Osvitanova.com.ua

У вступній кампанії 2024 року зазначено, що зарахування до закладів вищої освіти після закінчення 11 класу може відбуватися на підставі результатів НМТ, співбесіди, творчих конкурсів або матурального іспиту. Також діти можуть вступити без складання НМТ до коледжів після 9 або 11 класу та опанувати бажаний фах у коротші терміни, адже коледжі здійснюють підготовку фахових молодших бакалаврів за всіма галузями знань та спеціальностей.

Фактично цього року конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня бакалавра здійснюватиметься виключно за результатами ЗНО та НМТ. Дійсні сертифікати – ЗНО за 2021 рік та НМТ за 2022, 2023, 2024 роки. Нагадаємо, що у 2024 році кількість необхідних предметів становить чотири (з яких три обов'язкових та один за вибором). Проте ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Пробного тестування також не проводитимуть. Але цьогоріч, у порівнянні з минулим, було суттєво скорочено перелік спеціальностей, які мають особливу державну підтримку (для навчання за контрактом) з можливістю вступу без результатів НМТ. Перелік актуальних спеціальностей можна переглянути тут.

Зокрема, у вступній кампанії 2024 року також не заплановано враховувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт. Під час зарахування абітурієнтів використовуватимуть лише регіональний та галузевий коефіцієнти. Натомість додатково будуть збережені раніше встановлені пільги для окремих категорій населення, в тому числі для громадян з тимчасово окупованих територій. Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький уточнив:

Як і минулого року, у 2024 році буде можливий вступ за співбесідою для осіб, які вступають з окупованих територій. Ми всі сподіваємося, що вже окупованих територій на момент вступу не буде, але якщо вони залишаться, то вступ з окупованих територій буде за співбесідою, а не за НМТ, як і цього року

За його словами, абітурієнти мають звернутися до відповідних освітніх центрів, які допомагають громадянам з ТОТ вступити до українських вишів.

Вступ без результатів НМТ

Зарахування без результатів НМТ можливе, але це не означає, що майбутні студенти взагалі не складатимуть екзамену. Певний перелік професійно-технічних училищ, приватних ВНЗ, навчальних центрів та недержавних академій мають спеціальності, котрі мало відповідають шкільним дисциплінам. Тому задля проведення офіційного зарахування абітурієнтів на навчання для них розробляють внутрішню систему оцінювання. Існує декілька способів альтернативного  оцінювання майбутніх студентів, серед них:

іспит;

написання мотиваційного листа;

співбесіда з приймальною комісією;

виконання завдань на творчому конкурсі.

Ще одна особливість кампанії 2024 року — вступникам на спортивні та мистецькі спеціальності окрім проходження творчого конкурсу, все одно доведеться складати НМТ. Натомість у державних фахових коледжах або приватних навчальних центрах майбутні студенти, які не здавали НМТ, можуть вчитися на дефіцитних технічних спеціальностях (прикладна механіка, електрозварювальник, пекар) або на недержавних курсах з IT-сфери, мовних програмах та ін. Більш розширений список професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах надано за цим посиланням.

{{read_more|Читайте також| 6317, 6284}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: