Osvitanova.com.ua

Контриб'юторка ресурсу IMom Еббі Вотс (Abby Watts) поділилася своїм баченням, які якості сприяють всебічному розвитку дитини, і дає поради, як їх розвинути.

Чи Ви коли-небудь зустрічали дитину, здібності якої просто вражають вас? Саме такою дитиною для мене є Карлос. Цей 15-річний хлопець – чудовий музикант і учень. Послідовний у своїх переконаннях. Добре вихований. Я не перестаю дивуватися, як його батькам вдалося виховати таку всебічно розвинену особистість. Якби я не мала можливості спостерігати за тим, як він зростав і розвивався, я була б схильною думати, що він надлюдина чи має вбудований штучний інтелект.

Я хочу, щоб мої діти були цікавими й ерудованими, але я не хочу, щоб вони були такими, як Карлос. Я хочу, щоб вони були найкращими версіями самих себе. Є багато якостей, які, на мою думку, сприяють всебічному розвитку, але я виокремила п’ять, на яких хочу зосередитися. Ось ці якості, а також способи, як розвинути їх.

1. Вміння добре ладнати з людьми

Не плутайте це з «комунікабельністю». Вашій дитині не обов'язково бути найпопулярнішою дитиною в школі, щоб бути всебічно розвиненою особистістю. У мене є друг, який є класичним інтровертом, але коли він знаходиться серед людей, він слухає, ставить питання, усміхається і проявляє повагу.

Як розвинути: ви можете розвинути цю якість у своїй дитині, заохочуючи її цікавитися іншими людьми.

Дослідження Гарвардської бізнес-школи показало, що «люди, які ставлять більше запитань, більше подобаються своїм співрозмовникам». Якщо вашій дитині незручно починати розмову, потренуйтеся з нею.

Навчіть її ставити запитання на кшталт «Чи ти отримав щось хороше на Різдво?» замість того, щоб сказати: «Ти не повіриш, скільки ігор я отримав для свого Nintendo Switch». Дитина, яка прагне дізнатися про інших, може порозумітися практично з будь-ким.

2. Наявність різноманітних інтересів

Якщо ви запитаєте однокласників мого сина, чим вони захоплюються, багато хто скаже: «Майнкрафт!» (і мій син також). Відеоігри – це найдоступніший вид дозвілля. Звісно, відеоігри – це хобі, але якщо екран – це єдине, що цікавить вашу дитину, вона багато що втрачає.

Як розвинути: заохочуйте вашу дитину шукати можливості спробувати щось нове.

Ми майже проїхали скейт-парк, коли мій чоловік зупинив машину і сказав усім вийти. Наступну годину ми спостерігали за дітьми, які із запалом практикували катання на скейті. Коли ми повернулися додому, мої діти додали скейтборд до списку бажань на день народження. Шукайте речі, які можуть розширити світогляд вашої дитини та сформувати нові навички. Кулінарні курси, заняття з тенісу, набір для виготовлення браслетів зі знижкою... ви ніколи не знаєте, що може стати її наступним великим захопленням.

3. Наявність сильного морального компаса

Якось ми з сином разом читали підліткову книгу Джеймса Паттерсона. Головний герой сказав своєму синові: «Коли вони грають не за правилами...», його син враз завершив речення словами: «Ми залишаємося вірними собі та слідуємо високим ідеалам». Ми відірвалися від читання, щоб обговорити вибір на користь правильних вчинків, навіть коли інші цього не роблять.

Як розвинути: більше часу проводьте з дитиною у родинному колі.

Спільне читання, спільна вечеря, виконання справ по домашньому господарству… Все це – можливості обговорити та сформувати добру мораль і цінності. А сімейна єдність будує міцні емоційні зв'язки, які спонукають дітей приймати більш свідомі рішення.

4. Вміння розважатися

Озираючись на свій студентський досвід, я пам'ятаю тільки, як весь час ходила на пари, вчилася і працювала. Дівчата на роботі запитували, чи не хочу я кудись піти після зміни, щоб відволіктися від роботи, і я майже завжди відмовлявся. Впевнена, вони думали, що я трохи нудна та закомплексована. Та й гадаю, що я справді боялася розслабитися і повеселитися.

Як розвинути: не бійтеся показувати вашій дитині свій дитячий бік.

Сказати дітям «йдіть на вулицю і розважайтеся» не так ефективно, як відкласти роботу, щоб пограти разом в сніжки або спробувати відтворити трендовий танок з TikTok. Мама, яка вміє знаходити час на розваги, показує дітям, як важливо часом змістити фокус з рутини та просто весело провести час.

5. Розвинутий емоційний інтелект

Володіти розвинутим емоційним інтелектом (або EQ) означає «бути свідомим щодо почуттів». Дослідження психолога, письменника і наукового журналіста Деніела Гоулмана свідчать, що емоційний інтелект є більш значущим фактором, ніж рівень IQ для життєвого успіху. Дитина з високим показником EQ, як правило, добре вміє виражати власні емоції та слухати інших, а також демонструє самоконтроль. Хороша новина полягає в тому, що в той час, як IQ людини не змінюється протягом життя, її EQ може змінюватися!

Як розвинути: ви можете розвивати його у своїй дитині, розглядаючи її емоції як місток до вибудови спілкування з іншими людьми.

Коли я втомлена або розосереджена, або коли я не знаю, як впоратися зі складними емоціями моїх дітей, у мене виникає спокуса сказати їм, що їхні почуття недоречні й вони не повинні відчувати те, що вони відчувають. Легше сказати, що «все гаразд» або «це дурниця, про яку не варто хвилюватися». Але це ніяким чином не допомагає в налагодженні міцного зв'язку між вами та дитиною. Коли наші діти приходять до нас з відкритим серцем, це подарунок. Через дбайливе ставлення до їхніх почуттів та емоцій, ми можемо навчити їх робити те ж саме з іншими та розвивати їхній EQ.

За переклад з англійської дякуємо Галині Вселюбській

{{read_more|Читайте також| 6348, 5823}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: