Osvitanova.com.ua

Діана Житня-Кебас, психологиня, яка спеціалізується на психології підлітків, відповіла на зазначене в заголовку питання – чому ж підлітки приділяють або забагато уваги своїй зовнішності, або не приділяють зовсім, забуваючи про охайність і гігієну.

Для початку треба знати декілька постулатів:

Ні в якому більше віці – окрім підліткового – немає такого сильного страху: страху «Що про мене подумають інші». Іноді цей страх реально сильніший за всі інші (так, навіть страх смерті – це частково пояснює надмірну ризикованість у підлітковому віці) Успішність підліткового віку визначається успішною сепарацією та соціалізацією. Через природно підвищений рівень стресу підлітки схильні швидко реагувати, в тому числі швидко давати оцінки людям за схемою «свій-чужий». Є поняття «референтна група» – така спільність, до якої ми можемо себе відносити, на яку прагнемо рівнятися, цінності якої транслюємо. Підлітки прагнуть бути/здаватися дорослими.

Отже, що маємо? Підліткам надважливо відчувати, що їх приймає оточення, це сприяє соціалізації (завдання віку) + знижує страх осуду. (Насправді, не знижує, а притупляє, страх осуду знижується паралельно із прийняттям себе, своєї цінності).

А найкоротший шлях справити враження – зовнішній вигляд. Тут як під час битви: за зовнішніми ознаками бачиш, хто «свій», хто «на стилі», хто оригінальний або й бунтар із татуюванням на вилицях.

Якщо в референтній групі підлітка (наприклад, у компанії важливих для нього знайомих або у спільноті фанів якоїсь музгрупи) заохочується певний тип зачіски, то на зачіску піде не одна година, бо це важливо. Якщо ж у референтній групі зовнішність має мало цінності – то і пріоритету в охайності або гігієні не буде. Бо насправді приведення себе до порядку забирає немало ресурсу, а в підлітковому віці він і так лімітований через величезну кількість задач, які потребують вирішення.

А ще хочеться просто здаватися дорослими: в цій меті допомагає макіяж, татуювання, пірсинг, колорування волосся – все, що зазвичай «от буде тобі 18 – і будеш собі робити». Добре, що сьогодні дорослість також асоціюється із ЗОЖ.

Що я зрозуміла про себе: чим доросліша я стаю, тим менше макіяжу мені хочеться :).

{{read_more|Читайте також| 5319, 2302}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: