Osvitanova.com.ua

За даними опитування U-Report Ukraine, понад 80% українських підлітків вважають проблему насильства в стосунках актуальною, а понад 60% — не знають, куди звертатися у таких випадках. Щоб допомогти підліткам захистити себе від ризиків у житті та мережі, Клуб Добродіїв у співпраці з Plan International створив освітній серіал «Особиста безпека підлітків» на платформі Дія.Освіта. 

Серіал опублікували з нагоди Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який відзначають 18 листопада. 

Він доступний за посиланням та містить 10 серій, кожна з яких розкриває окрему токсичну чи небезпечну ситуацію, що може трапитися з кожним підлітком у реальному чи віртуальному житті. 

Разом з журналісткою ютуб-каналу «Телебачення Торонто» Сашею Гонтар підлітки розбиратимуться, що таке булінг та шеймінг, як можуть виглядати домагання, на які червоні прапорці у стосунках звертати увагу та чому, наприклад, не варто відкривати «невинні» повідомлення від незнайомців у соцмережах.  

Під час війни ризики потрапити в небезпечні ситуації, повʼязані з насильством, збільшуються. Через загальний фокус на базових потребах виживання та безпеки, підлітки часом зостаються наодинці зі своїми переживаннями та іншими відчуттями. Такі проєкти важливі, щоб формувати у молоді свідоме ставлення до себе, а також і до оточення, проговорювати та показувати що є ок, а що ні, — Наталія Ковальчук, дитяча психологиня.  

Мета серіалу — показати підліткам, як визначити небезпечні маркери в стосунках у школі та  інтернеті, вдома та громадських місцях, а також, як реагувати на тривожні сигнали. Відтак кожна серія містить алгоритм виходу зі складної ситуації, практичні поради та корисні контакти служб чи сервісів, куди підлітки можуть звернутися за психологічною підтримкою або ж за захистом у випадку фізичної небезпеки. 

– Мене булили у школі за те, що я співаю на вулицях рідного міста, казали, що я хочу слави.   

– На вулиці я часто чую дивні присвистування та вигуки.  

– Я стала жертвою булінгу, мене били за надмірну вагу. 

І це лише частина досвіду підлітків-учасниць проєктів Клубу Добродіїв. Цькування у школах під час зважувань та медоглядів, насмішки над зачіскою та зовнішнім виглядом від однокласників — такі кейси покладено в основу багатьох серій.   

Ми часто чуємо від підлітків про пережитий досвід булінгу, отримання погроз, неприємне спілкування у соцмережах. Реалії життя сучасної молоді саме такі, тому наша задача — показати підліткам, як таким ситуаціям запобігати, справлятися з ними та де шукати підтримку. Цей серіал — не збірка правил, а інструмент, покликаний допомогти підліткам знайти вихід, розвинути відчуття власної цінності та навички, щоб протидіяти цим викликам, — Марія Тодорчук, засновниця та керівниця Клубу Добродіїв.

У сучасному світі важливо вміти берегти власні кордони. За даними Unicef, 24% дітей стали жертвами булінгу, а 48% нікому про це не розповідали. Ми створили освітній серіал, який допоможе українським підліткам зрозуміти, з чого починається повага до себе, своїх почуттів та потреб, — Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Освітній серіал «Особиста безпека підлітків» створено з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта за підтримки благодійного фонду «Клуб Добродіїв» та міжнародної гуманітарної організації Plan International.

{{read_more|Читайте також| 6195, 6193}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: