Osvitanova.com.ua

Люди з аутизмом мають свій особливий світ, недоступний звичайній людині. Їм нелегко доводиться в соціумі, але реальні приклади з життя показують, яку відчайдушну боротьбу вони можуть вести самі з собою і наскільки бувають сильними і мужніми у відстоюванні своїх прав.

1. Бен Ікс (Бельгія, 2007)

Головний герой фільму «Бен Ікс» — юнак з синдромом Аспергера, який намагається пристосуватися до життя в соціумі. Але всі його старання закінчуються провалом — однокласники сміються і знущаються над ним регулярно. Молода людина з головою поринає у віртуальний світ, пристрасть до комп'ютерної гри, де йому немає рівних у майстерності. Поступово реальний і вигаданий світ тісно переплітаються в свідомості Бена і йому вже важко відрізнити дійсність від вигадки.

2. Моторошно голосно і вкрай близько (США, 2011)

«Моторошно голосно і вкрай близько» — фільм про одинадцятирічного хлопчика Оскара, який страждає на аутизм в легкій формі. Хвороба носить назву синдром Аспергера, при якому можна вести повноцінне існування в соціумі. Люди, які страждають цим синдромом, часто не можуть зрозуміти деяких людських емоцій. Історія починається з того, що Оскар втрачає батька, який гине під час скоєного терористичного акту в Нью-Йорку. Через рік після загибелі хлопчик натикається на послання, залишені загиблим батьком. Він починає власне розслідування, яке повинно привести до розгадки трагедії, що трапилася.

3. Адам (США, 2009)

«Адам» — історія молодої людини, яка страждає на аутизм. Головний герой фільму воліє спілкуватися з людьми дослідження космосу. В душі він все ж мріє зустріти кохану людину, яка змогла б розуміти його з півслова. І доля посилає Адаму рідну душу в особі дівчини на ім'я Бет.

4. Нелл (США, 1994)

«Нелл» — художня драма про дівчину, яка страждає на аутизм. Головна героїня фільму Нелл з дитинства нікого не знала, крім сестри-близнюка і матері. Жили вони в глушині, далеко від цивілізації. Через проблеми з промовою у матері Нелл навчилася розмовляти мовою незрозумілою звичайній людині. Дівчину випадково виявляють. Допомогти адаптуватися в незнайомому їй світі намагається лікар, який знайшов її. Але Нелл представляє особливий інтерес для науки, тому її хочуть використовувати для вивчення в лабораторних умовах. Між заступником і вченими спалахує справжній конфлікт.

5. Рай океану (Китай, 2010)

«Рай океану» — фільм про хлопчика-аутиста на ім'я Дафо. Йому 21 рік і головною його опорою в житті є батько, який трепетно піклується про нього. Але доля складається так, що батько дізнається про невиліковну хворобу, яка спіткала його. Лікарі ставлять невтішні прогнози: чоловікові залишилося всього два місяці. Переживаючи за майбутнє сина, він поспішає привчити його до самостійного життя, оскільки про Дафо нікому буде подбати. Але чи встигне герой здійснити це за такий короткий термін, відпущений йому?

6. Що гнітить Гілберта Грейпа? (США, 1993)

«Що гнітить Гілберта Грейпа?» — американська драма Пітера Хеджеса. Роль головного героя Гілберта Грейпа зіграв Джонні Депп, другим головним героєм став персонаж Леонардо Ді Капріо, який виконав роль Арні, який страждає на аутизм. Після смерті батька всі турботи про опіку сім'ї переходять на плечі Гілберта. Він змушений піклуватися про хвору мати і недоумкуватого брата, який за прогнозами лікарів скоро помре. Рутина затягує молоду людину в свій вир, і він не бачить ніяких перспектив на майбутнє, оскільки крім нього нікому піклуватися про рідню. Але все змінюється в одну мить, коли герой випадково знайомиться з дівчиною Бекі.

7. Темпл Грандін

«Темпл Грандін» — художня стрічка, знята за реальними подіями про жінку з РАС, яка довела всьому світу, що цей діагноз – не вирок. З дитинства Темпл вела відчайдушну боротьбу за нормальне існування в соціумі. Її нерідко відвідували напади паніки, які не давали їй спокійно жити. Одного разу, відвідавши ферму тітки, вона винайшла там спеціальний пристрій, що допомагає заспокоїтися тваринам, що зазнають тривогу. В той момент Темпл вирішила, чому готова присвятити своє життя. Вона стала провідною американською вченою, розробила бойні, в яких тварин не піддавали тортурам. Акторка Клер Дейнс, яка зіграла роль Темпл, стала володарем «Золотого глобуса» за кращу жіночу роль.

8. Я – Сем

Ця стрічка розповідає історію Сема Доусона, психічний розвиток якого знаходиться на рівні семирічної дитини. Подружка головного героя народжує від нього дитину, якого залишає на його піклування. Незважаючи на нелегку ситуацію, Сему вдається за допомогою знайомих піклуватися про дочку на ім'я Люсі. У дівчинки немає ніяких відхилень в психічному розвитку, вона росте здоровою, повноцінною дитиною. У семирічному віці Люсі починає випереджати батька за розвитком і це помічають оточуючі. Сема вирішують позбавити найдорожчого, що у нього є — його дочки, оскільки соціум вирішує, що він не може далі дбати про дівчинку самостійно. Для відстоювання прав в суді захисником чоловіка стає адвокат Ріта Вільямс, у якої є свої складтнощі у родині. Під час ведення непростої справи, вона сама отримає кілька життєвих уроків.

9. Мене звати Кхан

«Мене звати Кхан» — історія молодої людини по імені Різван, що страждає синдромом Аспергера. Головний герой залишає свою батьківщину — Індію і перебирається жити до брата в Сан-Франциско. Там він зустрічає дівчину Мадриду, в яку закохується. Родичі проти відносин Ризваном і Мадриді, але попри все молоді люди одружуються і живуть щасливо. Трагедія 11 вересня 2001 року стає головною причиною, по якій в їх сімейних відносинах виникає тріщина. Мусульмани стають ненависними в чужій країні. Мадрида залишає чоловіка. Різван не розуміє, в чому його вина і відправляється на пошуки коханої дружини, щоб її повернути.

10. Людина дощу

«Людина дощу» — фільм про аутизм і не тільки, який отримав високі оцінки як від кінокритиків, так і глядачів. Через рік після виходу, в 1989 році фільм був удостоєний «Оскара». Лауреатом престижної премії став і Дастін Хоффман, який зіграв роль брата-аутиста. У Чарлі помирає батько. Він упевнений, що вся спадщина перейде до нього в руки, як до єдиного найближчого родича. Але з'ясовується, що синові дістається лише старий автомобіль покійного. Герой дізнається про існування брата на ім'я Раймонд, який страждає на аутизм і знаходиться в лікарні. Чарлі не має наміру миритися з несправедливістю і збирається будь-яким способом завоювати спадок. Він ще не знав, що придбає щось більше, ніж гроші, зважившись на викрадення хворого брата. В голові Чарлі йде переосмислення людських цінностей, і він вперше в житті розуміє, що матеріальні блага не найголовніше.

{{read_more|Читайте також| 4434, 6244}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: