Osvitanova.com.ua

Сьогодні англійська справедливо вважається мовою міжнародною спілкування: вона є однією із семи офіційних мов ООН, а чисельність її носіїв сягає понад 1 мільярд осіб по всьому світу. Знання цієї мови на високому рівні відкриває перед людиною безліч можливостей. Це і безперешкодний туризм, і безбар’єрне спілкування з представниками різних країн, і доступ до будь-якої інформації, і можливість кар’єрного зростання або розширення власного бізнесу.

Однак опанувати цю мову до достатнього рівня багатьом учням заважає неправильний підхід до навчання. Вони продовжують вивчати мову, використовуючи застарілі методи вивчення англійської, наприклад, намагаються завчити всі граматичні правила або запам’ятати безліч нових слів зі словника. Але такий підхід швидше призведе до втрати інтересу до навчання і ніяк не допоможе школярам підготуватися до реальних життєвих ситуацій.

Дієві методики вивчення англійської мови пропонує Оксфордський університет. Цей заклад, що вже багато століть є одним із провідних університетів світу, відіграє важливу роль у розвитку науки й новітніх освітніх технологій. Його випускниками є відомі державні й громадські діячі, науковці, письменники, лауреати престижних міжнародних премій, що лише підтверджує світовий статут Оксфорду.

Саме тому «Ранок» обрав Project Explore від видавництва Oxford University Press як найкращий підручник, що допоможе учням легко й цікаво опанувати англійську мову. Секрет його популярності полягає в поєднанні нового й захопливого матеріалу з дієвою методикою вивчення мови, перевіреною багаторічним досвідом авторів підручника — Пола Шиптона та Сільвії Уілдон. Вони розробили цікаві завдання та історії, завдяки яким учні можуть без складнощів опановувати іноземну мову. У межах співпраці видавництв «Ранок» і Oxford University Press оригінальне видання адаптували спеціально для школярів з України й доповнили українським контекстом.

Як зазначає генеральний директор «Ранку» Віктор Круглов, найскладнішою частиною отримання ліцензії для випуску й адаптації підручника в Україні був етап перемовин, адже видавництво Oxford University Press переважно самостійно експортує свої видання на продаж в інших країнах. Загалом робота над проєктом тривала майже п’ять років.

«Це велика перемога для нас, що вдалося запевнити британських партнерів у доцільності випуску оригінальних оксфордських підручників, доповнених українським контекстом. Я дуже радий, що така можливість і таке право є саме у видавництва «Ранок». Це важливий крок, особливо на тлі загальної підтримки України з боку Великої Британії», — зазначив Віктор Круглов.

Сьогодні підхід вивчення англійської має базуватися на чотирьох основних принципах:

- комунікативному аспекті,
- використанні автентичних матеріалів,
- інтерактивності та
- індивідуальному підході.

Комунікативний аспект передбачає акцент на розвитку мовленнєвих навичок і вміння використовувати мову в реальних ситуаціях. Під час навчання також важливо використовувати автентичні діалоги й тексти, тобто «з життя», а не штучні приклади. Інтерактивність полягає у використанні різних застосунків, онлайн-ресурсів й інших технологій, що допомагатимуть швидше опановувати іноземну, а індивідуальний підхід — у врахуванні потреб й інтересів кожного учня. Усі ці принципи взяті до уваги авторами в підручнику Project Explore.

В його ж адаптації відповідно до програми Нової української школи брала участь команда професійних редакторів, методистів і вчителів, які працювали над доповненням підручника українським контентом. Крім цього, вони доповнювали, скорочували або переформатовували тексти, змінювали послідовність завдань, щоб українським школярам було легше сприймати навчальний матеріал. Так, редактори спрощували автентичні тексти на рівні лексики й синтаксису, а важливу інформацію подавали у вигляді таблиць, схем і списків. Завдяки цьому учні зможуть самостійно працювати з підручником. А ще додатком до нього є різні онлайн-застосунки із завданнями й відеоресурси, що підвищують інтерес до навчання.

Віктор Круглов зауважив, що «дуже важливо, що наші діти матимуть змогу безоплатно навчатися, а вчителі навчати за оригінальними підручниками, які раніше доводилося купувати за шалені кошти».

Project Explore стане корисним підручником для українських вчителів та учнів через свої особливості. Це зокрема:

актуальні матеріали, які відповідають реаліям сьогодення, а тому є цікавішими для учнів;

зручна структура з логічним і систематичним поділом навчального матеріалу, завдяки якому вчителі зможуть легко обирати необхідну тему для своїх уроків відповідно до потреб класу;

інтерактивні завдання, що покликанні допомагати учням розвивати навички спілкування, слухання, письма й читання англійською мовою;

доповнення підручника онлайн-ресурсами, які учні зможуть безперешкодно використовувати для практики й поглиблення своїх знань.

Цікавими для учнів можуть бути й захопливі історії, наведені в підручнику, та використання «кольорових» персонажів, а ще можливість самостійно працювати над покращенням своїх навичок.

Перевагою Project Explore є також і наявність різнотипних завдань, з яких учителі зможуть вибирати ті, які найкраще відповідатимуть потребам окремих учнів, що допоможе забезпечити індивідуальний підхід у навчанні. Враховуючи можливості окремих учнів або учнівських груп, учителі зможуть легко адаптувати викладені в підручнику матеріали для різних рівнів складності. Крім того, всі уроки розроблені за методикою Project з увагою до правил граматики й словника.

Корисним доповненням до підручника буде інтерактивна платформа іЗЗі від видавництва «Ранок». Вона є абсолютно безоплатною та допоможе вчителям в організації освітнього процесу. Наприклад, під час планування очного, дистанційного або змішаного форматів навчання та для перевірки виконаних завдань. На ній також розміщені вже готові різнопланові завдання для уроків, які можуть використовувати вчителі. Доступ до платформи іЗЗі може здійснюватися з будь-якого пристрою (телефон, планшет, комп’ютер) онлайн або офлайн. Крім того, вчителі зможуть отримати безоплатну методичну підтримку через Viber-групу, а ще конспекти уроків і презентації до них та орієнтовне календарно-тематичне планування.

Генеральний директор Віктор Круглов зазначив, що видавництво «Ранок» і надалі планує співпрацю з Oxford University Press.

«Зрозуміло, що буде продовження: і 8 клас, і 9, 10, і далі будуть. Розглядаємо лінійку для молодших класів. На стадії перемовин можливість поїздки вчителів на стажування та практику в Оксфорд. У нас дуже багато планів на видання книжок Оксфорду саме для України. Ця співпраця — великий успіх заради підтримки української освіти».

{{read_more|Читайте також| 6312, 5939}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: