Osvitanova.com.ua

Нещодавно дослідницька агенція Info Sapiens провела опитування щодо читацьких звичок українців. Згідно з результатами, щодня читають 17% громадян, а це вдвічі більше ніж у 2020 році! Читання як регулярна дозвіллєва практика є притаманною для 52% дітей: щодня або кілька разів на тиждень вони беруть до рук книжки, тому що це захопливо та емоційно надихає (25%), щоб дізнатися нове й корисне (23%), щоб насолодитися улюбленим жанром або популярними новинками (18%) та для саморозвитку (17%). Поговоримо про читання книжок англійською як про можливість для дитини розважитись та одночасно покращити свої успіхи в опануванні мови.

Як обирати літературу іноземною, щоб не нашкодити мотивації дитини? Докладно про це розповідає провідний фахівець Першого Кембриджського центру, викладачка англійської з 15-річним досвідом роботи, яка спеціалізується на дитячому навчанні, Лідія Сімак, а добірка книжок за її рекомендаціями — від національної книжкової платформи Yakaboo.

Як батькам підтримати дітей в читанні книжок англійською мовою 

Перш за все, рекомендуємо батькам обʼєктивно оцінити захоплення своєї дитини. Чи любить вона читати загалом? Що саме читає? Як часто? Ці питання допоможуть зрозуміти вам, яких заходів необхідно вжити, щоб заохотити її сісти за літературу англійською.

Другий фактор, що впливає на підбір книжок та загальне бажання читати, — це, звісно, вік дитини.
 

До 6–7 років читати англійською самостійно навряд чи вийде, адже лише у школі дитина починає повноцінно опановувати цю навичку. У молодшому шкільному віці вперше зʼявляється інтерес до книжки. Батькам варто попрацювати над мотивацією дитини та в жодному разі не тиснути, якщо такого інтересу не виникло. У підлітковому віці заохотити до читання дитину, яка так і не полюбила цю справу, вкрай складно, а подекуди зовсім неможливо.

Однак, починаючи з 8–9 років батькам варто показувати малечі, що читати — це круто, цікаво і захопливо. З цим можуть допомогти:

правильно підібрана книжка, з урахуванням інтересів та захоплень дитини, спільне читання, де у вас буде можливість не лише дізнатись нову історію, а й обговорити її, перетворення читання на звичку: спробуйте встановити регулярний час для читання, наприклад, перед сном або після школи.

Не забувайте також хвалити свою дитину за її старання та досягнення у читанні. Позитивне підкріплення допоможе зберегти інтерес до читання!

Як і що читають англійською діти

Звісно, на дитячих рівнях pre-A1, A1 Beginner, A2 Elementary та підліткових B1 Intermediate, B2 Upper Intermediate варто обирати лише адаптовані рідери.

Оригінальна література може бути розрахована на дітей, проте йдеться або про дітей-носіїв мови, або про дітей-білінгвів, адже лише вони здатні у молодшому віці читати в оригіналі.

Одразу хочемо застерегти всіх батьків — «Гаррі Поттера» в оригіналі може прочитати лише дорослий з рівнем щонайменше C1, Advanced. Натомість книжка англійською для дитини 7-8 років схожа на літературу рідною мовою для віку 3-4 роки — і це нормально!

Нехай це буде коротка розповідь простими словами, але її зрозуміє і найголовніше — оцінить дитина.

При виборі книжок спирайтесь на вік та інтереси, а також обовʼязково візьміть дитину з собою до книгарні. Нехай у неї буде можливість подивитись ілюстрації, шрифт, обкладинку. Це також позитивно впливатиме на її залученість до читання.

Діти читають повільніше, ніж дорослі. Вікова категорія 6-10 років — дуже непосидюча, тож діти такого віку потребують частої зміни діяльності. Буде значно ефективніше, якщо ви перетворите читання з такими дітьми у гру, де самі братимете безпосередню участь.

У віці 11–12 років діти більш посидючі та зосереджені, аби регулярно читати книжки. Однак, обирати варто невеликі твори, які здатні захопити конкретно вашу дитину.

У підлітковому віці, 13–18 років, можна довірити повну відповідальність за читання дитині. Тож не буде зайвим, якщо обрану книгу прочитаєте і ви. Обговорення прочитаного може зблизити вас та залишити позитивні враження у дитини.

Кілька рекомендацій для малечі

Діти та підлітки не можуть читати оригінальні твори через брак знань мови. Отож, наші рекомендації стосуються лише адаптованої літератури.

На ринку широко представлені адаптовані рідери, тому батькам неодмінно буде з чого обрати. Ось лише кілька цікавих адаптованих книжок для дітей та підлітків, які ви можете знайти на Yakaboo відповідно до кожного з рівнів та віку.

Зверніть увагу: співвідношення віку до рівня актуальне, якщо дитина починає вивчення мови у 7 років.

Pre-A1 / 7 – 8 років:

Anthony Brown 'Tom's Birthday', Ladybird Reader

Це простенька книга про хлопця, який поспішав на день народження. Короткі, але дуже корисні фрази допоможуть збагатити словниковий запас дитини.


 

Anthony Brown 'My Mum', Ladybird Readers

Прості вирази, які допоможуть у майбутньому розповідати про свої вподобання та почуття, викладені у цьому рідері. Книга інтерактивна, а для кращого засвоєння виконуйте всі вправи разом з дитиною.
 

Thomas the Tank Engine’, Ladybird Readers

Рідер для початківців, допомагає дітям вивчати повсякденні фрази та зосереджується на лексиці, яку маленькі діти можуть використовувати у повсякденному житті. Простий текст і повторення сприяють розумінню, а вправи на говоріння та аудіювання розвивають впевненість у собі.

A1 / 8 – 9 років:

Henry James, ‘Washington Square’ Macmillan Readers

Класичний роман розповідає історію боротьби між донькою та її розумним батьком, який надмірно контролює її, з точки зору оповідача. Цю книгу часто порівнюють з творами Джейн Остін за чіткість прози та надзвичайну концентрацію на людських стосунках.

Роман змальовує Вашингтон-сквер та нижній Мангеттен наприкінці ХІХ століття і залишається незабутнім твором, за яким було знято кілька фільмів.


James Fennimore Cooper ‘Hawk-eye, The Pathfinder’ Macmillan Readers

Захоплива пригодницька історія багата лексикою для повсякденного вжитку. Це вже друга пригода розвідника та його друга, що відбувається у 1757 році на озері Онтаріо в Північній Америці. У книзі описане кохання, жахливі новини, війни та шпигунські пригоди. Тож сумно точно не буде!


Louisa May Alcott ‘Little Women’ Penguin Readers

Історія про бідну американську родину. Чотири сестри хоч і дуже різні, але разом вони наполегливо працюють і допомагають своїм батькам. Іноді їхнє життя стає щасливим, але часто дуже сумним, однак їм завжди допомагає родинна любов.

 

A2 / 9 – 11 років:


Susan Hill ‘The Woman In Black’ Macmillan Readers

«Жінка в чорному» — це історія про привидів, яку Артур розповідає своїм дітям на Різдво. Він описує будинок серед небезпечних боліт, де жінка в чорному з ненавистю в очах чекала і спостерігала за ним у тумані.
 

Chantal Veness & Coleen Degnan-Veness ‘The United States of America’ Macmillan Readers

Ця книга — інформативний та розважальний огляд американської історії, культури, традицій та спорту, а також пам'яток і людей, які зробили США великою державою.

 

B1 / 11 – 13 років:

Saroo Brielrey ‘Lion

Зворушлива історія маленького хлопчика, який загубився і через двадцять п'ять років знайшов дорогу додому. Як він опинився у Тасманії, живучи життям австралійця з вищого класу? І як у тридцять років, завдяки наполегливості, везінню та можливостям Google Earth, знайшов дорогу додому?..


Colm Toibin ‘Brooklyn

Історія кохання, втрати та жахливого вибору однієї жінки між обов'язком та особистою свободою. Захопливий текст з безліччю нових людей і речей, яких потрібно навчитися. Не оминув автор і тему суму за Батьківщиною. Коли головна героїня зустрічає когось особливого, Ейліс мусить зробити вибір між своїм минулим і майбутнім.

B2 / 13 – 17 років:

Yaa Gyasi ‘Homegoing

Фантастично-історичний роман Homegoing показує, як пам’ять про неволю вписується у душу нації.

Отож, читайте самостійно та привчайте до цього своїх дітей, адже захопливі історії з книг можуть навчити нас діяти правильно у реальному житті. А допомогти вам свою ідеальну книгу та покращити англійську допоможуть фахівці Першого Кембриджського центру та Yakaboo!

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 5770, 5286}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: