Osvitanova.com.ua

Вклад українців у розвиток космосу: що почитати, послухати і подивитися та як розповісти про це українським дітям.

Без наших в NASA не було б ні Місяця, ні Марса!… Звісно, і Місяць, і Марс у небі залишилися б. Але дістатися їх людству було б проблематично – без винахідника Юрія Кондратюка, який розрахував оптимальну траєкторію польоту космічного корабля до Місяця і розробив теорію багатоступеневих ракет.

Неоцінений внесок голови ракетної програми СРСР Сергія Корольова, під керівництвом якого Юрій Гагарін вийшов на земну орбіту. А космонавт Леонід Каденюк пройшов підготовку в NASA і разом із зарубіжними колегами побував у космосі на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія».

За радянських часів внесок українців у розвиток освоєння космосу замовчувався. А зараз інформації стільки, що хоч греблю гати – невідоме відкривають для себе не лише діти, а й їхні батьки, і освітяни. 

До 12 квітня освітянка Валентина Мержиєвська і ГО «Валентність. Переосмислення» зібрали цілий калейдоскоп ресурсів і засобів. Усе для того, аби ви занурилися у космічну тему і допомогли розібратися у ній своїм учням і дітям.

Матеріали безплатного освітнього проєкту MemoryCraft до Міжнародного дня першого польоту людини в космос, створені ГО «Валентність. Переосмислення» за підтримки НПО Alight – це текст розмови, яку вам пропонується провести разом із дітьми, і модель паперової моделі-складанки, яку юні слухачі виготовлять під час вашої розповіді.

Залучення кількох каналів сприйняття – аудіального, візуального і тактильного –  дозволяє більш повно залучити увагу дітей і підлітків. А емоційне залучення, своєю чергою, дозволяє не лише глибше усвідомити, а й краще запам’ятати почуте. 

Такий принцип поєднання у навчанні сторітелінгу і  майстрування поширений в багатьох країнах. Його вже оцінили й українські учні – у рамках проєкту в школах і бібліотеках вже провели заняття до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, 8 березня тощо. Спробуйте і ви: усе, що вам потрібно – звантажити матеріали на ресурсі https://valencyrethink.blogspot.com/p/blog-page_98.html
і роздрукувати їх.  

Із подкасту «Валентність. Ниточки історії. Мрія» можна дізнатися про славнозвісний літак й історію українського літакобудування.

Канал «Космос та фізика» викладає складні речі настільки зрозуміло, що здатен надихнути вашу дитину на створення машини часу і колонізацію Марсу!

Творче об'єднання Tandem створює безліч цікавих та корисних матеріалів про таємниці космосу.

В цьому відео автори каналу розповідають про Сергія Корольова.

А тут про внесок українців у підкорення космосу (ці відео скоріш для старших школярів)

Давно відомо, що майбутнє створюють… письменники – спочатку у власній уяві, потім на папері, а згодом усе це втілюють у реальному житті. Не згодні? Перегляньте це відео і дізнайтеся, які з їхніх передбачень уже збулися! 

Взагалі якщо ви більше любите читати, ніж дивитися відео чи слухати подкасти – до вашої уваги книжки на космічну тематику. Школярам молодшого і середнього віку сподобається «Моя подруга з темної матерії» Кирила Безкоровайного
Старшим – свіжі, але вже нашумілі «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука.

Увесь перелік ресурсів міститься у телеграм-каналі «ГО «Валентність. Переосмислення» https://t.me/valency_rethink

Утім, тема космосу бентежна і багатогранна – як і він сам. Тож не обмежуйте себе! Створити власний перелік поживних джерел під силу кожному.   

{{read_more|Читайте також| 855, 3449}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: