувають дуже складні дні і ввечері здається, що сил зовсім немає. Однак це ніяким чином не повинно впливати на ваше читання. Так, у вихідні ви можете читати більше, ніж у будні, але ви повинні поставити собі за мету читати щодня.

3. Читайте книги, а не соцмережі

Скільки разів на день ви заходите в соцмережі? Не тому, що вам прийшло повідомлення, а просто поскролити стрічку. Інколи новини закінчуються, а ви все рівно продовжуєте сидіти в мережі. Я в жодному разі не закликаю відмовитись від соцмереж! Це також ресурс інформації, ще й досить актуальної. Однак скролити стрічку можна набагато рідше, а коли виникає таке бажання – відкладати смартфон і брати до рук книгу.

4. Читайте те, що подобається

Часто бажання читати відбивають нецікаві книги. Але проблема не в книгах. Проблема в тому, що вони не співпадають з вашими смаками. Байдуже, що книгою захоплюється весь світ: якщо вона не відповідає вашим особистим вподобанням, не треба себе змушувати. Обирайте лише те, що приносить моральне задоволення або дуже корисне для вас.

5. Читайте різні жанри

Після того, як ви визначили, що вам подобається, «поділіть» вподобання на жанри. Нехай у вас вдома (чи в онлайн-бібліотеці) завжди буде добірка літератури «що почитати далі». Будьте гнучкими і обирайте різноманітні книги. Не потрібно робити акцент лише на навчальній чи художній літературі. Прислухайтесь до себе: якщо хочеться відпочити – можна взяти щось розважальне, якщо потрібно налаштуватись на роботу – щось мотиваційне.

Ставтесь до читання як до спорту. Адже якщо у спорті ви можете підкачати тіло, то у випадку з книгами – підкачати мозок!

Поширити у соц. мережах: