Osvitanova.com.ua

Дітям потрібні певні межі та правила. Проте іноді батьки надто часто кажуть «не можна». Щоб у дитини не формувалися комплекси, страхи, почуття провини та дефіцит емоційної підтримки, батькам потрібно розуміти що варто забороняти, а що ні. До табу входить фізичне та емоційне насильство над дитиною, а також ряд заборон, які абсолютно не потрібні сучасному малюкові. Батькам варто пам'ятати, що заборони мають бути логічними. Саме тому кожному з батьків важливо ознайомитися з переліком речей, які на думку MR не варто забороняти дітям, щоб вони виросли здоровими, щасливими та впевненими в собі. 

1. Висловлювати свої емоції

Батьки повинні зробити все для того, щоб дитина вміла і хотіла виражати свої емоції. Дозвольте їй насолоджуватися дитинством – бігати, стрибати, кричати та просто веселитися. В громадських місцях дитині, безумовно, слід стримувати свої емоції, проте вдома дозвольте їй залишатися собою та виплескувати енергію. За словами психологів, таким чином діти позбавляються від накопиченого стресу і розслабляються.

2. Самостійно їсти

Батькам набагато простіше швидко погодувати дитиною супом, заощадивши свій час і без ризику забруднити одяг. Проте дитині важливо вчитися самостійно їсти, формуючи прості, але такі відповідальні навички. Позбавляючи дитину кроку до самостійності, ви ламаєте цілий ланцюжок процесів, які потрібні для формування навичок самообслуговування. Тому не шкодуйте часу та сил, адже ви допомагаєте дитині робити свої перші дорослі кроки.

3. Допомагати батькам 

Не можна позбавляти дитину можливості допомагати батькам у звичайних побутових ситуаціях. Досить часто можна почути: «Не бери склянку! Проллєш!», «Не чіпай цю ганчірку», «Зараз упустиш!». Однак цими словами ви геть відбиваєте бажання малюка допомагати вам у побуті, тому не жалійтеся, якщо в майбутньому він не виявлятиме ініціативи і не пропонуватиме вам допомогу. Пам'ятайте, що допомагаючи вам, малюк почуває дорослим та потрібним. Якщо боїтеся, що він розіб'є вашу улюблену чашку, коли хоче віднести брудний посуд до раковини – дайте ті, що розбити не шкода.

4. Малювати фарбами

Багато батьків обмежують малювання фарбами, розуміючи, що цей творчий процес може закінчитися розмальованим столом, футболкою, руками чи навіть стінами. Але малювання фарбами – важливий творчий процес, який допомагає малюкові самовиражатися, розвиває креативне мислення, знімає стрес та заспокоює нервову систему.

5. Влаштовувати ігри з водою

Багато дітей люблять грати з водою, але батьки часто забороняють малюкові влаштовувати водні ігри через ризик влаштувати потоп. Не лишайте дитину цієї радості — виділіть певну зону, в межах якої можна хлюпатися, бризкатися, переливати воду з місткості в місткість. Так, цілком можливо, що дитина буде мокрою від маківки до п'ят, але задоволення, яке вона отримає від ігор з водою, того варте!

6. Стрибати по калюжах

Пам'ятайте, що позитивні емоції – заручини психічного здоров'я дитини. Не забороняйте малюкові насолоджуватися простими, але такими приємними речами, як шльопання по калюжах. Краще допоможіть йому в цьому! Купуйте яскраві водонепроникні чобітки та вибирайте на прогулянку одяг, який не шкода забруднити. Ви будете здивовані, як весело та радісно дитина стрибатиме по калюжах.

7. Висловлювати свою думку

Не заважайте дитині розвиватися та висловлювати свої бажання та думки. Пам'ятайте, що ваша дитина є особистістю, яка має право на власну думку. Не нав'язуйте свої бажання малюкові — ні під час вибору одягу, ні при виборі харчових продуктів. Навчіться прислухатися до бажань дитини, адже тільки так вдасться виховати впевнену в собі самодостатню особистість, яка вміє приймати рішення і нести відповідальність за них.

8. Не доїдати

Якщо ви не хочете, щоб ваша дитина в майбутньому мала харчові розлади, то припиніть насильно запихати в неї їжу. Особливо важливо чути дитину, яка не хоче доїдати останні дві ложки каші чи супу – вона сама повинна контролювати свої порції. Зробіть їжу задоволенням, а не тиранією з нападами агресії та істерики. А для того, щоб у дитини був хороший апетит, обмежте вживання солодощів та перекусів, а також частіше гуляйте на свіжому повітрі.

9. Спати з увімкненим світлом

Якщо ваш малюк боїться темряви – не ускладнюйте його стан вимогою спати в окремому ліжку з вимкненим світлом. Купуйте нічник і поступово привчайте дитину спати окремо від батьків. Не травмуйте її психіку!

10. Фантазувати

Навчіться розуміти, коли дитина бреше, а коли фантазує, адже це різні речі. Іноді вам може здатися, що ваш малюк зростає патологічним брехуном, проте важливо розуміти, що насправді дитина просто може фантазувати. Поясніть їй, що фантазії (ігри та її власний вигаданий всесвіт) можуть бути нормою, якщо вона не має нічого спільного з навмисною брехнею.

11. Гратись на спортивному майданчику

Звичайно, всі батьки турбуються про здоров'я своєї дитини та намагаються захистити її від небезпек, що чатують на кожному кроці. Проте вправи на дитячих спортивних комплексах дуже потрібні для фізичного та психічного здоров'я дитини. Поясніть дитині правила безпеки, вкажіть на небезпеки та підстраховуйте її, але не забороняйте активні ігри.

12. Торкатись предметів, що можуть розбитись

Вивчаючи світ, дитина може завдати чимало неприємностей батькам. Але важливо пам'ятати, що це природні та нормальні процеси, які розвивають малюка. Бажання доторкнутися, розглянути, спробувати смак – невіддільна частина розвитку. Розмовляйте з дитиною та пояснюйте, що з тендітними речами треба бути обережним, щоб не розбити та не поламати їх.

{{read_more|Читайте також| 5185, 2474}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: