Osvitanova.com.ua

2 лютого дитяча психологиня Світлана Ройз спільно з ГО «Смарт освіта» анонсували запуск нової гри «Скажи мені: сила запитань». Творці гри наголошують, що вона спрямовує до рефлексій та спогадів, дає ідеї для міркувань та може стати для рідних та друзів способом пізнати ближче один одного.

Грати можна з дітьми від 5 років, а кількість учасників не обмежена. Оскільки відповідати на питання можна й на самоті, це дає поштовх до самопізнання та відчуття власних ресурсів.

Гра «Скажи мені: сила запитань» містить по 17 карток у семи розділах, які охоплюють різні сфери життя. Загалом — 119 запитань. Основні теми: уява, взаємини, тілесність, поведінка, водночас запитання залучають різні канали сприйняття та півкулі мозку. Правила гри прості: кожен по черзі дістає картку, читає запитання та відповідає. Якщо хтось із гравців також хоче дати свою відповідь і ніхто не проти, то ділиться й своїми міркуваннями. У компанії можуть бути учасники різного віку, так навіть цікавіше, а якщо вони відчувають те ж саме, що і гравець-відповідач, то показують символічний жест, про який попередньо домовилися. Це важливо, аби відчути близькість, прийняти схожі та відмінні риси людей.

Авторка ідеї, відома українська дитяча психологиня Світлана Ройз розповідає:

«Зараз особливий час – коли близькість і довіра - це зцілюючі терапевтичні інструменти. І водночас, на те, щоб бути в близькому контакті нам може не вистачати сил. Стрес робить нас самотніми. І відновлювати безпечний простір відносин – з різними людьми, а ще із самими собою – одна з наших задач.

Коли ми ставимо відкриті питання – людина, яка знаходиться поруч з нами, не тільки відчуває інтерес до себе, вона відчуватиме й те, що ми готові інвестувати свій час і сили в відносини. Бо відкриті питання заохочують до гри  і потребують часу на усвідомлення.  Відповіді на них — більше ніж просто «так» чи «ні».

Карткових ігор багато. В нашій грі – акцент на ресурсності. Всі питання та практики – терапевтичні. Вони ретельно добиралися, щоб спрямовувати до рефлексій, але бути не травматичними саме зараз. Я дуже хочу, щоб ми відчули Силу щирих запитань, і кожне «скажи мені…» робило б нас ближчими, сильнішими, ресурснішими».

Галина Титиш зазначає: «Ця гра – вже п’ята розробка Світлани Ройз для дітей, вчителів та батьків, створена спільно з ГО «Смарт освіта» під час війни. Як і ця чудова новинка, інші наші проекти – «Твоя сила», «Картки сили», «Дихальні картки», «Обійманці» – розміщені у відкритому доступі. Ми прагнемо, аби між дорослими та дітьми було більше тепла, порозуміння і любові. Нова гра «Скажи мені: сила запитань» – прекрасний інструмент для цього».

Гру «Скажи мені: сила запитань» розмістили у відкритому доступі. Її можна завантажити за посиланням, роздрукувати та випробувати на практиці. ГО «Смарт освіта» теж планує незабаром  друк гри та її поширення серед шкіл та вчительства.

{{read_more|Читайте також| 5553, 4624}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: