Osvitanova.com.ua

Вибір професії – досить серйозний та відповідальний крок, який ми починаємо робити ще зі старших класів школи. Саме там ми вже замислюємось про те, які галузі знань та сфери життя нам імпонують більше, а які ми категорично відкидаємо. Незважаючи на всю важливість вибору, від помилок не застраховані навіть дорослі люди, не кажучи вже про підростаюче покоління. 

Отже, давайте розберемо основні помилки, яких можна припуститись при виборі професії та подумаємо, як краще їх буде уникнути.

1. Вибір професії «за компанію»

Дуже часто в школі, ще до переходу в 11-й клас, є діти, які точно визначились із майбутньою професією. Хтось обрав її свідомо сам, а комусь порадили, наприклад, батьки. І дуже часто цей хтось може виявитись другом чи першим коханням, з яким ну дуже не хочеться розривати стосунки і бачитись менше після закінчення школи. Таким чином професія, спеціальність та університет, а згодом і робота обирається просто «за компанію», що призводить до плачевних наслідків.

Рішення: будь-яка дружба або кохання не стане слабшим через навчання у різних університетах на різних спеціальностях. Звичайно, за умов, що це вірний друг та справжнє кохання.

2. Вибір престижної професії

Ще одна помилка, якої дуже часто припускаються абітурієнти – обирати те саме, що й всі або іншими словами «престижну» професію. Зараз ми розгрібаємо наслідки «престижності» економістів та юристів, адже такими чудовими, а головне потрібними корочками можуть похвалитися всі – від офіціантів до таксистів, від косметологів до фітнес-тренерів. Що престижно зараз? Хлопці обирають IT, дівчата – шоу-бізнес чи філологію. Але чи потрібні країні стількі айтішників через 5 років. Це велике запитання.

Рішення: не дивитись на те, що популярне саме зараз, а намагатись проаналізувати актуальність професії, як мінімум через 5-10 років, та обрати те, що до вподоби, а не віддавати данину моді.

3. Ототожнення навчального предмету з професією

Любиш писати твори – природжений журналіст. Обожнюєш математику – тобі точно дорога до економічного університету. Твій улюблений предмет інформатика? Так, росте айтішник в родині. Ні, ні і ще раз ні. Ототожнення навчального предмету з професією ще одна з розповсюджених помилок при виборі професії. Навчальний предмет, який викладається у школі абсолютно не є відображенням професії, тим паче не відповідають дійсності і стереотипи, які існують у суспільстві. Журналіст не лише пише статті, економіст не лише вирішує певні математичні задачі, а айтішник не лише виконує той базовий набір завдань, що дають у школі. 

Рішення: навіть, якщо вам подобається певний предмет, то спробуйте подивитись ширше. Що саме вам подобається у цьому предметі? В яких професіях можна ще використовувати ці навички? А що ще роблять представники цих професій? Чи подобаються вам їх інші обов’язки?

4. Ототожнення професії з певною людиною, яка подобається

Захоплюєтесь братом, який в 30 років вже має успішний бізнес? Чи може ваш батько дуже гарний лікар, до якого їдуть зі всієї України? А може ваша мама чудовий піарник, що має велику кількість задоволених клієнтів? І подивившись на їх приклад чи приклад Білла Гейтса, Марка Цукерберга чи Тоні Роббінса, ви вирішили слідувати їх прикладу і таким чином обрати професію? Це також помилка. Ви не знаєте, що саме їм подобається в їх роботі, які є складнощі у них, як вони досягли своїх висот. А тому якщо вам подобаються певні особистості, то не обов’язково мати таку ж роботу, як і вони.

Рішення: якщо та людина, з якої ви хочете брати приклад, вам знайома, то поспілкуйтесь з нею. Порозпитуйте її більше про роботу, обов’язки, що саме подобається чи ні. Якщо це відома особистість, то ви обов’язково знайдете книгу цієї людини, блог чи статтю на профільному сайті, де вона також розповідає більше про своє професійне життя.

5. Невміння розібратись в собі, своїх схильностях, здібностях та мотивах

Ви ніби і читали різноманітні книги, статті, блоги, і свідомо підходили до вибору професії, а все рівно у вас немає чіткої картинки щодо свого майбутнього, ви ще вагаєтесь, та не можете обрати якийсь один варіант свого професійного шляху.

Рішення: зверніться за допомогою до батьків. З ними завжди можна поговорити про своє майбутнє та отримати пораду. Також можете попросити їх записати вас до психолога чи пройти профорієнтаційний онлайн-тест. Це можна зробити навіть онлайн. Наприклад, така послуга є на профорієнтаційній онлайн-платформі ChoiZY.

Поширити у соц. мережах: