Osvitanova.com.ua

25 липня відбудеться презентація Alterra School – альтернативної школи з демократичним підходом у навчанні. Її співзасновник Святослав Вікторенко в інтерв'ю розповів нам, чим обумовлений високий попит серед батьків на «інше» навчання і як його школа допомагає в становленні вільної особистості дитини.

Поняттям «альтернативна освіта» читачів сайту не здивуєш. Розкажи, чим ваша школа відрізняється від інших альтернативних шкіл України?

Ставлення людей до освiти поступово змінюється. Батьки стали розуміти, що їх більше не влаштовує той підхід до навчання, який вони пам'ятають ще зі свого дитинства. Для багатьох стали неприйнятними, ні зміст, ні форма освіти, які пропонує масова школа. Приватні школи пропонують вибір з більшої кількості послуг і кращу якість, можливість бути замовниками, а не слухняно слухати всі вказівки школи, які часто поширюються не тільки на дітей, а й на батьків. Але приватні школи все ще залишаються в тій же системі, з тими ж цілями, хоч і з кращими умовами.

В альтернативних школах можна знайти величезну різноманітність підходів і вибрати для себе те, що відповідає цінностям сім'ї і розуміння цілей освіти.

Наша школа – це ком'юніті дітей і дорослих, в якому немає ні начальників, ні підлеглих. Ми разом працюємо над загальними завданнями в різних проектах, даємо можливість дітям знайти свої цілі і досягати їх. Ми створювали свою школу навколо таких цінностей: 

екологічність, в першу чергу в людських відносинах і до світу в цілому;  практичність – немає сенсу вивчати відірвані від реальності абстракції. Практичні навички, які дають дітям упевненість і реальні можливості, є дуже важливими; свобода – неможливо здійснювати чужі, нав'язані цілі з тією ж силою і мотивацією, як свої власні. Для повноцінної реалізації свого життя людина повинна бути вільною, і ми допомагаємо дітям в цьому.

У нашій школі немає звичних класiв. Діти працюють в різновікових командах по 8-10 чоловік. Місцем занять може бути як навчальна кімната, так і вулиця. Приблизно раз на тиждень діти ходять на екскурсії, які самі обирають.

В нашій школі в дорослих стоїть інше завдання. Якщо в звичайних школах роль дорослого «нести» знання і контролювати їх відтворення, то в нашій школі дорослий допомагає дитині в нарощуванні власних знань, допомагає працювати з інформацією, допомагає визначитися з завданнями і створити власний план розвитку, підтримуючи дітей і даючи зворотній зв'язок.

А як ви прийшли до ідеї відкриття власної школи?

Так вийшло, що засновники нашої школи – психологи, які дотримуються гуманістичного підходу, та які пов'язали своє життя з освітою. Спочатку ми працювали і в державних, і в приватних освітніх установах. Було очевидно, що те, що відбувається в цих місцях, далеко від ідеалу. І часто ці умови просто не підходять для повноцінного розвитку дітей. Тому стали придивлятися до альтернатив. Коли ми познайомилися, виявилося, що у нас схожі цінності і уявлення, схожі орієнтири в освіті. Також ми вже були знайомі з різними демократичними школами в багатьох країнах, які дають дітям право на повагу і свободу. Стали думати, як зробити таку школу максимально відповідну до умов України. Розробили своє бачення.

Звичайно ми були знайомі з багатьма гуманiстичними підходами в освіті: Саммерхіл, Садбері Веллі, школа-парк Балабана, інтернат для дітей Корчака. Кожен такий проект цікавий та особливий, який розвивається в свій час та в своєму місці, але не завжди підходить для України. Те, як ми це бачимо, дає свої результати – наші діти активні та ініціативні, не бояться робити помилки і реалізовувати свої власні цілі.

Ми впевнені, що альтернативна освіта – це одна з умов не тільки розвитку щасливої ​​і вільної особистості, а й успішної країни. Ми бачимо безліч прикладів в інших європейських країнах і не боїмося вчитися у них. Звичайно, є безліч змінних: менталітет, виховання, характер. Але сьогодні, саме завдяки школі, ми зустрічаємося з батьками «нової хвилі” – людьми, які розуміють абсурдність і неефективність традиційної шкільної системи. Це люди з прогресивним європейським мисленням, для яких важливі не оцінки їхніх дітей або червоний диплом, а знання, практичні вміння і те, що їх дитина не буде піддаватися психологічному тиску або знущанням. Ми гарантуємо екологічне оточення кожної дитини.

За рахунок чого забезпечується така правильна психологічна обстановка в школі?

У нашій школі працюють не вчителі, а тьютори. Це люди, які супроводжують процес розвитку і навчання кожної дитини, будують разом навчальний план, де є не тільки академічні, а будь-які важливі для дитини завдання: навчитися кататися на ковзанах, зшити крісло-мішок, збільшити обсяг пам'яті, знайти нових друзів.

Тьютори – люди, які поділяють наші цінності, поважають і підтримують дітей, які захоплені розвитком і освітою, прогресивні в своїх поглядах. Їх завдання полягає також в тому, щоб допомогти дитині виявити і розвинути таланти. Багатьом здається, що це просто – запитати у дитини, що вона любить, і записати на секцію. Але ми працюємо трохи глибше – вчимо дітей відокремлювати свої бажання від бажань батьків і того, що нав'язує суспільство. Уміння слухати і чути свої потреби – це також навичка, якій варто вчитися.

Як проходить навчальний день у школі?

Шкільний день починається о 9 ранку, до 10 ми спілкуємося, п'ємо чай, поступово входимо в процес. З 10 починається робота студій, дві з яких проектні, а одна академічна. На проектних діти працюють над своїми планами і інтересами, час академічної студії ми приділяємо підготовці до контрольних, атестацій.

Потім у нас прогулянка, факультативи та різні цікаві активності для дітей. Обов'язково є і вільний час, щоб дитина навчилася розуміти «чого я хочу».

Які інноваційні методики навчання ви використовуєте?

Ми використовуємо багато різних елементів: ТРВЗ-педагогіку, перевернутий клас, інтелект-карти, підхід Монтессорі, STEM, SCRUM, арт-педагогіку та iнше. В залежності від завдання, ми обираємо те, що ефективніше працює. Особливе місце займає самоспрямоване навчання і тьюторство.

Які побоювання виникають у батьків і як ви з ними працюєте?

Багато батьків не бачили і не мають досвіду знайомства з альтернативним навчанням. Для нашого суспільства це дуже новий підхід, і він викликає побоювання. Ми даємо можливість спробувати, у нас є пробні дні.

Ми розповідаємо про те, що для нас є альтернативна освіта, та що в світі вона існує давно і дає свої результати. Всі знають про фінську шкільну систему, і що вона одна з найуспішніших у світі. Для батьків важливо, щоб діти отримали стандартні документи про освіту. Багатьох бентежить вільне відвідування проектних студій. Але правда в тому, що нам не доводиться змушувати або вмовляти дітей займатися проектною роботою, оскільки її ми завжди організовуємо з ними разом, для їх цілей та інтересів.

Ми хочемо, щоб наші діти максимально реалізували свій потенціал для себе і для суспільства. Чим більше дітей виросте з вільним мисленням, навичками здійснювати свої цілі, екологічним ставленням до світу, тим більш розвиненим стане наше суспільство. 

Уявіть, якщо таких буде хоча б 5 відсотків – це вже інший світ: вільний, толерантний, відкритий, усвідомлений.

У мене є YouTube-канал, де я розповідаю про своє бачення. Ми також часто проводимо лекції на цi теми, а ще відкриваємо нові школи в Одесі та Ірпені.

Розкажіть докладніше про нові школи.

Ми зустріли багато однодумців, які живуть в різних містах України. З кимось ми разом дуже давно, деякі приєдналися в цьому році. В Україні з'являється запит на альтернативну освіту. Зараз більшість таких шкіл зосереджено в Києві, але це потрібно не окремому місту, це актуально по всій країні. Думаю Одеса та Ірпінь це тільки початок. Люди, що живуть там, дали нам такий запит, тому школи обов'язково будуть з'являтися і в інших містах. 

Люди змінюються, країна змінюється, а система державної освіти змінюється дуже повільно. Часу на очікування немає, діти ростуть.

Як вступити до Alterra School?

Для того, щоб вступити в нашу школу потрібно прийти на презентацію і якщо концепція школи цікава – залишити заявку. Навчання в школі коштує 7000 грн. за місяць при оплаті всього року відразу. У вартість входить все необхідне: підручники, матеріали, додаткові заняття і так далі. Школа працює до 19:00, тому батьки можуть не переживати про те, чим займається її дитина після 7-го уроку, і не наймати няню окремо. Плюс все необхідне завжди зберігається в школі, дітям не потрібно носити важкі портфелі. А ще у нас немає домашніх завдань, тому батькам не потрібно сидіти до ночі над математикою.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: