Osvitanova.com.ua

Чи знайомі ви з явищем, з яким зіштовхується більшість людей, а насамперед жінки? Феномен меншовартості — це хибне відчуття, коли здається, що оточуючі розумніші, кращі та успішніші. Зазвичай ми порівнюємо себе з іншими, і як наслідок, відчуваємо, що поступаємося їм в усьому. Але як зрозуміти, що це ілюзія, і як із цим впоратися? Практичний психолог Ольга Токій, розповіла WOMO, як зрозуміти, що це ілюзія і як з цим впоратись.

Звичка оцінювати себе через призму соціальних мереж

Сьогодні соціальні мережі – це невіддільна частина нашого життя. Ми бачимо красиві фотографії, успішні пости та щасливі миті інших людей. Але пам’ятайте, що найчастіше, соцмережі — це штучний світ, де кожен демонструє лише найкраще. Тож порівнювати себе з ідеалізованим життям з Інтернету — хибно.

Постійна самокритика

Часто ми суворіші до себе, ніж до інших. Самі собі ми ставимо нереальні стандарти й потім розчаровуємося, коли не вдається їх досягти. Спробуйте ставитись до себе так само як ви ставитеся до друзів або близьких.

Недостатнє усвідомлення власних досягнень

Часто ми знецінюємо власні досягнення та успіхи, бо звертаємо увагу лише на чужі перемоги. Спробуйте вести щоденник власних досягнень, це допоможе вам бачити свої успіхи чіткіше.

Відсутність самоспівчуття

Самоспівчуття — це здатність ставитися до себе з розумінням та увагою, як до друга. Пам’ятайте, що кожен має свої труднощі і ніхто не ідеальний. Будьте ласкаві до себе.

Невміння ставити реальні цілі

Щоб подолати відчуття меншовартості варто ставити перед собою реальні та адекватні цілі й поступово рухатися до них. Не порівнюйте себе з іншими, порівнюйте себе із самим собою аби побачити своє зростання. Пам’ятайте, що у вас своє життя, а в інших людей — своє.

Страх звертатися за допомогою

Часом феномен меншовартості може стати серйозною проблемою та вплинути на ваше психічне здоров’я. У такому разі не соромтеся звернутися до психолога, який допоможе розібратися з деструктивними почуттям та знайти рішення.

 

Феномен меншовартості — це відчуття, з яким стикається купа людей, але ви можете його перемогти. Кожен з нас є унікальною персоною, що здатна на видатні досягнення. На шляху до кращої версії себе не забувайте цінувати те, що у вас вже є. Ви заслуговуєте на успіх і щастя так само як і оточуючі. Тож не порівнюйте себе з іншими, бо ви неповторні!

{{read_more|Читайте також| 5185, 2474}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: