Osvitanova.com.ua

Чи можна гортати Instagram і готуватися до випускних іспитів? Ділимося корисними порадами, на які акаунти в соцмережі варто підписатися, щоб готуватися до ЗНО-2020, а яких варто уникати. Та як перевірити продукти по підготовці до ЗНО, які продають на подібних акаунтах.

Молодь, яка складає ЗНО, цінує соцмережу Instagram, тож ринок підготовки до ЗНО простягся і сюди. Акаунти транслюють релевантний контент з кожного предмету, а їхній продукт – це готові конспекти або посібники по підготовці до ЗНО. Це напасть – діти продають конспекти репетиторів, репетитори – конспекти дітей. Як правило, продукт дешевий, десь 100 грн. Але таких «самвидавів» дуже багато. Продають навіть готові відповіді до ЗНО, не адаптуючи їх до вимог, що змінюються кожного року – на обкладинці рік змінили і у друк.

Під час підготовки цього матеріалу я знаходила подібні акаунти з величезною кількістю підписників, але які зникли після завершення ЗНО-2019. Інші залишилися. Обрати та рекомендувати якісь з них, складно.

На що потрібно звернути увагу, перш ніж купувати подібні конспекти

1. Перевірити продукт на відповідність програмі. Не полінуватися та завантажити актуальну програму тестів ЗНО і ретельно перевірити, чи відповідає їй конспект, книга тощо. Етикетка нова, а контент може бути старим.

2. Наявність тестів в самих матеріалах. Більшість конспектів, які продаються в Інстаграмі, це – візуалізація тем та матеріалу, часто не структурована. Проте без тренажера тестів підготуватися до ЗНО неможливо. Лише так можна навчитися уважно читати запитання та правильно їх розуміти.

Але й якщо є тести, перевірити глибину інформації, спосіб подачі та чи в повному обсязі вона викладена з кожної теми в цих конспектах, батькам буде складно.

3. Наявність великих блоків теорії свідчить про поганий конспект. Такі матеріали не працюють, їх неможливо нормально опрацювати ні самостійно, ні з репетитором. Хороший формат подачі матеріалу – дозована теорія та практичні завдання, або тести поміж блоками теорії. 

Для статті я відібрала лише декілька акаунтів з різних предметів, де спосіб подачі інформації відповідає необхідним параметрам. І якщо дитина підпишеться і оточить себе подібними акаунтами – це також добре вплине на її знання.

@znoona200

@zno_mova2020

@zno_the_english_language

@znobiology

@geography_zno_online

@easy_zno_math_2020

 

Нагадаємо, Міносвіти визначило графік ЗНО-2020. Основна і додаткова сесії відбудуються з 21 травня по 17 липня 2020 року. Кожен зареєстрований учасник має право пройти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів, але результати лише з трьох предметів зараховуватимуть як результати державної підсумкової атестації. Учні мають обов’язково скласти українську мову і літературу, математику або історію України (на вибір учасника), і ще один предмет на вибір.

Загалом ЗНО відбуватиметься з одинадцяти предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Читай також Готуємось до ЗНО-2020 самостійно: 12 онлайн-ресурсів

Поширити у соц. мережах: