Osvitanova.com.ua

У видавництві Yakaboo Publishing виходять чотири захопливі книжки для дітей про природні стихії: Земля», «Вогонь», «Вода» й «Вітер». В оригіналі ці пізнавальні книжки для молодших школярів вийшли польською мовою у видавництві Muchomor. Авторка книжок та співзасновниця видавництва Анна Сковронська розповідає про «родзинки« своїх книжок та про співпрацю з українським видавцем в ексклюзивному бліцінтерв'ю.

Коли і як ви стали дитячою письменницею?

Я почала писати для дітей понад 10 років тому. Мої теми – наука та історія. Мені подобається писати, глибоко досліджувати, пояснювати. Я також проводжу майстер-класи в школах та бібліотеках, в тому числі й для українських дітей, які навчаються тут, у Польщі. Під час моїх зустрічей зі школярами завжди багато запитань, наприклад, чому дме вітер, чому замерзає солона вода, або чи є вітер на інших планетах…. Найчастіше діти питають мене про те, що я роблю для покращення екології. А найнесподіваніше запитання було про те, скільки я заробляю. 

Що особливого у книгах «Земля», «Вогонь», «Вода» й «Вітер»? 

Це особлива серія. У ній йдеться про важливі питання, іноді дуже складні, але пояснення написані просто, мовою, яка подобається дітям. Треба сказати, що деякі частини з книжки «Вітер« було навіть взято до польської шкільної програми з географії. Книги багаті на цікаві факти та чудові ілюстрації, де багато гумору та жартів. Батькам теж буде цікаво читати ці книжки!

Моєю ідеєю було показати, як «працює« природа. Дітей цікавлять зміни клімату, нестача води тощо, але вони часто не знають, як все влаштовано. Уявляю, що зараз українських дітей скоріше хвилюють інші проблеми, вони радше непокояться через інше, але я сподіваюся, що ця книга також принесе їм радість і знання.

Чим цікаве видавництво Muchomor?

У 2002 році четверо жінок, серед яких була і я, заснували незалежне видавництво Muchomor, а з 2006-го ми залишились керувати ним вдвох. Ми хотіли втілити нові, сучасні тенденції в дитячій ілюстрації та макеті. Наразі ми відомі як високоякісне видавництво художньої та наукової літератури. 

В основному ми робимо книги для дітей 3-12 років. Ми добре відомі своїми науково-популярними книгами, які написані простою та яскравою мовою з приголомшливими ілюстраціями та дизайном. Ми зробили кілька книжок дуже сучасних і незвичних для такого роду літератури. Філософія є ще однією важливою темою в наших книгах, і це теж те, що нас відрізняє.

Які стосунки склалися у Muchomor з Україною?

Ми видали книгу про Україну для польських дітей. Ідея виникла майже одразу після нападу росії на Україну. У нас було стільки талановитих українських художників серед біженців. У польських школах було багато українських дітей, і ми подумали, що було б чудово зробити науково-популярну книжку про культуру, історію, наукову мову та традиції України. Це зробили двоє українських художниць: Людмила Нікорич та Олена Михайлова-Родіна. Ця книга не про війну. Вона показує багату культуру, давню історію та чудову природу України. Ця книжка — подорож, насичена цікавими фактами, з якої юні читачі дізнаються більше про українські міста, архітектуру, легенди, ландшафт та про видатних українців та українок. 

Я б рекомендувала українським видавцям придивитися до книжок Muchomor. Особливо цікавими для ваших читачів мені здаються «Історія жінок« Касі Радзивіл, оскільки це чудова історія про те, що змогли зробити жінки від стародавнього Єгипту до ХХІ століття! Я б також порекомендував свою книжку «Енергія».

Я б дуже хотіла відвідати якийсь з українських книжкових фестивалів. У Києві я була лише один раз у 1999 році, тоді я працювала позаштатною журналісткою на польському телебаченні. Мені дуже сподобалася ваша столиця. Моїм колегам, видавцям з України, я бажаю видавати книжки й мати багато читачів попри війну. А всім українцям, маленьким та великим я бажаю Перемоги! 

ДОВІДКА: Видавництво Muchomor у цифрах та фактах

- У видавництві вийшло близько 200 книг;

- Книжки видавництва відзначені важливими книжковими нагородами та відзнаками від: Bologna Ragazzi Mention, Золоте Яблуко з Братиславської бієнале ілюстрації, відзнаки від Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги та Польського Товариства книговидавців;

- Книги та переклади видавництва є і у списку Премії імені Андерсена.

- Книжки Muchomor видавалися в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії (іспанською та каталонською), Латвії, Чехії, Україні, Хорватії, Китаї, Південній Кореї, Японії, В’єтнамі, Угорщині, Литві, Венесуелі, Австрії, Швейцарії. Тепер видається і в Україні.

{{read_more|Читайте також| 6320, 6303}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: